Theological lunacy

Știu că este penibil să fii nevoit să discuți despre niște lucruri elementare, așa cum o voi face eu în cele ce urmează. Ar trebui ca orice individ cu o vârstă de peste 10 ani, cu o brumă de educație și un intelect măcar mediocru să cunoască pe deplin cele de mai jos. Dacă ar fi așa, articolul nu și-ar avea rostul. Din păcate, discuțiile și argumentele prezentate de unele persoane, în special din sfera teistă, m-au convins că nu înțeleg principiul elementar expus în cele ce urmează.

Voi porni de la un exemplu. Să presupunem că badea Gheorghe, un cioban analfabet din vârful munților, are niște dureri de piept, ajunge pe mâna medicilor la un spital oarecare, și după investigații amănunțite este informat că este necesar să i se facă un by-pass coronarian, pentru că altfel îl paște un infarct miocardic major care s-ar putea să-l coste viața. Este foarte posibil ca pentru badea Gheorghe toți acești termeni să sune ca o limbă străină. Mai mult ca sigur, el nu știe ce este acela un by-pass coronarian, și exprimarea procedurii în engleză drept CABG (coronary artery bypass graft) nu-l va ajuta. Pacientul nostru va solicita o explicație care să-l lămurească cu privire la natura bolii sale și a intervenției la care urmează să fie supus.

Poate că un chirurg cardiovascular îi va explica faptul că acel by-pass este un procedeu care folosește un alt vas de sânge pentru a alimenta teritoriul vascular situat distal de obstacolul din interiorul unei artere coronare. Acel vas de sânge folosit ca și cale derivativă este frecvent artera mamară internă, sau poate fi recoltat dintr-o venă safenă. Dacă este amabil, doctorul nostru s-ar putea să-i arate și o imagine ca să-i ușureze explicația, ceva de genul celei din stânga.

S-ar putea însă ca ideea de coronară blocată să nu fie suficientă pentru a-l lămuri pe pacient. El nu știe nici măcar ce este aceea o coronară. În acest caz, medicul va merge cu un nivel mai jos cu explicația, definind coronarele ca niște artere care au rolul de a vasculariza inima. Dacă și termenul de arteră îi este necunoscut, i se va explica faptul că arterele și venele sunt vase de sânge, și diferența dintre ele este aceea că arterele duc sângele oxigenat spre organul țintă (periferie), în timp ce venele sunt vasele prin care sângele face drumul întors către inimă. Dacă și conceptul de vas de sânge este deasupra nivelului de cunoștințe al bietului ciobănaș, cel care îl educă va fi nevoit să mai coboare un nivel, și să ofere explicația privitoare la rolul de tuburi (sau conducte) al acestora. La un moment dat se va ajunge la niște lucruri suficient de simple încât să intre în aria de cunoștințe a celui care întreabă – de exemplu este probabil că înțelege și cunoaște ideea de țeavă, sau de curgere a unui lichid printr-un tub.

Așa cum rezultă și din modelul de mai sus, întotdeauna o explicație oferă un model, folosind principii sau elemente cunoscute, mai simple, pentru un fenomen, o entitate sau o acțiune mai complex(ă). Drumul parcurs de cunoașterea la nivel de individ este și drumul pe care l-a urmat și îl urmează cunoașterea umană la modul general. Nu poți să-i oferi unei persoane care nu știe ce este o arteră o „explicație” de genul: este chestia aia care atunci când este înfundată se poate ocoli printr-un by-pass. Este evident că cineva care nu a ajuns încă la înțelegerea arterelor, nu are nici pe departe o înțelegere a tehnicilor chirurgicale care se efectuează asupra acestor artere. Analog, înțelegerea lumii în care trăim progresează în același mod, de la simplu la complex. Există o mulțime a lucrurilor și fenomenelor pe care le înțelegem și știm cum funcționează, și o altă mulțime a unor lucruri și fenomene pe care le observăm, dar pe care încă nu le înțelegem. Lărgirea orizontului cunoașterii are loc întotdeauna prin explicarea unui obiect sau fenomen din categoria „neînțeles” prin folosirea unor obiecte sau fenomene din categoria „cunoscut”.

