Intelligent Design – de ce nu poate fi luat în serios?

În primul rând le mulțumesc tuturor celor care m-au contactat prin mesaje private și pe e-mail, oarecum îngrijorați de lipsa postărilor. Sunt cât se poate de sănătos, bine vitaminizat, roșu în obraji, vesel și în stare de libertate. Motivele pentru care nu mai postez sunt de cu totul altă natură, legate în primul rând de aranjarea priorităților într-o ordine firească. Nu sunt vreun soi de activist care să aibă o normă de îndeplinit, mai scriu câte ceva atunci când am timpul și dispoziția necesară.

Ies din hibernare provocat fiind de o discuție pe care am avut-o cu un coleg cardiolog din aceeași generație cu mine (40+) și care, spre uimirea mea, s-a declarat adeptul teoriei proiectantului inteligent, mai cunoscută drept intelligent design sau ID. Pe colegul respectiv îl cunosc de vreo 20 de ani, știu că e un tip dotat intelectual și citit, așa că am fost cu atât mai surprins de faptul că a înghițit o asemenea gălușcă pe nemestecate. Impresia mea este că după vreo două ore de discuții am reușit să-l fac să-și schimbe părerea. E una din caracteristicile oamenilor raționali, aceea că pot fi convinși de argumente logice. Ceea ce l-a convins nu au fost atât exemplele punctuale, cât mai ales discuțiile de ordin general despre pretențiile pe care trebuie să le îndeplinească o idee înainte de a fi promovată la rangul de teorie științifică și luată în serios, ca atare, de comunitatea științifică. Chiar dacă am mai atins tangențial multe din aspectele de mai jos pe acest blog, cred că merită să le sistematizez aici.

1. Esența a ceea ce se cheamă ID este ideea că anumite structuri, fie ele micro sau macroscopice, anatomice, fiziologice sau biochimice, sunt funcționale doar în forma actuală, cu toate componentele lor așa cum sunt în prezent. Ca urmare, nu ar fi putut fi rezultatul unui proces evolutiv ghidat de selecția naturală, întrucât un asemenea proces constă din etape de acumulare succesivă în care fiecare nouă piesă adăugată trebuie să fie funcțională, pentru a oferi un avantaj evolutiv comparativ cu varianta veche lipsită de piesa respectivă. În cazul exemplelor concrete clasice oferite de proponenții ID, precum cele referitoare la structura flagelului bacterian, sau cascada coagulării, sau celebrul gândac-bombardier, biologii au găsit ulterior explicații evoluționiste cât se poate de pertinente și plauzibile, demonstrând că structurile respective NU sunt ireductibile, și evidențiind modul în care precursorii variantelor actuale puteau fi selectați evolutiv. De multe ori etapele intermediare de evoluție sunt caracterizate prin cooptarea unor structuri inițial folosite în alte scopuri. Probabil unul dintre cele mai jenante momente ale mișcării ID a fost cel al procesului de la Dover, atunci când „distinsului” activist ID care susținea că doar forma actuală a coagulării prezentă la om este funcțională i s-a pus în brațe un vraf de lucrări științifice (inclusiv cărți) în care se prezentau specii cu factori de coagulare mai puțini care funcționează bine mersi, precum și studii serioase asupra modului în care a evoluat biochimia coagulării. Știință adevărată despre care respectivul nu avea habar, el repetând papagalicește ceea ce-și imagina el despre ireductibilitatea sistemului. Însă ideea esențială pe care doresc să o subliniez aici nu are nimic de a face cu anumite exemple concrete, deja lămurite ca fiind perfect compatibile evoluționist. Presupunând că păcălicii de la Discovery Institute și alți promotori ID ar reuși să vină cu un exemplu pe care realmente să nu-l putem explica evoluționist în momentul actual, ce ar însemna acest lucru? Ar însemna doar un singur lucru: faptul că DEOCAMDATĂ, astăzi, nu știm care au fost fazele intermediare și avantajul lor evoluționist. Nu înseamnă nicidecum că ele nu au existat, și cu atât mai puțin nu înseamnă că structura finală a fost produsă prin vrajă de o forță magică și superinteligentă. Exact la fel cum am ajuns să găsim explicația evoluționistă a altor structuri, este foarte probabil că vom ajunge să o găsim și pentru aceasta.

