Da – mutaţiile adaugă informaţie
Am primit un e-mail venind din partea unui creaționist (chiar mi-era dor de ei 😉 ). Nu înțeleg de ce unii preferă să-mi trimită asemenea scrisorele în loc să se înregistreze și să-mi arate prin comentarii „înțelepte” unde greșește evoluționismul. Întotdeauna îmi fac timp să răspund unor încercări de argumentare rațională, chiar dacă dovedesc lipsa de cunoștințe în domeniu a respectivului. În fine, anonimul care mi-a scris de data aceasta are meritul de a nu înjura și amenința cu flăcările iadului, și nici nu recurge la punerea pe seama biologiei evoluționiste a tuturor relelor din lume. Pentru grupul tembel din care face parte, este deja un succes. În schimb, pe partea științifică este victima (cum altfel) acelorași clișee expirate creaționiste pe care le găsiți pe site-urile lor, făcute pentru ignoranți, pseudo-argumente dovedite ca eronate de sute de ori, și în cele mai multe cazuri de decenii bune. Am răspuns unora dintre ele prin posturile mele precedente pe teme de evoluționism, altora le-am răspuns direct prin e-mail celui care m-a contactat. Parcă ar fi citit ghidul. 😆 Aici doresc să mă refer doar la unul singur dintre ele, pentru că pe cât este de răspândit în folclorul creaționist, pe atât este de eronat. Citez:
Noi nu am spus niciodată că nu există mutații, nici că toate mutațiile sunt dăunătoare, însă problema este că mutațiile nu pot adăuga informație nouă în genom, ele pot doar modifica ceea ce există deja. Adică se poate să ai o mutație care duce la un cioc mai lung al unei păsări, sau la o eficiență mai crescută a unei proteine care era deja acolo … dar o mutație nu poate inventa un cioc sau o proteină utilă cu o funcție care nu exista înainte.
Am bolduit eu ideea centrală a acestei poziții. Aici ar trebui în primul rând să se definească ce anume înțelege creaționistul prin „informație” care s-ar adăuga (sau nu) în urma mutațiilor. Parcurgând literatura lor este vădit faptul că evită o asemenea definire, pentru un motiv foarte simplu. Există mai multe feluri în care se poate defini informația, mai multe modele, și indiferent pe care l-ar îmbrățișa există exemple evoluționiste suficiente pentru a-l satisface. În schimb, atunci când evoluționistul dă un exemplu de la bun început, creaționiștii au portița de ieșire „oh, dar nu asta înțeleg eu prin informație”. Cred totuși că și conform celor mai exigente pretenții, în cazul în care se pornește de la o porțiune care codifică pentru proteina A, și se ajunge la ceva care codifică pentru proteina A și pentru proteina B (diferită de A, și cu funcții utile), putem spune că a existat o creștere a informației.
Perspectiva creaționistă pare să fie fixată asupra așa numitelor mutații punctiforme (deleție, inserție, inversie, transpoziție, frame shift) care pot duce de la o structură genetică G1, la o alta G2, ușor diferită. Conform viziunii lor ciudate, acest G2, chiar dacă duce la o proteină superioară celei codate de G1, nu reprezintă cu adevărat o adăugare de informație, ci doar un soi de variantă a unei idei deja existente în genom, plasată acolo de … cine credeți? Dizainăru inteligent, aka Yahwe. Ceea ce par să „uite” în materialele lor propagandistice este frecvența și importanța mutațiilor care adaugă substrat genetic prin duplicarea parțială (și uneori chiar totală) a celui existent. Există foarte multe exemple de duplicații genetice observate în condiții de laborator, și un număr și mai mare rezultate din studiul structurii genetice actuale, inclusiv la om. Numeroase gene și familii întregi de gene se regăsesc în multiple copii, unele identice, altele care au suferit mici modificări intrând în categoria pseudogenelor. Știm la ora actuală, de exemplu, că întregul genom al vertebratelor a fost duplicat de cel puțin două ori la un strămoș comun. Știm că genele răspunzătoare pentru olfacție la mamifere sunt rezultatul unor duplicații succesive urmate de mutații punctiforme. O simplă căutare PubMed dă peste 3000 de articole diferite pe tema duplicațiilor genetice. Doar câteva exemple:
“Origins and evolution of the recA/RAD51 gene family: evidence for ancient gene duplication and endosymbiotic gene transfer.”
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16798…
“The birth of new genes by RNA- and DNA-mediated duplication during mammalian evolution.”
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19803…
“Further examples of evolution by gene duplication revealed through DNA sequence comparisons.”
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/78961…
“Molecular evidence that the H-2D and H-2L genes arose by duplication.”
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23519…
“The evolution of trichromatic color vision by opsin gene duplication in New World and Old World primates.”
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10413…
Faptul că asemenea mutații, care cresc cantitatea de ADN, sunt foarte comune, este dovedit cu prisosință de existența unei mari porțiuni nefuncționale și în parte repetitive în structura genetică a oricărei specii analizate până în prezent. Este de altfel și motivul pentru care nu există o corelație între mărimea genomului și complexitatea organismului. O specie oarecare poate suferi mai multe duplicații neurmate de mutații favorabile asupra copiilor, comparativ cu o altă specie mai complexă, și ca urmare va avea un genom mai mare, dar cu o cantitate scăzută de informație utilă. La aceste aspecte m-am referit mai pe larg în articolul cu testul cepei.
Esența procesului prin care se adaugă informație nouă utilă în genom este combinarea mutațiilor care cresc cantitatea de informație (substratul existent) cu mutații punctiforme ulterioare. Pentru a face conceptul cât mai simplu de înțeles și lipsit de detalii tehnice plictisitoare, în locul secvențelor genetice voi folosi analogia unor cuvinte din vocabularul limbii române. Succesiunile de litere care duc la un cuvânt care are sens ar fi analogul succesiunilor de baze azotate care duc la o genă care codifică o proteină utilă organismului.