Dacă mâine am intra în contact cu o civilizație extraterestră care vine de la milioane de ani lumină distanță, am avea fără îndoială foarte multe de învățat de la ei, despre Univers, despre știință în general, și despre tehnologia pe care o folosesc. Ar avea sens să-i întrebăm, de exemplu, cum au reușit să se deplaseze cu viteze mai mari decât a luminii, care este principiul călătoriei cvasi-instantanee? Un răspuns de genul „principiul este acela pe care-l folosește nava noastră” ar fi inutil și aberant. Înțelegerea tehnologiei navei respective presupune înțelegerea principiilor folosite la construcția ei, în primul rând. O persoană care nu înțelege ce este acela un motor și cum funcționează el nu capătă un răspuns explicativ prin descrierea generală a unui automobil, ci prin explicarea ABC-ului fizicii care stă la baza funcționării unui motor. Un lucru necunoscut/neînțeles nu se poate niciodată explica printr-un necunoscut/neînțeles și mai mare! Dacă ne imaginăm cunoașterea ca o scară mergând de la simplu spre complex, întotdeauna înțelegerea treptei superioare se bazează pe înțelegerea celor inferioare, pe care deja le stăpânim. Pentru a urca o treaptă, trebuie să te înfigi bine cu picioarele pe treptele de mai jos. Nu ai cum să apelezi la o treaptă situată și mai sus decât cea pe care dorești să o cucerești.

Acest principiu elementar nu este înțeles de teologi și reprezentanții diferitelor curente woo-woo. Ceea ce vedem în scrierile și argumentațiile lor este o batjocură la adresa logicii, prin inversarea celor de mai sus. De exemplu, ei încearcă să explice anumite boli nu prin ceea ce cunoaștem deja, ci prin niște termeni inventați, care se referă la fenomene sau entități inexistente sau necunoscute. În categoria lor de „explicații” nu intră de-alde ateroscleroza, sau microbii, sau defectele genetice, ci forțe misterioase vitale, energii necunoscute, vibrații cosmice, zeități, tărâmuri imaginare, spirite, conștiințe cuantice colective ș.a.m.d.. Orice explicație din biologie, cosmologie, sau oricare altă ramură a cunoașterii, se clădește pe ceea ce deja se cunoaște și se poate demonstra. Explicarea necunoscutului se face pe baza celor cunoscute, și nu invers. Desigur, asta nu înseamnă că nu pot exista trepte „superioare”. Dacă nu ar exista, știința s-ar fi oprit, lucru care nu se întrezărește. Însă despre existența și mai ales natura acelor trepte nu se poate discuta, pentru că sunt simple fabulații. Teologii și reprezentații cultelor woo-woo nu numai că pretind că ar avea cunoașterea unor trepte superioare, ci chiar caută să distrugă înțelegerea deja existentă a treptelor pe care le stăpânim deja. Un exemplu binecunoscut este cel al încercării stupide de a explica diversitatea vieții printr-o treaptă imaginară superioară (un proiectant inteligent), atunci când deja avem o explicație cât se poate de clară, elegantă și dovedită (cea evoluționistă, bazată pe trepte de ordin inferior, bine documentate).

Evident, nu sunt eu primul care remarcă absurdul acestei contorsionări a înțelegerii lumii înconjurătoare. Întotdeauna dau cu plăcere unul dintre citatele mele favorite, atribuit jurnalistului David Brooks:

To explain the unknown by the known is a logical procedure; to explain the known by the unknown is a form of theological lunacy.

Sau, în traducere:

A explica necunoscutul prin cunoscut este un procedeu logic; a explica cunoscutul prin necunoscut este o formă de nebunie teologică.

Etichete: , , , , ,

Posted 3 martie 2011 by LazyPawn in category "Argumente filozofice", "Greşeli de logică
31 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
IoanaMaria
3 martie 2011 18:42

Iui, iar ratacesti de la calea cea dreapta…nu toate lucrurile pot fi explicate asa, simplu, cu tuburi si tevi, caci simturile noatre sunt limitate / nu sunt destule. Altfel ce rost ar mai avea credinta, daca vii cu explicatii din astea pentru tot?!