2. Chiar dacă trece un timp îndelungat, și încă tot nu am găsit fazele intermediare, nu este un motiv de a recurge la supranatural. Acela este doar un argument din ignoranță. O analogie simplă cred că ar trebui să fie suficientă. Să presupunem că găsim un nou-născut undeva, într-un loc izolat. Într-un deșert, sau pe vârful muntelui. Facem eforturi deosebite să-i găsim părinții. Nu reușim să dăm de urma lor, nu reușim să determinăm modul în care au ajuns în acel loc pustiu și motivul pentru care și-au abandonat copilul. Care este concluzia noastră? Este cumva recurgerea la o teorie magică? Oare dacă nu am reușit să găsim explicația pentru acest bebeluș, este firesc să presupunem că a fost amplasat acolo de un zeu sau spirit care l-a construit în propriul său laborator? Sau este mai probabil că, la fel ca toți ceilalți bebeluși studiați până acum, a avut și el niște părinți, oameni ca și noi, doar că nu știm cum și de ce l-au dus unde l-au dus? Eu cred că orice om rațional ar opta pentru a doua variantă. Situația nu este diferită cu un argument al ignoranței oferit de ID. Din moment ce toată biologia studiată până în prezent, inclusiv și mai ales genetica modernă, strigă EVOLUȚIE, cum ar putea un exemplu oarecare a cărui geneză încă nu o cunoaștem să ne facă brusc să ștergem cu buretele ceea ce știm și să punem eticheta miracol? Chiar dacă nu știm cine sunt părinții copilului și felul în care a ajuns acolo, e firesc să căutăm și să sperăm că vom afla în viitor. Și chiar dacă trece timpul, și încă nu i-am găsit, aceasta nu răstoarnă teoria conform căreia copiii provin din contopirea spermatozoidului cu ovulul, și nu prin capriciul supranatural al unei entități imaginare. În mod similar, chiar dacă la un moment dat adepții ID ar veni cu un exemplu pe care nu-l putem explica evoluționist în prezent, acest lucru nu răstoarnă teoria evoluționistă și în niciun caz nu duce cu gândul la proiectanți absconși și foarte inteligenți.

3. În aceeași ordine de idei, trebuie făcută o distincție între lipsa unei dovezi care ar fi bine să existe pentru a propulsa o teorie, și existența unei dovezi împotriva acelei teorii. Voi recurge aici la o altă analogie, pe care am mai folosit-o. Dacă o teorie susține că Xulescu s-a deplasat cu mașina de la București la Brașov, sigur că ar fi util să avem cât mai multe dovezi în sprijinul ei. Poate că avem o imagine radar de pe acel parcurs. Poate avem înregistrarea unei camere video dintr-o benzinărie de la Ploiești, la o oră de la presupusa plecare din București. Poate avem mărturia unui ospătar de la Predeal, ceva mai târziu. Sunt elemente suficiente pentru a presupune că teoria noastră este corectă. Lipsa oricărei înregistrări între București și Ploiești, sau între Ploiești și Predeal, sau între Predeal și Brașov nu se constituie într-o dovadă împotriva teoriei! O dovadă care să invalideze teoria ar fi niște fotografii cu individul nostru, în același interval orar, făcute la Iași. În același mod, lipsa unor fosile intermediare, sau, ca să luăm ceva mai apropiat ID, lipsa unor explicații biochimice evolutive complete pentru un proces intern celular nu se constituie în dovezi împotriva teoriei evoluționiste. Sunt doar elemente lipsă, care pot apărea ulterior. Exact la fel cum nu este necesar ca mașina individului nostru să fie fotografiată în fiecare sătuc prin care a trecut, la fel nu este necesar să avem imaginea completă a fiecărei specii care a trăit vreodată pentru a contura tabloul evoluționist. Atât cât avem este mai mult decât suficient. Ceea ce ar invalida teoria ar fi o dovadă de sens contrar, precum celebra fosilă de iepure în precambrian imaginată de Haldane. Întregul concept al mișcării ID este axat pe presupusa lipsă a unor explicații/etape evoluționiste, și nu pe oferirea unor argumente care să vină împotriva teoriei în sine. Este o deosebire subtilă, dar de mare importanță. Dacă un individ își cumpără o mașină care pare a fi peste puterea de cumpărare dată de salariul său, aceasta nu se constituie într-o dovadă a faptului că este un hoț. Teoria că acel om este cinstit rămâne în picioare. Poate a primit niște bani de la un om a cărui viață a salvat-o, poate a câștigat cândva la ruletă, poate a găsit un sac de galbeni în curtea străbunicului etc.. O dovadă contrară teoriei că omul este cinstit ar fi doar surprinderea în sine a furtului, exact la fel cum o dovadă a unui proiectant inteligent ar fi surprinderea sa în acțiune.