Să presupunem că pornim de la gena (cuvântul) CARTE. O duplicație a acesteia va duce la structura CARTE-CARTE. Aceeași genă este prezentă de două ori, în porțiuni diferite ale genomului. Și avem o multitudine de gene de acest tip, redundanța genetică este la ea acasă. Ulterior o mutație punctiformă asupra uneia dintre copii poate duce la structura CARTE-CURTE. În acest fel, avem adăugare de informație. Există și gena veche CARTE, și una nouă, CURTE, ambele favorabile și favorizate de selecția naturală. Gena CURTE poate și ea suferi o duplicație ulterioară: CARTE-CURTE-CURTE, urmată eventual de o mutație punctiformă ajungând la CARTE-CURTE-CURBE. O nouă duplicare duce la CARTE-CURTE-CURBE-CURBE. Evident, nu toate aceste mutații punctiforme sunt utile. De fapt, marea majoritate duc la o structură nefuncțională. Am putea astfel avea ca un următor pas CARTE-CURTE-CURBE-CURBT. Gena CURBT este nefuncțională, și intră în categoria pseudogenelor, despre care am mai vorbit. Importanța lor ca marker evolutiv este excepțională. Aceste gene pot rămâne ca atare un timp indefinit, fiind o parte din junk-DNA. Uneori, printr-un accident fericit, aceste pseudogene pot suferi mutații și recăpăta funcții. De exemplu se poate ajunge (B->A) la CARTE-CURTE-CURBE-CURAT. Exemplele de pseudogene care ulterior au fost cooptate funcțional ca urmare a unor mutații sunt cele care-i fac pe unii creaționiști să generalizeze aiurea și să spună că nu există junk-DNA. Fac din nou trimitere la articolul cu testul cepei pentru a realiza cât de absurdă este această idee.
Exemple de duplicații, mutații punctiforme de toate tipurile, familii de gene și pseudogene se cunosc de mult timp, și literatura de specialitate este plină de ele. Pe baza lor a fost propus mecanismul de mai sus ca fiind probabil principalul răspunzător de apariția noilor structuri genetice. Doar foarte recent însă au început să apară exemplele concrete care să dovedească acest lucru. O astfel de lucrare a fost publicată acum câteva luni de un grup de cercetători chinezi, și o atașez aici în întregime.
DengAFPEste, evident, scrisă în limbajul științific accesibil doar celor care lucrează în domeniul geneticii, însă ideile de bază pot fi înțelese ușor de oricine. Obiectul de studiu îl reprezintă un grup de gene care codifică sinteza unor proteine responsabile pentru evitarea înghețului (antifreeze proteines type III, AFP III) la o specie de pește din apele antarctice. Proteinele respective abundă în sânge și spațiul interstițial, și au același rol ca și antigelul pentru radiatorul mașinii.
În esență, se cunoștea încă din 2001 faptul că o porțiune din genomul uman, cea care codifică pentru enzima denumită sintetaza acidului sialic (SAS), este foarte asemănătoare cu gena răspunzătoare de sinteza proteinelor anti-freeze la pești ca cel din imagine, trăind la temperaturi foarte scăzute. Mai mult decât atât, chiar și SAS în sine are foarte slabe proprietăți anti-freeze (care nu ar fi însă nici pe departe suficiente pentru a trăi la acele temperaturi). Ca urmare, s-a emis ipoteza că gena SAS existentă la majoritatea vertebratelor a suferit o serie de mutații în cazul acestor pești, rezultând genele de tip AFP. Pe de altă parte însă, peștii în sine au și gene SAS, și gene AFP. De fapt au chiar două tipuri de gene SAS (SAS-A și SAS-B). Mecanismul care explica cel mai bine situația era acela al unei duplicații SAS, urmate de mutații suferite de una dintre copii în direcția perfecționării funcției antifreeze. Acest lucru a fost demonstrat de lucrarea în sine. S-a dovedit că, într-adevăr, genele AFP III provin dintr-o duplicare a regiunii SAS-B.
Importanța acestei analize este aceea că oferă un exemplu concret a ceea ce se cheamă scăparea dintr-un conflict adaptativ (escape from adaptive conflict, EAC). În principiu, dacă ai o genă care este deja foarte bună pentru o funcție F1, dar are și proprietăți incipiente pentru o funcție F2, această genă se află într-un soi de „conflict de interese” în clipa în care ajunge într-un mediu în care funcția F2 ar fi utilă. Pe de o parte, orice mutație care favorizează funcția F2 este favorabilă în noul mediu și ar trebui să fie încurajată de mecanismul selecției naturale. Pe de altă parte însă, aceste mutații în direcția F2 duc la o scădere a funcției originale F1, care și ea este încă necesară. Așadar, un individ cu adaptare în direcția F2 ar fi defavorizat în direcția F1. Scăparea din conflictul evolutiv se produce prin mecanismul duplicației genetice. Una dintre copii rămâne cu funcția originală F1, în timp ce cealaltă copie este liberă să evolueze în direcția F2. Este ceea ce s-a petrecut cu copia SAS-B care în timp a devenit AFP III. Iată un exemplu perfect care răspunde afirmației făcute de creaționistul meu (spunea că mutațiile nu pot inventa o proteină nouă și utilă – eu cred că a nu îngheța la multe grade sub zero este foarte util).
Exista intr-adevar mai multe feluri de mutatii genetice, printre care unele care adauga informatie. Insa este important de considerat si calitatea acelei informatii. Poate fi neutra sau poate fi chiar daunatoare. Un al cincilea membru la un mamifer este informatie adaugata dar nu este benefica.
Diferentele genetice dintre organisme nu conduc logic ele singure la ideea de evolutie, asa cum nici anatomia comparata nu este o dovada pentru evolutie. Pasul de la acestea la evolutie se face intuitiv. Asa au facut Darwin si cei dinaintea lui.
Doar in cadrul naturalist, care exclude ‘basmul creatiei’, si in paradigma evolutionista putem pune organismele pe un arbore filogenetic. In alta paradigma sunt pur si simplu organisme diferite.