Noi nu suntem perfecti, deci nu putem intelege intotdeauna lucruri facute de cineva perfect, tre’ sa il credem pe cuvant, daca asa zice in biblie, asa este, nu se negociaza. Biblia NU se schimba, spre deosebire de stiinta, care az’ una, maine alta.

Badea din varful muntilor sufera de boli din astea pentru ca sarpele vorbitor a inselat-o pe Eva, care l-a inselat pe Adam, care au fost aruncati afara din Rai si acum au tot felul de hibe -- mi se pare mult mai logic. Sper sa apara cat de curand in cartile studentilor de medicina faptul acesta de necontestat (nu TEORIE, dom’ne), ca vad ca numai la liceu si-n generala invataturile astea nu prind cum trebuie. Amin.

Saturnine
Reply to  IoanaMaria
3 martie 2011 20:21

Tot incercam sa-mi amintesc cum era faza, apare si pe Wikipedia, parca, sau poate era un citat, dar nu am reusit, vis-a-vis de ce ai scris mai sus, cum nu se poate diferentia intre un text ca al tau cand e scris pe bune, de cineva care crede asa ceva sau cand acel text se vrea o satira sau ceva asemanator a unei asemenea viziuni despre lume. 🙂

Saturnine
Reply to  mork
4 martie 2011 20:01

Merci frumos, cred ca acum am sedimentat informatia si nu voi mai uita 🙂

acadea
acadea
4 martie 2011 11:29

eu zic ca primul comentariu este „la misto”.
are o nuanta de retoric/declamativ/teatral si o aura de toleranta.

daca era „pe bune” avea o nuanta de persecutor.

totusi e foarte subtila diferenta, dupa prima citire l-am luat de „bun crestin”.

tare legea lu nathan poe, nu stiam ca i-au pus un nume .

Adriana
Adriana
4 martie 2011 11:57

IoanaMaria: nu e din cauză de şerpi şi eve. E din cauză că badea Gheorghe mănâncă slănină şi brânză în post. Nu, nu glumesc.
Lazy, mi s-a întâmplat să aud o explicaţie la by-pass de la un bade: „mi s-o înfundat o ţavă la inimă şi or pus alta, că n-or putut să scoată dopu'”

IoanaMaria
Reply to  Adriana
4 martie 2011 21:10

Adriana, se poate sa fie si din cauza asta. Se stie ca energia negativa degajata de anumite alimente consumate in deplina nonconcordanta cu alinierea astrelor si a voii Celui de Sus cu privire la derularea optima a procesului de ingurgitare-eliminare de-a lungul meridianelor corespunzatoare, deci energia asta negativa influenteaza circulatia sangelui si a inimii in general bineinteles.

Totusi principala cauza metafizico-atemporal-transsubstantiala este caderea in pacat, dupa cum ne spune Biblia, care este deci adevarul absolut pentru ca asa zice in Biblie.

marco vinti
marco vinti
Reply to  IoanaMaria
7 martie 2011 03:08

@IoanaMaria, „a crede ” nu-i chiar o virtute, ” eu cred ca tu o sa faci 12 copii” „cred ca romania va ajunge ca germania in 20 de ani” „cred ca ro va castiga cupa” „cred ca exista aliens” „cred ca decebal era un om bun si ca avea 3 neveste”.