4. Ajungem în acest mod și la o altă idee deosebit de importantă, aceea a elementelor pe care se bazează o teorie. O teorie trebuie să stea pe propriile ei picioare, să aibă dovezi pozitive în sprijinul său. Mișcarea ID susține că anumite elemente sau structuri sunt prea complexe pentru a fi evoluat. Chiar dacă am presupune prin absurd că acest lucru este adevărat, ce ar dovedi el? Ar dovedi că acele elemente sau structuri nu au evoluat. Nimic mai mult. Nu ar dovedi că există vreun soi de proiectant inteligent. Pentru a dovedi un proiectant inteligent este nevoie de definirea acestuia, de prezentarea modului în care acționează acesta, prezentarea elementelor care ar invalida ipoteza creatorului inteligent și așa mai departe. Nimic de acest tip nu găsim în ID. ID-ul este doar un soi de a căuta nod în papura teoriei evoluționiste.

5. Strâns legat de punctul 4 de mai sus trebuie menționată și falsa dihotomie. Creaționiștii în general au tendința de a prezenta lucrurile în felul următor: fie teoria evoluționistă este adevărată în felul în care o înțelegem astăzi, fie duhul magic a făcut hocus-pocus-iaca-vietățile. Este o falsă dihotomie. Au existat numeroase teorii științifice care la un moment dat au fost înlocuite sau îmbogățite prin noi adăugiri și rafinamente. Niciodată o teorie științifică nu a fost înlocuită cu una de tip mistic, ci doar cu o altă teorie științifică. Chiar dacă evoluția, așa cum este ea înțeleasă astăzi, nu este varianta corectă care să explice diversitatea vieții (lucru extrem de improbabil), asta nu înseamnă că varianta creaționistă (care include și ramura ID) câștigă ceva. Poate că există un alt mecanism care acționează cât se poate de natural la nivel cuantic și care este responsabil de modificările în timp ale viețuitoarelor, ceva ce nici nu putem bănui la nivelul cunoașterii contemporane. Pentru orice fenomen observat se pot formula o infinitate de scenarii cauzale. Demonstrarea unuia dintre acele scenarii cauzele drept fals nu îl propulsează automat pe cel de pe locul doi ca popularitate în rândul adevărului. Desigur, oricine a studiat dovezile în sprijinul teoriei evoluționiste știe că probabilitatea ca ea să fie eronată este apropiată de zero. Asta nu înseamnă că nu vor mai exista adăugiri și rafinări ale teoriei.

6. Și dacă tot am vorbit despre felul în care progresează cunoașterea, și modul în care o teorie veche poate fi înlocuită de una nouă, este obligatoriu să menționez că acea teorie nouă nu este suficient să explice niște amănunte pe care vechea teorie nu le putea explica coerent. Trebuie în plus ca noua teorie să explice cel puțin la fel de bine și lucrurile pe care vechea teorie le explica strălucit. Să presupunem pur teoretic faptul că, la un moment dat, biologii ajung la concluzia că structura X poate fi explicată doar dacă avansăm ideea unui proiectant inteligent care a făcut-o să funcționeze așa cum o vedem astăzi. Automat, această nouă teorie a proiectantului inteligent ar fi făcută de râs de numeroasele structuri suboptimale, de exemplele de design prost, de atavisme, de pseudogene, de aranjarea sub formă de arbore evolutiv a tuturor vietăților, de repartiția lor geografică, de dovezile embriologice, fosilifere și de mii și mii de alte elemente de detaliu care sunt explicate perfect de teoria evoluționistă, dar total incompatibile cu ideea proiectantului inteligent.

7. O altă mare problemă cu teoria ID este faptul că nu poate fi falsificată. Pentru ca o teorie să fie științifică, trebuie nu numai ca ea să stea pe propriile picioare (cum spuneam la punctul 4), ci și să ofere posibilitatea de a fi falsificată. Dacă se potrivește cu orice, și nimic nu o poate contrazice, este o teorie de colț de stradă, de lelea Floarea, care nu are nimic în comun cu știința. Spre exemplu, cineva ar putea susține „teoria” că în centrul inimii fiecărui individ se găsește o biluță dintr-un material magic, dar acea biluță are proprietatea de a trece într-o altă dimensiune de câte ori se scanează/examinează cordul, și ca urmare nu o putem observa. Teoria respectivului ar putea fi corectă, dar nu este știință, pentru că nu poate fi invalidată în principiu. Niciun soi de experiment nu ar putea demonstra că biluța nu există. Asemenea idei pot fi acceptate în filozofie sau religie, dar nu au nimic în comun cu știința, ori teoria ID se pretinde a fi științifică, și cei mai gălăgioși susținători ai ei chiar pretind ca ea să fie predată în școli la orele de biologie.