Orice stiinta are niste ipoteze de lucru, niste postulate. Biologia, in privinta biodiversitatii, are ca ipoteza evolutia speciilor dintr-un singur stramos comun. Este ipoteza cea mai simpla si acceptabila d.p.d.v naturalist. Atata timp cat nu se doreste sau nu se accepta un factor supra-natural, orice observatie va fi interpretata prin filtrul acestei ipoteze.
Citesc acum o carte despre biomecanica zborului la insecte si la pasari. O carte fascinanta. Cartea este stiintific-sincera. Desi vorbeste din perspectiva evolutionista, sunt multe punctele in care sunt subliniate dificultatile de explicare. De exemplu lipsa verigilor intermediare atat in cazul insectelor cat si al pasarilor. Practic organisme capabile de zbor apar brusc in bazinul fosilifer.
Pentru mine insa este de neconceput cum mutatii intamplatoare pot inventa zborul. Si inca in atatea feluri. Practic pasarile, insectele (cele mai multe), pestii (cei care planeaza), mamiferele (liliecii si veveritele acelea care planeaza) si arborii (semintele ‘elicopter’) au inventat zborul.
Sunt fizician, si inteleg cum diferite tipuri de molecule pot da materiale cu diferite proprietati macroscopice. Dar mici rocade microscopice (10^-9m) sa genereze organisme macroscopice (10^0m) cu forme si functionalitati atat de complexe? Ingaduie-mi scepticismul.
Toți biologii sunt de acord cu faptul că majoritatea mutațiilor sunt indiferente, unele sunt dăunătoare, și doar o minoritate benefice. Însă aici intervine filtrul selecției naturale. Cele benefice, chiar dacă sunt relativ rare, se acumulează, întrucât oferă avantaje evolutive individului și urmașilor săi.
Ba da. Tocmai aceasta a fost marea și plăcuta surpriză în clipa în care am ajuns la nivelul descifrării genelor. Faptul că și dacă nu ar fi existat nicio dovadă de altă natură, structura genetică în sine este incompatibilă cu orice altceva în afara teoriei evoluționiste. Nu numai că structura genetică implică un asemenea arbore, ci chiar s-a constatat că acel arbore se suprapune aproape perfect peste cei deja sugerați de alte metode (comparația anatomică, geografică, paleontologică, embrionară etc.). Și ca să înțelegi ideea de bază, te rog să citești articolele din seria genetică, începând cu acesta. Dacă nu înțelegi ceva de acolo, spune și încerc să lămuresc.
Nu e vorba de nicio paradigmă. Există doar două poziții: accepți ceea ce arată realitatea, sau o refuzi? Aceasta este singura întrebare. În clipa în care, de exemplu, dovezile fosiliere pe care poți să și pui mâna, dacă vrei, îți arată că au existat specii complet diferite, datate la zeci de milioane de ani distanță, și mergând pe o progresie logică evoluționistă a complexității, ce faci? Ce soi de paradigme ai aici? Cum mai poți spune că au fost create toate deodată, când ți se prezintă clar ca lumina zilei fosilele ordonate temporal, cu tranziții, ți se prezintă dovezile genetice clare ș.a.m.d..? Fie accepți că evoluția este reală, fie declari că ramuri întregi ale științei moderne sunt niște minciuni diavolești.
Aceea nu este o ipoteză. Aceea este o concluzie la care s-a ajuns studiind biologia. Ipoteza de pornire este faptul că trăim într-o lume reală, nu imaginară, care face posibilă cercetarea științifică. Ceea ce spui tu aici este exact ca și cum un habarnist în domeniul fizicii ți-ar spune ție: Fizica are ca ipoteză existența unor forțe, precum cea gravitațională sau de frecare etc. … dar în paradigma mea ne-naturalistă ele nu există. Păi nu te-ai prăpădi de râs?
Dacă acea carte spune așa ceva, este fie veche, fie mincinoasă. Pe linia păsărilor avem o grămadă de descoperiri fosilifere datând din ultimii ani în zona Chinei (ca să nu vorbesc despre classicul Archeopterix). Uite, de exemplu, un articol despre evoluția penelor care citează câteva. Dacă ești interesat pot să-ți mai dau trimiteri. Cât despre insecte, este normal să nu ai multe verigi intermediare pentru că nu lasă fosile în rocă! Singura șansă este să se nimerească într-un tip de rășină, și asemenea exemplare s-au găsit, unele chiar foarte vechi, însă nu suficiente pentru a clădi un arbore perfect. Desigur, genetica va rezolva problema.
Pentru simplu fapt că orice centimetru sau secundă câștigată în fața unui prădător este un avantaj evolutiv. O simplă membrană interdigitală care crește sau se îngroașă, permițând un soi de plutire mai îndelungată, este la nivel populațional garantat să-ți aducă mai mulți urmași, în condițiile în care ești vânat sau vânezi. Evoluția merge prin pași mici, niciodată nu s-a trezit un șobolan cu aripi a doua zi.
Dar nu e întregul organism provenit din ceva atât de mic? Nu suntem cu toții rezultatul informației genetice dintr-un zigot? Și dacă realizezi acest lucru, cum te mai poate mira faptul că rocade la acel nivel duc la rezultate spectaculoase? Dacă realizezi faptul că o simplă modificare genetică punctiformă poate duce la boli genetice cumplite, la malformații ciudate, unele incompatibile cu viața, de ce te miră că o altă modificare poate duce la îmbunătățiri?
Scepticismul ca și poziție DE PORNIRE în orice privință este o calitate minunată. Însă această poziție, pentru a fi menținută peste punctul inițial, trebuie să fie bazată pe un studiu al acelui domeniu, pe niște cunoștințe pe care tu nu le ai în acest moment. Altfel devine doar incredulitatea personală a unui individ ignorant în domeniu. Atunci când toate dovezile indică faptul că o anumită teorie științifică este corectă, când toți experții din domeniu spun același lucru, când de 150 de ani încoace nu s-a găsit nici măcar o dovadă împotriva acelei teorii ci doar pro … scepticismul devine o glumă.