Nu exista urmele geologice ale potopului, oricum le-am cauta nu exista, dovezile geologice ne spun cu totul alta istorie, cum de a gresit geneza, spun asta pt. ca biblia nu exista, este o culegere de scrieri evreiesti, aveau mult mai multe, dar au fost considerate apocrife, Cartea lui Tobit; Cartea Iuditei; Cartea lui Baruh; Epistola lui Ieremia; Cantarea celor trei tineri; Cartera a treia a lui Ezdra; Cartea intelepciunii lui Solomon; Cartea intelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah

Canonul biblic a fost stabilit prin majoritate de vot 😛 , desi nu avem nici o baza prin care putem afla vointa divinitatii daca un anumit grup voteaza ceva. In cazul de fata, baietii au stabilit care sunt cartile inspirate si care nu, procesul de canonizare a fost foarte accidentat si controversat. In anul 382 era noastra cand s-a stabilit canaonul bibilc, acei oameni habar nu aveau cine erau autorii reali ai unor carti scrise cu 500-1000 de ani in urma, in alte zone geografice si de alta etnie.

Daca esti familiarizata cu idea crestinilor despre D-zeu stii ca ei il cred perfect, atotputernic, fara greseala etc Totusi, in geneza D-zeu, il face pe om si apoi isi da seama ca are nevoie de o femeie, mai traziu, ii pare rau ca a facut po om, ii pare rau ca a adus potopul.

mork
mork
Reply to  marco vinti
7 martie 2011 13:40
Dollo
4 martie 2011 12:51

Sa nu subestimam puterea de intelegere a ciobanului, care a taiat suficiente oi la viata lui ca sa stie cum circula sangele prin artere 😆 Apoi, nici by pass-ul nu mai e chiar asa o procedura necunoscuta, mai ales in natiunea noastra degraba mancatoare de slana, deci in slăvi ridicătoare de colesterol 😆
Eu am avut o problema cu tevile de la baie si a venit un instalator care mi-a explicat ca imi face un „baipas” la tevi, ca sa functioneze. Deci zic ca deja termenul a intrat in folclor.
Din pacate popularizarea stiintei nu e suficienta ca sa inlature definitiv credinta in Dumnezeu. Chiar daca se inghesuie la „baipasuri”, poporul tot va simti nevoia sa-si asigure un loc in Rai, macar cu banul si gura, daca nu cu fapta ceruta de popa…

acadea
acadea
4 martie 2011 15:17

[fără legătură directă cu conținutul postului -- editat de admin]

Adriana
Adriana
4 martie 2011 21:59

Ah, Lazy, nu mă porni. Am un moş căruia acupuncturistul i-a declanşat Parkinson-ul. Mi-a şi explicat (moşul) cum a greşit ăla latitudinea sau longitudinea, sau amândouă. Sincer, eu cred că a greşit planeta (tot moşul). 🙂

IoanaMaria, nu mă dezamăgi. Eu credeam că ne-a iertat doamne-doamne de şmecheria cu mărul, a zis Isus că el l-a furat şi şi-a luat-o pe cocoaşă pentru aia…

Adriana
Adriana
Reply to  LazyPawn
6 martie 2011 17:41

Eh, doctorii, nimic nu ştiu. Ei cu dopamina, cu receptorii, bălării de-astea, repede îţi dau să înghiţi pastile în loc să verifice cum stă omu’ cu energiile.
Istoria moşului e simplă: îi tremura mâna de la spodiloză, a făcut un rememeneu care n-a arătat nimic, da’ de la remeneul ăla i s-a blocat un picior, aşa că s-a dus la acupunctură. Numai că a nimerit un prost care a greşit meridianul, sau energia, şi i-a declanşat parkinson-ul -- varianta moşului. Refuză să-şi ia medicamentele, caută alt acupuncturist. A fost şi la biorezonanţă, evident, şi-a cumărat şi biopton, desigur. Cel puţin mi-a promis că nu dă banii pe ceai de la Fulga ăla.

albertus
albertus
8 martie 2011 13:01

deci ca sa nu ne mai inbolnavim de inima, trebuie sa eliminam cauzele bolilor. care sunt asa cum stim cu totii , printre altele , si mancarea de proasta calitate. asa ca mai bine sa luma aminte la exemplul a 3000 de oameni care au renuntat complet la hrana si apa, unii dintre ei de cateva zeci de ani. detalii, aici :

http://www.formula-as.ro/2011/955/enigme-16/autotrofii-oameni-care-traiesc-fara-mancare-si-fara-apa-13377

acadea
acadea
Reply to  LazyPawn
8 martie 2011 14:39

se pare ca individul asta chiar a iesit cu succes din teste.
http://en.wikipedia.org/wiki/Inedia#Prahlad_Jani_.28.22Mataji.22.29

spre deosebire de ceilalti nu are site si nu face prozelitism.
adaptare a organismuliu ?
de mancare inteleg, dar poate un om rezista fara sa bea nimic 2 sapt ?