8. Colegul cu care discutam a fost deranjat inițial de faptul că am definit mișcarea ID drept o variantă a creaționismului și mi-a oferit un material în care exista un schimb de replici dur între un reprezentant ID și un creaționist din varietatea tembelus maximus, idiot religiopat care interpretează Biblia literal și crede că lumea a început acum câteva mii de ani. Acest tip de conflict nu schimbă cu nimic caracterul creotard al mișcării ID, lucru de altfel dovedit simplu de apartenența religioasă și declarațiile private ale reprezentanților săi de frunte. Creștinul fundamentalist și musulmanul pur sânge se urăsc la infinit și se pot certa oricât, dar ambii își închipuie că un anumit Duh a făcut Universul prin puterea voinței sale. Doar detaliile diferă. În același mod, adepții creaționismului clasic, habotnici cu mucii pe piept, și mai rafinații susținători ID pot fi și sunt în conflict, însă în esență ceea ce diferă sunt doar detaliile legate de Duh, de natura sa, de modul său de operare și durata acțiunilor sale. În cele din urmă ambele varietăți încearcă să introducă supranaturalul drept o explicație a lumii înconjurătoare.

Tags: , ,

Posted 18 June 2011 by LazyPawn in category "Generalităţi pe teme evolutive
Subscribe
Notify of
19 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
herrkant
herrkant
19 June 2011 10:19

🙂 bun revenit!

ionut4
ionut4
19 June 2011 16:53

@LazyPawn
Si eu sunt cam nelamurit ,cum se poate afirma ca teoria evolutiei e adevarata daca nu exista nici o proba directa ,ci numai dovezi indirecte gen gen oase ,straturi si alte sute de interpretari . Atata timp cat proba directa lipseste cu desavarsire, pot fi inventate mii de teorii care pot fi demonstrate adevarate prin interpretare si potrivire a elementelor analizate in cadrul fiecarei teorii-mama in parte.

Ce spune teoria evolutiei despre crearea informatiei din pamantul de flori? ADN-ul este informatie ,cara informatia sau..ambele? Cine o decripteaza si o foloseste ? Ce a aparut prima data ,acidul nucleic sau sintetizatorul de acid nucleic? De ce nu poate produce un paduche de la 0 ,ca doar omul e destept ,ceva mai destept(cel putin asa se crede el) decat niste mecanisme oarbe care au produs paduchele.Dar dovada e ca omul e mai prost(cu mult) decat acele mecanisme pentru ca nu e in stare sa produca paduchele(macar).Si atunci ma intreb de unde si-a creat omul impresia ca el stie ceva? Nu stie nici macar ce stie doamna intamplare din teoria evolutionista care tace si face pe cand omul da din gura ,cam asta e tot ce stie.E o situatie destul de penibila ca inteligentul de om are IQ-ul mult mai jos decat intamplarea si chestia e ca nu stie nici macar cum arata intamplarea si de aceea o imbraca cu termeni ca selectie naturala si mutatie si gata a rezolvat problema insa asta nu explica nimic ci e doar o descriere ,exact ca descrierea ca in pistoanele unui motor are loc procesul de dilatare a aerului cald de parca asta ar explica tehnologia dupa care a fost fabricat pistonul .Dar smecheria e ca daca noi oamenii de stiinta observam procese care se intampla azi in organismele vii suntem mai buni decat soferii la interpretarea unor lucruri intamplate acum multe mii de ani in legatura cu organismele studiate azi. Nimic mai fals.Un gradinar care are productie record de castraveti prin faptul ca a studiat soiurile si conditiile optime de azi ,nu stie mai mult decat barza de pe stalp,despre originea castravetilor.

Si nu ajunge ca o teorie sa explice(interpreteze,ajusteze,potriveasca) bine lucrurile ,ci sa le explice adevarat.

ionut4
ionut4
19 June 2011 19:08

@LazyPawn
Avand in vedere ca ai scris atat de mult despre evolutionism si dovezile sale ,poti sa-mi dai cea mai zdrobitoare dovada(din punctul tau de vedere) a macroevolutiei pe care sa o studiez si apoi sa discutam pe marginea ei ?

Si as vrea sa te mai intreb cum ar fi trebuit sa arate ADN-ul vietuitoarelor de pe Pamant ca sa reiasa ca au fost create separat si nu se trag dintr-un stramos unic ?

marco vinti
marco vinti
20 June 2011 00:44

Sunt bucuros sa citesc un nou articol, m-ar incanta sa iti spui parerea si alte domenii, chiar mi-au placut articolele despre neurologie, fireste scrise pe intelesul nostru, patologii si simptomele pe care le au pacientii.