Apreciez efortul pe care il pui in a raspunde asa detaliat la comentarii. Si m-as bucura daca si alti comentatori ar aborda tonul politicos de care ai dat dovada aceasta replica.
Legat de selectia naturala eu nu prea inteleg un lucru: un pradator apare astazi, un vulcan apare astazi, mutatiile genetice se acumuleaza un mii sau sute de mii de ani. Cum poate selectia naturala a mutatiilor benefice sa functioneze la ‘amenintari’ efective bruste? Ce fel de presiuni face mediul la scari de 10^3 sau ^5 ani care sa mai aiba relevanta pentru supravietuirea speciei cand indivizii se nasc in fiecare an si traiesc cel mult cativa zeci de ani? Daca o specie supravietuieste o mie de ani cu o mica mutatie genetica ‘indiferenta’ pai are toate sansele sa supravietuiasca asa cum este.
Pana acum nu am reusit sa dau de un text stiintific serios care sa ia in detaliu acest arbore filogenetic si sa se arate in amanunt, prin mutatii genetice, cum un organism unicelular a devenit pluricelular, cum celulele s-au specializat, cum au luat nastere tesuturile, sistemele, cum din organisme asexuate ce se reproduc prin diviziune celulara s-a trecut la organisme ce se reproduc sexuat. Cum simplele mutatii genetice pot da nastere, in cadrul aceleiasi specii a doi indivizi complementari care produc doua celule diferite care combinate creaza o singura celula capabila prin morphogeneza, fenomen extraordinar (cei ce lucreaza in domeniu imi spun ca nici nu este pe deplin inteles), sa recreeze un organism intreg, forma si functionalitate. Totul din intamplare? Pentru mine intamplare + selectia naturala = intamplare fericita, dar tot intamplare.
Cu tot respectul, in toata literatura crestina pe care am citit-o (si am citit destula) nu am intalnit limbaj mai dogmatic ca al tau. “nicio dovada”, “toti expertii”, “ceea ce spune realitatea”. De fapt dogmatismul acesta l-am intalnit la crestinii baptisti “Biblia este clara, nu are nevoie de interpretare.” Adevarul este ca noi toti interpretam ceea ce vedem. Un patrat poate fi baza unui cub sau a unei piramide. Pana nu vedem si alte dimensiuni, ambele pareri sunt pura speculatie.
Cartea se numeste “Nature’s Flyers” http://www.amazon.com/Natures-Flyers-Insects-Biomechanics-Flight/dp/0801880599 Nu cred ca este mincinoasa, si pare destul de bine documentata. Nu este creationista in niciun caz.
Datarea fosilelor este o alta problema, fiindca pleaca de la aceiasi ipoteza naturalista, anume ca lumea exista de cand ‘hau’. Pentru datare se folosesc procese (dezintegrarea radioactiva), iar ca sa afli perioada desfasurarii unui proces ai nevoie de trei lucruri: starea finala, viteza de desfasurare si starea initiala. Primele doua se cunosc, se pot masura. Starea initiala insa se presupune. Datarea cu radio-carbon masoara mii de ani. Cea cu Argon masoara sute de milioane de ani. De ce ai folosi din capul locului un ceas care masaoara sute de milioane de ani daca nu fiindca deja esti convins ca varsta este in acel ordin de marime?
Legat de paradigme, insist totusi sa afirm ca stiinta moderna lucreaza cu modele si nu cu perspective absolute. In fizica clasica forta este o interactiune care se transmite instantaneu la distanta, in cuantica este un schimb de particule, iar in relativitatea generala gravitatia este deformarea continuumului spatiu-timp datorita masei. Aceleasi concepte, formalisme si ipoteze diferite.
Evolutionismul este o paradigma explicativa, este o teorie care s-a transformat in timp ca sa se preteze noilor descoperiri, a suferit ajustari (e in natura teoriilor stiintifice).
In cartea ‘Darwin si dupa Darwin’, Mircea Flonta arata ca Darwin a primit numeroase critici din partea creationistilor, majoritatari la acea data, critici pe care le-a luat in serios in editiile ulterioare ale ‘Originii speciilor’. Unele probleme le-a lasat urmasilor sai in speranta ca vor fi rezolvate mai tarziu.
Nu am sa pomenesc aici de problema originii vietii si a codului genetic. Chiar insa si ignorand acest aspect, imi vine greu sa vizualizez inventarea atator procese si organe prezente in lumea vie, in atatea forme si variatii. Nu numai fiindca mutatiile produc malfomatii urate e de neconceput sa produca si ceva benefic. Imagineaza-ti o foaie alba de hartie pe care ai un singur lucru, o celula capabila sa se reproduca. Deja este foarte mult, dar in comparatie cu omul este putin. Acum incepi sa adaugi inconstient la aceasta prima forma, de aceasta foarte mica dimensiune. Fiecare lucru, proces, substanta, calitate, caracteristica, organ, tesut, pe care le observam la lumea vie, animale, pasari, pesti, vegetatie, toate trebuiesc adaugate. De ce le-ai adauga? Nu-i este mai bine acelei celule sa stea asa cum este? Sange, respiratie, muschi, oase, tendoane, piele, par, unghii, saliva, ochi, nervi, creieri, schelet (sute de oase, nu?). De ce? Forma lor, structura lor chimica, legaturile dintre ele. Ce stia acea mica celula ca sa inventeze toate astea? Pene ca sa zboare? Si nu orice fel de pene, o anumita forma, un anumit profil, o anumita compozitie, textura. Aripi, scheletul specific, mecanica. Stia ea ca un anumit profil genereaza forta portanta? Crezi ca s-au generat tot felul de profile de aripi si s-a ales natural singurul viabil? De ce aripi si nu roti sau senile? Natura putea inventa orice. Cel mai natural era ca viata sa ramana in apa, intr-o singura forma fara pradatori si fara concurenti.