acadea
acadea
Reply to  LazyPawn
8 martie 2011 16:06

da, alea sunt mentionate la categoria „chestii incerte” -- doar ipoteze cum ar putea gigel sa insele supravegherea.
adica sa il suspectezi de rea credinta. adica vrea sa braveze.

eu presupun ca el traieste fara sa manance si il testez dar daca el mananca pe ascuns -- atunci e ipocrit, triseaza de la bun inceput, are o problema mai grava decat flamanzitul. parerea mea.

nu stiu in ce masura directorul spitalului si asistentele erau din gasca lui.
nu toti indienii sunt cu magia.

imi amintesc ca m’a amuzat cazul lui jasmuheen -- care traieste cu lumina si a fost supusa la diverse teste si nu a rezistat fara mancare si au si prinso cu cioara vopsita. FAIL!

in schimb, referitor la nenea ala de 80 ani, cica vor sa faca aplicatii militare pornind de la pielea lui si pt sinistratii de la cutremure ca sa reziste cu succes sub daramaturi si in alunecari de teren d’astea.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/asia/india/7645857/Man-claims-to-have-had-no-food-or-drink-for-70-years.html

http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/3236118.stm

eh, daca o da dupa cires, o sa il prinda mai devreme sau mai tarziu.
daca e pe bune, si il studiaza, aflam chestii noi.

acadea
acadea
Reply to  LazyPawn
8 martie 2011 17:03

aha ! 😆

acadea
acadea
8 martie 2011 13:10

a explica cunoscutul prin necunoscut NU este o forma de nebunie teologica, este pur si simplu o forma de nebunie, deja studiata 😀

Intelepciunea nu se izoleaza intr-un turn de fildes ci se impartaseste simplu, frumos si clar. Obscuritatea limbajului, frazele intortocheate si verbiajul sofisticat nu sunt semne de sanatate mentala.

uite un articol pe aceeasi tema, dar din alt unghi.

http://www.adrian-nuta.ro/un-indice-al-psihozei/

albertus
albertus
15 martie 2011 20:40

,,Teologii și reprezentații cultelor woo-woo nu numai că pretind că ar avea cunoașterea unor trepte superioare,”

dar, mai mult decat atat, au si puterea de a demonstra existenta acestui ,,superior necunoscut”.

ca sa ne intelegem, prima fraza este citat din articolul de mai sus, in timp ce continuarea imi apartine. la ce ma refer cand spun ca avem puterea de a demonstra paranormalul ? pai , in lume, exista, la ora actuala, nenumarate culte religioase care ofera demonstratii paranormale. unele din ele sunt intr-adevar fraude, din cauza ca sunt impostori acolo, in cultul respectiv. nu peste tot e asa. de ex, la noi, in Romania, exista o organizatie spirituala care practica chestii paranormale, si demonstreaza asta.deci acolo se trezeste energia fundametala din fiinta, se obtine clarviziune, revelarea sinelui, stari de fuziune cu D-zeu, toate probate si dovedite. cine vrea sa faca o proba , n-are decat sa mearga acolo, prima luna de curs e gratuita.

ps. trebuie sa va mai spun ca , datorita controlului paranormal al energiilor, acea organizatie a salvat lumea noastra de la un iminent apocalips, care se petrecea la izbirea unui asteroig gigantic de pamant. din fericire ptr noi, prin puterea mintii si rugaciune catre D-zeu, acel asteroid a fost deviat, si iata-ne discutand acum, in loc sa fim pe lumea cealalta. meritul ptr aceasta deviatie apartine intregii miscari spirituale care a facut asta, si mentorului spiritual care ghideaza oamenii aceia. si , au mai facut o isprava, fractionarea unui cutremur care trebuia sa izbeasca Romania in 2001, care cutremur n-a mai avut loc tot din cauza de rugaciune intensa catre D-zeu, in schimb a fost deviat cutremurul catre Turcia, si asa si-au luat turcii rasplata karmica ptr futaiul care ne-a dat timp de 500 de ani. Amin !