Am ascultat pe youtube emisiunea “Profesionistii” , m-a socat numarul mare de intelectuali romani credinciosi, chiar realizatoarea are obiceiul sa mai intrebe invitatul pe aceasta tema, chiar ea declarandu-se o persoana credincioasa. Este foarte trist ca dupa 89 intelectualul roman s-a intors la credinta babelor incercand sa dea o prezentare intelectuala unor idei primitive fara fundament logic, lipsa de curaj a elitei din tara noastra de a pune intrebari incomode institutiilor religioase.

StefanU
StefanU
20 June 2011 17:14

Salut.

Mie, care nu sint nici om de stiinta si cu atat mai putin biolog, adica sint “layman”, cum spun americanii, procesul de la Dover in care a fost implicat Michael Behe, mi-a dat doua motive de ingrijorare, care se leaga intre ele:
1.Un biochimist american cu diploma sustine ID-ul.
2.Gradul de dificultate la care au ajuns creationistii cu argumentele.

La prima chestie e vorba de autoritatea pe care o au oamenii de stiinta.De ce sa credem un biochimist, si nu altul care spune un lucru contrar? In cazul acesta particular al lui Behe, e clar ca si-a dat cu stangu-n dreptu’, cand a spus ca are el o definitie a stiintei dupa care si astrologia e tot stiinta.Asta il descalifica complet si ma face sa nu ma mai intereseaza diploma lui de biochimist.Dar daca nu spunea o prostie asa de evidenta? Stim ca in stiinta nu se voteaza ; e posibil ca un singur om de stiinta sa aiba dreptate, si toti ceilalti sa se insele, s-a mai intamplat cand a aparut mecanica cuantica (ma rog, nu era unul singur, ci 3, dar tot erau o minuscula minoritate).Problema de a avea incredere intr-un om de stiinta sau in altul nu e deloc banala.

Al doilea punct e la fel de ingrijorator pentru mine.Pur si simplu nu am timp ( si nu numai eu) sa studiez tot ce e nevoie de a fi studiat pentru a intelege in detaliu problema aia a coagularii sangelui.Si atunci devine critic punctul 1 : daca nu studiezi, trebuie sa ai incredere intr-un om de stiinta.In care din ei ?
Desi am citit ceva-ceva despre evolutie, cand am vazut pe blogul lui PZ Meyers 10 intrebari adresate lui de catre creationisti, m-am cam minunat, ca nu cred ca as fi putut sa raspund decat la vreo doua dintre ele (cele mai multe se legau de embriologie, despre care nu stiu mare lucru).
Ca o curiozitate: am scris undeva ceva legat de evolutie (niste lucruri relativ simple legate de fosilele tranzitionale; nu m-am luat de forma oaselor, dinti sau alte chestii de-astea grele) si un prieten crestin, foarte bun programator, mi-a zis ca textul respectiv e prea…tehnic :wassat:

ionut4
ionut4
22 June 2011 15:05

@LazyPawn
Am sa joc rolul avocatului lui Dumnezeu :angel: (ca rolul de avocat al diavolului e ocupat deja 😛 )

Daca ce ai afirmat in cele 4 articole(apropo,foarte interesante) e adevarat ca desfasurare in realitate ,atunci n-are cum rezulta ca arborele vietuitoarelor este rezultatul evolutiei ne-asistate de o inteligenta.Daca intr-adevar arborele ar fi rezultat DOAR din selectie si mutatie tu nu ai fi avut cum gasi “logica” lor si intelege desfasurarea in timp a unor procese neinteligente si neasistate de o ratiune caci procesele intamplatoare nu au nici o logica , DECI NU POT FI ANALIZATE LOGIC si organizate intr-un cadru logic.Se pare ca evolutionistii au organizat logic dovezile in sprijinul teoriei lor cu ajutorul ratiunii umane ,deci daca ratiunea umana detecteaza o logica (sau un ansamblu de evenimente si dovezi care au directii foarte clare) te informez cu parere de rau pentru tine 😛 ,ca in spatele acelei logici a evolutiei detectate si demonstrate de ratiunea umana sta o ratiune ,dupa modelul celei umane dar desigur la un alt nivel. E ca si poezia.O minte o scrie si o alta minte o citeste si o intelege. Poti sa-i spui pisicii tale “Luceafarul” lui Eminescu , ea va auzi niste sunete fara sens si fara logica .Dar daca tu ai citit despre evolutionism si i-ai inteles dovezile si logica ,asta-i cea mai proasta veste tocmai pentru evolutionism,tot ce poate fi inteles de ratiunea umana e creat si organizat tot de o ratiune.Poeziile nu se scriu varsand un sac cu litere ci asezand literele intr-o ordine clara ca o alta minte citind-o sa o inteleaga.Teoria evolutiei ar fi fost adevarata doar daca te-ai fi uitat la literele imprastiate dintr-un sac si ai fi zis :”Nu au nici o logica ,sunt o aiureala ,niste litere aruncate la intamplare(mutatia si selectia) “,dar in momentul in care tu ai zis ca AI INTELES EVOLUTIONISMUL ,practic ti-ai taiat craca de sub picioare .Evolutionismul neghidat de o inteligenta nu poate fi inteles de logica umana.