La toate astea pana acum nu am auzit decat aceste doua dovezi. Prin mutatii generice si in timp, putin cate putin. Ori o teorie nu functioneaza asa. Daca are pretentia ca explica tot, atunci trebuie sa explice tot, in fiecare detaliu. Eu de cate ori au ‘ca in timp’ nu stiu ce s-a intamplat, imi vine sa inchid cartea.
Ca sa inchei, apreciez inca odata pregatirea ta profesionala si devotamentul pentru ideile tale si acest blog (ar fi si mai nobil daca nu ai face-o anonim). Nu sunt biolog, dar scepticismul meu incepe mult inainte de evolutie, la existenta insasi a Universului.
@Cristian Pascu
Sa lamuresc numai cateva din punctele propuse:
Pentru amenintarile de mare amploare, uneori nu poate sa ajute. Dovada sta in exemple – extinctia KT de acum 65 de milione de ani a dus la disparitia dinozaurilor saurieni, permitand dominatia dinozaurilor avieni si a mamiferelor. Respectivul eveniment a fost factor de selectie care a depasit capacitatea animalelor din prima clasa, dar a oferit o nisa pentru cele din a doua clasa. Selectia naturala face chiar ce ii spune numele: selecteaza intre indivizii/populatiile ce detin trasaturi care, la un moment dat, permit individului/populatiei sa supravietuiasca (si sa se reproduca) atunci cand alti indivizi/populatii mor sau au un numar de urmasi mai redus. In cadrul unei populatii exista totdeauna o anumita variabilitate in ceea ce priveste trasaturile indivizilor care o compun. Aceste trasaturi de obicei nu au un efect dominant asupra succesului reproductiv; dar daca exista o presiune selectiva asupra populatiei respective, unele din aceste trasaturi ii vor conferi respectivului posesor un avantaj, avantaj care ii va permite sa lase mai multi urmasi decat vecinul sau. Asta e suficient, pentru ca urmasii sai, posesori ai respectivului avantaj, vor raspandi respectiva mutatie (care confera acel avantaj) foarte rapid in cadrul populatiei. Tocmai pentru ca sunt replicanti de succes. Mutatiile care confera anumite trasaturi sunt neutre (nu afecteaza rata de succes a reproducerii individului) decat atunci cand exista o presiune din partea mediului (care include conditii climato-geografice, populatiile de pradatori, populatiile care vin in competitie, inclusiv proprii semeni). Uneori presiunea selectiva este graduala (aparitia unui nou pradator – sa nu uitam ca si acestia evolueaza), alteori brusca (asteroid, vulcan, etc). In al doilea caz, vor fi favorizate exemplarele care poseda anumite trasaturi (care inainte de eveniment poate nu aveau influenta evolutiva) care sa ii permita supravietuirea in detrimentul altora (de exemplu un animal capabil sa perceapa mai bine vibratiile de joasa frecventa sau cantitati minuscule de cenusa in aer poate fugi din calea vulcanului mai rapid, ceea ce ii asigura un avantaj evolutiv fata de vecinul sau, care nu are respectiva trasatura, sau o are subdezvoltata). In cazul unui impact cu un asteroid de mari dimensiuni, sau la izbucnirea unui supervulcan, prezenta prafului in atmosfera si obturarea luminii solare poate fi un dezavantaj major pentru animalele cu sange rece (care se bazeaza pe lumina solara pentru a functiona) si, in consecinta, un factor critic pentru dezvoltarea mamiferelor cu sange cald (cu atat mai mult cu cat, brusc, arealul lor de dominatie este mult crescut prin lipsa unui competitor cum este cel cu sange rece – poate chiar dominant la un moment dat). Mai mult, mamiferele cu cerinte reduse (de mici dimensiuni, care pot stoca hrana pe perioade indelungate, care consuma cadavre – scanvengers – sunt avantajate fata de cele mari, cu resurse energetice ridicate) – si asa mamiferul care inainte traia la periferia lantului trofic este acuma dominant. Desi factorul care i-a permis supravietuirea si reproducerea este in esenta aleator (evenimentul ce a indus presiune selectiva), substratul in care presiunea selectiva s-a dovedit avantajoasa (mutatia genetica in sine) este tot aleator, selectia aplicata NU este aleatoare. Este opusului termenului de aleator. Iar acea trasatura care “o mie de ani” a fost indiferenta, brusc, face diferenta intre viata si moarte.
Daca vreti o analogie, este ca si cum cineva invata sa innoate desi locuieste in mijlocul desertului. Capacitatea respectiva poate nu il ajuta in desert (sau chiar este o povara la un moment dat), dar daca o singura data ii salveaza viata (de exemplu face o calatorie pe tarmul oceanului si cade in apa) brusc, devine foarte folositoare, nu credeti (si respectivul isi va invata copii sa innoate, iar “traditia” va prinde numai daca exista destule excursii la tarmul oceanului, in caz contrar se va “pierde”)? Bineinteles, majoritatea mutatilor care aduc avantaj nu o fac in conditii atat de drastice (evenimentele cataclismice sunt rare, dar de obicei in urma lor se produc extinctii, ceea ce spune tot), dar o protoaripa sau “jumatate de aripa” este totdeauna mai avantajoasa decat lipsa unei aripi. Pentru ca ii permite individului sa scape de pradatori (si de competitia propriilor semeni). Portanta nu are relevanta in fata selectiei naturala, ci efectul pe care il are aripa imbunatatita asupra individului (ii permite sa lase mai multi urmasi). Este chiar simplu…
Prezentarea punct cu punct a mutatiilor care a dus la anumite trasaturi avantajoase nu poate fi stabilita pentru speciile care au disparut (ADN-ul nu se conserva, deci nu exista referinte). Dar se poate stabili in cazul speciilor actuale, prin analiza celor inrudite. Sau in cadrul experimentelor de lunga durata (cum este LTE – care de altfel a documentat foarte bine mutatiile respective).