albertus
albertus
Reply to  LazyPawn
15 martie 2011 23:10

deci nu vreau sa-i dau prietenului tau 10000 de euro, stiu ca e doar o poveste de-a ta. in schimb, o sa ma rog ptr tine, ptr a intelege toate treburile alea care le-am scris eu mai sus, care sunt demonstrabile doar prin efort propriu, deci, sunteti invitati la practicat, ptr a simti energia fundamentala si fuziunea cu D-zeu. si apoi, sa te tii bucurie mare, cand veti ajunge si voi acolo. asa a gandit D-zeu lumea asta, paranormalu’ nu poate fi demonstrat asa usor prin mijloace stiintifice, mai ales ca trebuie pastrat misterul.
despre asteroid nu stiu de ce NASA nu a spus nimic, poate nu l-au vazut, sau poate a fost o conspiratie, sa nu spuna sa nu faca valuri. ce-i sigur este ca a fost indepartat, prin gratie divina. ca altfel nu ne-ar fi mintit D-zeu.

mork
mork
Reply to  LazyPawn
16 martie 2011 00:58

Cred ca albertus ne trage un Poe finut si face misto de noi. Nu cred ca exista oameni care sa creada balarii precum cele din posturile lui albertus. Sigur glumeste… probabil e prea plictisit…. sper… 🙁

albertus
albertus
Reply to  LazyPawn
16 martie 2011 14:00

trebuie sa fac apel la apelul la autoritate, ca sa ma explic de ce nu te cred pe tine cand spui ca mi-a salvat acel om viata, dar in chimb, cred cu tarie ca noi am fost cei care am fugarit asteroidul. da e adevarat, eu sunt unul dintre aceia caruia specia umana ii datoreaza ramanerea in viata, eu am meditat si m-am rugat la D-zeu ptr devierea acelui bolovan. si ptr cutremurul din 2001. deci, de ce e credibila povestea mea ? ptr ca cel care ne-a alertat in privinta acelui cataclism iminent, este un maestru desavarsit spiritual, care a ajuns la D-zeu, intr-un cuvant, a devenit una cu D-zeu ( prin fuziune) . si , prin el , vorbeste insusi D-zeu, asa cum a vorbit si prin Iisus, sau alti mari maestri.de aceea am incredere absoluta in El. asta nu inseamna ca orice amarat care vine si se declara a fi una cu D-zeu, trebuie crezut. lumea e plina de excroci, de ex exista acel individ din Bucuresti care isi zice incarnarea lui Iisus Hristos, il cheama Mihail, a fost la tv invitat, te apuca rasul ce gogomanii scoate. deci, mare atentie la acesti pretinsi maestri, ca unii dintre ei sunt, asa cum zice si in biblie, ,,falsi profeti”. in schimb, maestrul nostru a dovedit ca e un adevarat profet cu puteri paranormale, in primul rand prin impulsionarile spirituale date timp de zeci de ani diferitilor discipoli, sfaturile spirituale intelepte, diferite minuni realizate, clarviziune, si nu in ultimul rand, a reusit sa devieze acul unei busole de a facut-o sa arate aiurea, nord-vest etc. deci el se misca pe langa busola si acul dupa el, ca si cum el ar fi polul nord . pai asta nu-i dovada paranormala ? :angel:

mork
mork
Reply to  albertus
16 martie 2011 14:25

trebuie sa fac apel la apelul la autoritate

Iar eu iti resping apelul la autoritate. :devil:

In rest, jos palaria. Esti un actor desavarsit (pe net). Poe ar fi mandru de tine. La primele comentarii chiar am pus botul ca nu esti ateu ci vreun credincios woowoo. Felicitari! 😛