1.Genele functionale

Asemanarea genetica intre diverse animale nu implica (cu necesitate) ca se trag unele din altele ci probabilitatea mult mai mare este cea natura utilitatii in tabloul general.
Ziua 1 am construit un autoturism
Ziua 2 am construit un mirobuz.
Ziua 3 am construit o masina de transport marfa.
Ziua 4 ,de dimineata niste hoti :ninja: au pradat masina de transport marfa asa ca am facut o masina de politie.Masina de politie este mai apropiata(are gene in comun mai multe) de autoturism decat de masina de transport marfa sau de microbuz si dupa logica evolutionista ar fi fost facuta in ziua a doua.Nimic mai fals.A fost facuta in ziua 4 . :whistle:
Ziua 5 ,pe la ora 10,masina politiei urmarind hotii ,a calcat o batrana ce traversa neregulamentar asa ca am fost nevoit sa construiesc o ambulanta .Ambulanta era de fapt un autoturism break ,cu multe similitudini cu autoturismul normal si masina de politie dar fara nici o legatura de rudenie 😉
Ziua 6 ,pe la ora 16,ambulanta a accidentat hotii urmariti de masina de politie si am fost nevoit sa fac o noua ambulanta cu capacitate mai mare tip furgoneta asemanatoare cu microbuzul.
Daca aplicam logica evolutionista iese dezastru cu “arborele” masinilor.

2.ERV

Daca masina de politie (om) si autoturismul(cimpanzeul) sunt foarte asemanatoare oare nu e normal ca daca se lovesc de acelasi stalp(endovirus) sa aiba aceleasi deformari de caroserie?Asta nu dovedeste (cum eronat afirma evolutionismul )ca au un stramos comun ci ca au lovit acelasi stalp.Daca privesti cu atentie masina de politie a fost creata in ziua 4 iar autoturismul in ziua 1,n-au cum avea stramos comun,e drept ca le-am facut in aceeasi uzina . :whistle:

3.pseudo-genele .
Presupunand prin absurd ca toate pseudo-genele sunt junk ADN(am inteles ca s-a descoperit ca o surpriza in experimente care urmareau altceva ca unele pseudo-gene nu sunt deloc junk, dar sa zicem ca e doar exceptie si ca celelalte chiar sunt junk cu probabilitate 100%) este exact aceeasi situatie ca la ERV masina de politie si autoturismul daca intra in aceeasi gura de canal vor avea busituri si defectiuni identice ,nu pentru ca au un stramos comun ci pentru ca un idiot n-a semnalizat corespunzator furtul capacului de canalizare 😉

4.fuziunea cromozomiala.

E exact exemplul fierului de calcat cu pompita de apa incorporata (la om )iar la cimpanzeu e fierul de calcat cu carbuni si o sticla de apa separat din care mai ia o gura si “pulverizeaza ” peste rufele de calcat. 😛

Dovezile stiintifice se muleaza pe paradigmele pe care le analizezi(fie evolutionism ,fie teism) si le explica pe ambele la fel de bine.Problema evolutionismului e ca n-ar trebui sa-l intelegem logic ca sa fie adevarat.Daca nu-l intelegem ,nu exista iar daca-l intelegem se auto-invalideaza deci tot nu exista. :blink: Ce-i de facut?

iepure
iepure
Reply to  ionut4
22 June 2011 17:22

:

Imi permit sa iti raspund punctual, pe aceleasi analogii, dupa intelegerea mea a evolutionismului (mult mai limitata decat a lui lazypawn).

1.logica evolutionista nu spune ca masina de politie trebuie construita neaparat in ziua 2. autoturismul exista si in ziua 1 si 2 si 3, dar abia in ziua 4 s-a hotarat ca el sa fie modificat in masina de politie. ba chiar poate s-au facut mici pasi, in zilele 2 si 3 spre a-l modifica in masina de politie (sa zicem i s-a pus o statie radio), dar el este inca autoturism normal.
2.faptul ca au aproximativ aceleasi deformari indica totusi o asemanare de structura, sasiu, forma. daca ar fi lovit o basculanta stalpul, probabil l-ar fi daramat cu totul si ar fi avut pagube minime. faptul ca cele 2 masini (spre deosebire de basculanta) au daune asemanatoare se datoreaza formei lor, dimensiunilor, pozitiei diferitelor piese(amandoua intra cu motorul, care este impins spre sofer, ranindu-l; basculanta desigur n-are aceeasi problema), care sunt inspirate dintr-un design comun.
3. exact aceeasi explicatie:)