Nu sunt expert in problema datarilor radiologice, dar stiu ca exista mai multe metode de datare, fiecare metoda dand rezultate consistente intre ele. Mi se pare naiv a spune ca respectiva consistenta intre rezultate este pur si simplu intamplatoare, pentru orice esantion testat. Daca metodele ar fi eronate, dispersia rezultatelor nu ar trebui sa fie intamplatoare? Oricum, a pretinde ca Pamantul in sine nu are vechime (ci are o varsta, sa spunem , de cateva mii de ani) mi se pare rodul unei preconceptii, mai ales cand se presupun varste biblice (6000 -10000 ani), tinand cont ca exista civilizatii mai vechi de atat. Cu alte cuvinte, cei care au asemenea pareri pleaca de la o ipoteza teologica dogmatica, fara a tine cont de realitate, cum ca lumea trebuie sa aiba o varsta limitata (de exact X ani, eventual). Iar ceasul care masoara sute de milione de ani poate masura zeci de ani; dar un ceas care va masura doar zeci de mii de ani nu va putea masura sute de milione, nu? In al doilea caz nu vom putea afla nimic principial…
Problema evolutiei fiintelor vii nu are treaba cu cea a originii vietii, de fapt. Evolutia “lucreaza” si cu organisme aparute abiotic, si cu organisme create (sa zicem ca un extraterestru – sau un dumnezeu – a creat un asemenea organism si l-a eliberat pe Pamantul timpuriu). Important este ca acel organism sa fie viu la un moment dat, si sa se poata reproduce imperfect. Selectia naturala are grija de restul (exista multe alte mecanisme evolutive, evident, dar de multe ori ele sunt specifice). Sincer sa fiu, ideea principala mi se pare trivial de simpla si de logica (nu pot spune acelasi lucru despre detalii, bineinteles, mai am multe de invatat in domeniu si foarte putin timp liber).
Nu. Majoritatea mutatiilor sunt neutre. In cadrul speciei umane, fiecare individ are in jur de 100-120 de mutatii. Si – de obicei – nu are nici o problema. Mutatiile negative sunt prin natura lor eliminatorii din “arhiva” genetica (“gene pool”) – indivizii afectati au mai putin succes reproductiv (lucru care limiteaza raspandirea mutatiei respective) – lucru observabil in mod curent in cadrul populatiilor. Doar cand acea mutatie este cuplata cu o trasatura avantajoasa unui anumit mediu, se va raspandi (cu succes; scaderea succesului reproductiv NU inseamna ca un anumit individ, la un moment dat, nu poate avea urmasi care sa mosteneasca o anumita mutatie negativa, ci doar ca acesta are un fitness mai scazut; procesul evolutiv este eminamente statistic, se aplica populatiei, nu individului).
Nu, daca moare. E elementar. Fara instinctul de conservare nu am fi avut viata…
Nu stia. A supravietuit, a lasat descendenti, foarte asemanatori cu ea, dar diferiti. Unele din diferente au dus la moartea respectivilor descendenti, iar altele au dus la succes, si in scurt timp acea modificare s-a regasit in intreaga populatie. Nimeni nu inventeaza nimic. Sunt selectate doar formele cu cele mai potrivite (pana si in chimie exista asemenea procese!!!). Daca replicarea ar fi dus la forme identice (descendenti clonali perfecti), evolutia nu ar fi existat. Din nou, asta ar trebui sa fie foarte usor de inteles. Gandeste-te ca selectezi dintr-un pachet de carti de joc doar cartile rosii. Noul pachet va contine doar carti rosii. Criteriul de selectie aici simuleaza presiunea evolutiva (care tine de mediu si de competitie). Daca selectia ar fi facuta automat (de o celula fotoelectrica care selecteaza in functie de cat de rosie este culoarea cartii – vorbim aici de un domeniu fuzzy, nu binar) si cartile ar avea descendenti cu mai mult rosu (sau mai putin), procesul ar fi similar selectiei naturale. Aplica apoi mai multe criterii de selectie (dupa simbol, dupa carte, etc) si vei obtine o simulare de proces evolutiv. Asta ca sa intelegi mai usor cum are loc un asemenea proces…
S-au selectat doar profilele care functioneaza. Exista mai multe tipuri de aripi (unele sunt simple planoare, altele genereaza activ portanta, prin miscare). Cele nefunctionale… iti dai seama.
Din partea cuiva care spune ca este fizician, ma asteptam la mai mult :happy: .
Eu am facut doar un singur curs de mecanica in facultate, dar si in lipsa lui imi dau seama de ce nu poate apare un mecanism tip senila. Gandeste-te la limitarile unui asemenea mecanism aplicat la un organism macroscopic…
Nu chiar. Natura este limitata la o serie de structuri posibile, limitate de legile fizici si chimice. Crezi ca natura ar fi inventat (ignor sentimentul antropomorfic ce rezulta de aici, sa zicem ca ai folosit aceasta exprimare pentru usurarea comunicarii – asa cum o face oricine) un organism capabil sa se teleporteze? Nu, pentru ca teleportarea este imposibila. Un organism doar din heliu? Nu pentru ca moleculele sunt stabile si nu reactioneaza. Etc…
Doar in cazul in care s-ar fi reprodus perfect si nu ar fi avut metabolism. Dar atunci nu ar fi fost viata. Si nici nu ar fi permis legile fizicii (de exemplu, ar fi avut nevoie de schimb de energie si materie cu exteriorul, lucru care implica pierderi, deci mecanisme de tratare a acestor pierderi). Apoi gandeste-te – in cazul reproducerii, urmasii populeaza habitatul; la un moment dat acesta este plin, apare competitia pentru spatiu si competitia pentru resurse, hrana (din nou, limitate). Ce se intampla? O parte din populatie moare, supravietuiesc cele pozitionate mai avantajos si cele care pot supravietui cu resurse minime sau cu alte resurse, indisponibile semenelor sale. Sau care pot parasi arealul. Deci instict de supravietuire, replicare imperfecta (observata – nimeni nu a demonstrat ca exista replicatori vii perfecti – nici macar clonele nu o fac) si selectie. Multa selectie.