la punctul 4 n-am inteles analogia:)

cat despre expunerea ta generala de la introducere, presupui implicit ca procesele naturale sunt pur si simplu un rod al aleatorului, nu ca ar urma niste legi ale fizicii si astfel ar genera cel putin niste tipare. Daca accepti ca si fenomenelor chimice/biologice li se aplica niste legi fixe ale fizicii, atunci si rezultatul este usor de explicat logic si pus in anumite tipare. Problema filosofica aici ar fi de ce sunt legile fizicii asa cum sunt, daca le-a creat cineva sau au aparut pur si simplu. ma indoiesc ca are cineva vreun raspuns pertinent la intrebarea asta:)

StefanU
StefanU
Reply to  ionut4
22 June 2011 22:46

4.fuziunea cromozomiala.
E exact exemplul fierului de calcat cu pompita de apa incorporata (la om )iar la cimpanzeu e fierul de calcat cu carbuni si o sticla de apa separat din care mai ia o gura si “pulverizeaza ” peste rufele de calcat

Nu stiu daca faptul ca omul are aceeasi informatie pe un cromozom, iar cimpanzeul pe doua, e vreun avantaj pentru om.Dar nu asta e esential aici.Esentialul e ca e foarte clar ca a avut loc o FUZIUNE intre doi cromozomi.Asta se vede din secventele din cromozomul uman care arata ca doi centromeri (un cromozom normal are un singur centromer – secventa din mijloc) si din secventele care arata ca niste telomeri (capete de cromozom) si care in cromozomul uman nu apar doar la capete, ci apar si la mijloc, unde a avut loc fuziunea.Iar daca fuziunea a avut loc, cum o explici altfel decat presupunand ca omul si cimpanzeul au avut un stramos comun?

Shiro
Shiro
Reply to  ionut4
23 June 2011 09:33

“…in spatele acelei logici a evolutiei detectate si demonstrate de ratiunea umana sta o ratiune ,dupa modelul celei umane dar desigur la un alt nivel.”

Spune-mi te rog, la ce nivel se ridica penisul lui Dumnezeu comparativ cu al tau? Asta daca tot iti este superior si preainalt in toate. 😆

godless1859
Reply to  ionut4
23 June 2011 10:12

tot ce poate fi inteles de ratiunea umana e creat si organizat tot de o ratiune

Crezi ca matematica e creata de vreo ratiune? Adica de exemplu in cazul propozitiei 1+1=2 crezi ca a stat cineva si a decis ca 1+1 sa faca neaparat 2 si sa nu faca 3? Ar fi putut sa faca 3 si nu 2 ? Sau crezi ca un triunghi echilateral in plan ar fi putut fi construit si in asa fel incat sa aiba unghiurile de 70 de grade in loc sa le aiba de 60, asa cum se intampla?

Daca ar fi existat Dumnezeu si ar fi creat matematica iti imaginezi ca ar fi putut crea o matematica in care exista cercuri patrate, in care 1+8 > 14 si care pe deasupra sa mai si fie logica? Sau ar fi trebuit sa se conformeze logicii asa cum o facem si noi?

ionut4
ionut4
23 June 2011 14:20

Acesta este un tip de rationament teist pe care nu pot să-l înteleg. Carevasăzică, dacă la o vietate (să zicem om) detectăm o anumită însusire, înseamnă că în spatele ei se ascunde o entitate magică si care are si ea acea însusire înzecit. Oricât mă străduiesc, nu văd de unde provine acea concluzie.

entitati magice creatoare dotate cu o supertrompă /sau un Băsinos suprem,

:wassat: Inseamna ca tu te uiti la un dvd si (te faci ca )nu vezi diferenta intre materia dvd-ului si informatia de pe el? Informatia e definitorie nicidecum materia care o poarta.Materia adica corpul uman,trompa elefantului, sunt doar produse secundare ale informatiei care le creeaza nu sunt insasi informatia.Dar la om ,e infinit mai complex ,caci informatia(ADN) isi creeaza materia-suport(echivalentul materiei dvd-ului) care il va purta si de unde se va replica in continuare.E ca si cum un soft de pe un dvd de pe un birou, ar avea capacitatea si conditiile de a forma singur un nou dvd pe care sa se rescrie , asta e de domeniul stiintifico-fantastic ca realizare efectiva pentru un dvd dar iata ca e posibil pentru ADN.
Rationamentul meu priveste informatia nu materia fizica care e doar o rezultanta a informatiei,iar informatia este acea poezie a Poetului pe care noi o putem intelege doar pentru ca acel limbaj pe care l-a folosit Poetul ca sa creeze poezia ,il avem si noi ,altfel n-am putea-o recepta si decripta.Limbajul acela se numeste ratiunea.Corpul uman sau trompa sunt un fel de a 3-a oglinda in care se oglindeste Poetul,prima oglinda e Ratiunea Sa cu care formeaza pe a doua oglinda : Poezia(Informatia,ADN-ul) care la randul ei creeaza a 3-a oglinda :materia ,corpul ,trompa.Deci Poetul nu are trompa sau alte orificii .

Ei, acum spune-mi tu care este sansa ca două trenuri, fiecare cu miliarde de vagoane, să se lovească independent exact de acelasi stâlp, si exact pe acelasi vagon (ex. vagonul 1.236.034)?

de ce aceste coincidente apar exact la speciile care sunt rude apropiate? De ce nu e comun la om cu vrabia, si la cimpanzeu cu stiuca?

Sansa e de 100% caci endovirusul avea bilet cu loc exact pentru acel vagon. Veriga slaba pentru endovirusul respectiv era doar acel vagon si nu altul ,doar pe ala a stiut endovirusul sa-l deschida pe ala la deschis atat in trenul omului cat si al cimpanzeului care erau trenuri cu similaritati foarte mari. La vrabie nu mai avea cum sa fie vagonul 1.236.034 caci trenul ala are alta organizare si veriga slaba pentru endovirusul acela poate ca este la vagonul 1.001 sau poate vrabia n-are nici un vagon pe care sa-l poata deschide acel tip de endovirus care a deschis vagoanele omului si cimpanzeului.

Exemplul cu fierul de calcat era comparatia intre un fier modern cu pulverizator incorporat si unul antic de fonta,de pe vremea bunicilor in care se puneau carbuni din soba ca sa fie incalzit si care nu ,desigur,avea pulverizator ci pe post de pulverizator era bunica care lua o gura de apa …si o pulveriza peste rufele calcate.La cimpanzeu fierul de calcat era separat de “pulverizator” la om ,s-a produs fuziunea fierului de calcat si pulverizatorului in acelasi “cromozom”

cat despre expunerea ta generala de la introducere, presupui implicit ca procesele naturale sunt pur si simplu un rod al aleatorului, nu ca ar urma niste legi ale fizicii si astfel ar genera cel putin niste tipare.

Cred ca tot ce putem intelege logic :un atom , o molecula de ADN ,o poezie,o formula matematica este rezultatul unei alte ratiuni(o Supra-Ratiune sau o alta ratiune umana cu subseturile lor) cu care noi suntem inruditi si avem acelasi “limbaj de programare” .Bine, Supra-Ratiunea aceea poate avea mii de limbaje de programare dar cu noi comunica doar prin unul singur cu care am fost noi insine setati sa functionam.

Problema filosofica aici ar fi de ce sunt legile fizicii asa cum sunt, daca le-a creat cineva sau au aparut pur si simplu. ma indoiesc ca are cineva vreun raspuns pertinent la intrebarea asta:)

Faptul ca te indoiesti ca are cineva (om) raspuns la intrebare e cel mai rational lucru cu putinta de afirmat.Dar ce rezulta de aici ca o concluzie la fel de logica? Daca noi avem intrebarea asta in minte si nici un om nu ne-o poate furniza inseamna ca …Cel care ne-a creat softul care cuprinde printre miile de subseturi si aceasta intrebare (fundamentala cred eu)poate sa raspunda.Cauta-L pe Acela ,daca chiar vrei raspuns la aceasta intrebare.

marco vinti
marco vinti
23 June 2011 23:58

, ai dat exemplul cu masinile ca fiind speciile gata facute, uiti ca si masina are o evolutie destul de lunga, nu se compara o masina din 1911 cu una hibrid din 2011. Orice sistem unde indivizii au mici variatii din nastere mediul va selectiona incet pe cei care se adapteaza cel mai bine. Uite sa zicem ca plantam o anumita planta in diferite zone in numar mare. O zona semi-arida, alta cu sol acid, temperaturi scazute, mineralizat, mlastinos, cu daunatori etc. In fiecare zona mediul va tinde sa selecteze plantele care se adapteaza mai bine, adica cele care rezista vor lasa urmasi, mai rezistenti la solul acid sau la frig. Asfel gasim tot felul de vietati adaptate la tot felul de accidente geologice, sol sarat, mineralizat, lipsa de lumina etc.

NatureLover
NatureLover
24 June 2011 07:28

yeeey! welcome back!! Felicitari si mii de multumiri pentru articole, cel putin pentru mine, e de departe cel mai usor de inteles si bine structurat blog!