Asta este versiunea “layman”. Pentru astia care avem si alte treburi in viata decat studiul teoriei evolutiei, ca sa putem intelege “principul de functionare”. Daca vrei sa vezi cum comunica biologii intre ei (evolutionisti se intelege, dar ce stiu ei… sunt niste prosti, nu, habar nu au ca ce studiaza o viata intreaga sunt prostii, nu?) descarca niste articole (un exemplu este PubMed). Eu mi-am prin de exemplu urechile in chestii care tin de biochimie sau de matematica (vezi ca multe chestii din TE sunt modelate matematic) si pe care nu am timp si interes sa le descifrez.
Apropo: poti sa imi explici si mie cum de se pot afla parametrii unui volum de gaz (presiune, temepratura, etc) daca nu se cunoaste pozitia individuala a fiecarei molecule de gaz, in fiecare moment? Cinetica gazelor, de exemplu, este guvernata de intamplare, iar miscarile moleculeor sunt aleatoare, nepredictibile, asa ca mi se absurd de crezut ca se pot da legi din care sa se calculeze respectivii parametri. Pana nu vad o metoda prin care poate fi calculata pozitia – in functie de timp – a fiecarei molecule, nu cred ca putem aplica vreo formula de calcul unui volum de gaz, care sa si dea rezultate reale…
Mork, iti multumesc si tie pentru efortul de a-mi raspunde in asa detaliu.
Exemplul tau cu abilitatea de a inota in desert mi se pare foarte sugestiv. Si explicatia este clara. Animalele dezvolta niste abilitati care la un moment dat, brusc, se dovedesc avantaje critice supravietuirii. In cazul acela, insa, toata specia/subspecia supravietuieste si nu numai unii indivizi. Daca niste hiene (absurd, dar de dragul exemplului) au dezvoltat niste labe late pentru inot, sau o piele mai hidrodinamica, fara sa aiba nevoie sa inoate, atunci ele sunt alta specie, nu mai sunt hiene. Hienele mor cand se inunda desertul, aceste hiene speciale nu.
Chiar nu pot sa imi imaginez ce fel de trasaturi ar fi acelea care favorizeaza un individ al unei specii in detrimentul altuia. Un miros mai bun inteleg, brate mai puternice, raget mai puternic etc. Dar astea sunt diferente de calitate ale aceleiasi trasaturi si nu trasaturi diferite.
Explicatia ta, ca si toate celelalte, este descriptiva si top-down, in sensul ca se postuleaza evolutia si se descrie felul in care s-ar fi petrecut.
Metodele de datare sunt consistente fiindca au fost selectate cele consistente. Stiu ca suna conspirationist dar nu este. E chiar foarte natural sa se intample asa. Varstele pe care le considera stiinta acum ca fiind valabile (univers, galazie, sistem solar, pamant, roci, fosile etc.) s-au sedentat in ultimii o suta de ani. La inceput nu au fost cifrele astea si de multe ori au aparut discordantze. In timp masuratorile s-au perfectionat, se spune, dar eu din ce-am citit (lucrari de specialitate) imi dau seama ce tine de precizia masuratorii si ce tine ipoteze si paradigma de lucru.
Si gandeste-te asa: cei care sustin variante nenaturaliste nu au ce cauta in versiunile oficiale, in academii, la televizor. Ipotezele lor nu sunt luate in calcul fiindca nu sunt stiintifice, tradus naturaliste. Dar oficial se cere un raspuns: cat de vechi este pamantul, de exemplu. Si se cauta niste metode, se cauta niste probe. Se obtin niste cifre. Rezultatele trebuiesc ‘cross-checked’ cu altele din alte domeniu. Natural se va construi un tablou care sa aiba sens.
Civilizatii mai vechi de 6.000 de ani nu prea exista, asa spune Djuvara. Daca te referi la civilizatii preistorice, atunci datarea artifactelor lor este o chestiune disctabila. Carbonul da cifre acceptabile pana la cateva mii de ani fiidca se foloseste pe lemn. Cu cat mergi mai inapoi cu atat este mai imprecisa masuratoarea.
Evolutia are nevoie de mult timp. Cat de mult? Pai hai sa folosim un ceas cu Argon si ne dau miliarde ani. Pamantul s-a format dintr-un nor de praf. In cat timp? Mult, desigur, trebuie un ceas care sa dea cu miliarde de ani.
Ipoteza de baza din datarile radiometrice are evolutia in minte, fizica sau biologica.
Revin la ideea inventiei. Acolo unde apare un proces nou, nu numai o forma noua, se cheama inventie, chiar daca este impersonala. Un ochi este un intreg lant de sisteme complexe, de celule si substante diferite care incep cu lumina si se termina cu senzatia noastra de vaz. Stii ca lumina nu este nici verde, nici rosie, nici albastra? Nu exista fotoni specializati, dar totusi noi vedem colorat.
Explicatia lui Dawkins la cum a aparut vazul este cea mai naiva din cate am intalnit. O mica pata fotosensibila de celule care se adanceste putin, si inca putin, se inchide cu o substanta, se umple cu alta substanta, deschizatura se inconjoara cu muchi pentru focalizarea dinamica, apare o lentila convexa, apar niste fotocelule care nu mai sunt epiderma ci ceva foarte specializat, acestea transmit impulsuri electrice la un sistem nervos, care surpriza, era acolo pregatit sa inteleaga si sa traduca in imagini si sa gandeasca si sa analizeze etc. Sistemul osos care protejeaza, cat de cat, ochii, glandele lacrimare, genele, pleoapele etc. etc.
Aparitia acestui complex este o inventie si nu era necesara. Sistemul sanguin la fel. Un sistem de tuburi si o inima, muschi, un sistem nervos care controleaza inconstient acesti muschi, celule sangvine capabile sa transporte oxhigen din sistemul respirator, alta inventie, la fiecare celula din cele cateva miliarde pe care le are un organism?
Stii masinariile acelea din Tom&Jerry in care sunt inlantuite tot felul de mecanisme care se declanseaza fin unele pe altele? Asa imi pare mie ca este evolutia. Numai ca mecanismele nu sunt inlantuite liniar ci interdependent.
Chestia cu presiunea functioneaza fiindca moleculele sunt identice. Si mai functioneaza fiindca se masoara macroscopic un fenomen macroscopic. Dar se masoara. E ceva palpabil, masurabil. Daca mutatiile sunt mecanismul evolutiei, trebuie sa se arate concret si microscopic cu se intampla asta, cum microscopicul da rezultate macroscopice (in fizica, prin statistica si quantica se face asta).
@Cristian Pascu
Am intrat pe blogul pe care il detii domnule “fizician” si am citit ultimul articol postat acolo si te citez:
1.”Chiar și în România, e nevoie de ceva puternic pentru a te face creștin, nu numai ‘supa culturală’ de obiceiuri și credințe, de multe ori dubioase, în care ne-am născut.”
2.”Dar dacă există o divinitate, atunci toate religiile au fost inventate în afară de una, cea care crede în acea divinitate care există într-adevăr.”
Si acum sa postez si eu o intrebare si sa fac un mic comentariu.
Intrebare: Vrei sa fii luat in serios de cineva dupa afirmatiile pe care le faci in afara de tanti Flori de la coltul blocului care vinde seminte?
Comentariu: Am observat ca la aproape toate commenturile care le-ai lasat pe site-ul asta spui ca esti fizician…s-a indoit cineva de domeniul tau?.Daca da, sincer nu ma mir.
Fizicianul ortodox-budist-bullshit isi da cu parerea si despre evolutionism! (si nu pentru prima oara)
“Pentru mine insa este de neconceput cum mutatii intamplatoare pot inventa zborul.”
E din repertoriul ID-iotilor = complexitate ireductibila
“De exemplu lipsa verigilor intermediare…[]”
Alt motiv al ID-iotilor (toti cre(s)tinii repeta asta la nesfarsit ca un patefon stricat)
“Sunt fizician, si inteleg cum diferite tipuri de molecule pot da materiale cu diferite proprietati macroscopice. Dar mici rocade microscopice (10^-9m) sa genereze organisme macroscopice (10^0m) cu forme si functionalitati atat de complexe? Ingaduie-mi scepticismul.”
Aici prin 10^9m vrea, bullshitul, sa sugereze nanometri… ca sa vezi ce bazat si stiintific e!
Clar un IDIOT atat de mare nu poate exista pe lume! E impotriva naturii! Fizicianul ortodox-budist-bullshit face pe “spiritualul”. Tipul asta scrie 10^0m in loc de 1 metru (si e mandru de el; dar pana si soferul meu stie asta!!!)
El se crede spiritual. Dar, de fapt, e o nulitate. Si in plus (99.99%) are probleme grave.
Si nici macar nu e original. Pentru ca nu are imaginatia/inteligenta necesara! Repeta la nesfarsit aceleasi dume creationist-ID-ioate ce circula pe Net. El, bullshitul, nu are idei personale (ca nu are cum). El doar face pe desteptul. Da copy/paste la ce intalneste. E doar un plagiator ordinar! Si e mandru, culmea, de fapta lui.
Un IP poate fi falsificat usor.Si din acest motiv cipurile/implanturile biometrice sunt necesare. Daca nu ai nimic de ascuns nu vad de ce te-ai impotrivi acestei metode de identificare.
El, bullshitul, e mandru ca e bagat in seama (indiferent pe ce motiv)! A enerva lumea e dreptul lui!!! Trebuie inteles: e singura lui placere in aceasta viata pe care o pierde aiurea facand pe prostu-desteptu. Nu stiu daca e prost dar destept, sunt sigur, ca nu e!
Am o rugăminte. Înțeleg că nu ești de acord cu postările respective, și sunt de acord că domnul Cristian Pascu vine cu multe argumente ID-iste răsuflate ș.a.m.d.. Poziția mea o cunoști. Totuși, încearcă să eviți atacurile dure la persoană. Nu vreau să transform aceste diferențe de opinie într-o ceartă ca la ușa cortului. Mulțumesc.
Am o rugaminte. Nu-i mai raspundeti individului. El nu are o opinie! Scopul lui e sa polueze spatiul.
@Cristian Pascu
Nu. Animalul are anumite trasaturi. “Abilitate” implica o valenta pozitiva atasata unei trasaturi. Trasatura respectiva se poate dovedi a fi negativa (predispune la un succes reproductiv scazut), neutra (nu influenteaza succesul reproductiv – includem survavibilitatea in succesul reproductiv) sau pozitiva (predispune la succes reproductiv) in functie de factorii de presiune selectiva. Trasatura in sine exista, nu are nici o valenta intrinseca (in afara faptului ca permite functionarea normala a organismului, nu are un efect deleteric (“deleterious”?)). O anumita trasatura poate fi in final negativa intr-un mediu, desi in alt mediu este pozitiva. De exemplu o acuitate vizuala crescuta (fata de “media” populatiei) poate insemna supravietuirea mai buna in fata pradatorilor intr-un mediu deschis, dar un consum excesiv de energie (deci negativ) intr-un mediu inchis precum o pestera. Similar (si aici e mai potrivita analogia cu innotul), o trasatura care pana in acel moment este neutra (nu ajuta la succesul reporductiv, dar nici nu il impiedica) sau chiar negativa, la aparitia unui anumit factor, se poate dovedi cheia supravietuirii si reproducerii (sa zicem – o capacitate sporita de a retine grasimi, care poate duce la obezitate in conditii normale, deci scaderea fitnessului ecologic, se poate dovedi un avantaj in cazul imputinarii hranei deoarece permite stocarea mai eficienta a rezervelor de energie, pe timp mai indelungat). Competitia intre indivizi este vitala – nu doar relatia prada-pradator. Uita-te la ritualurile de imperechere a animalelor, si vei sti despre ce vorbesc. Selectia se face si in interiorul populatiei si nu este pur liniara, pentru ca numeroase “imbunatatiri” intra in competitie, pentru diversi factori de presiune selectiva. Per total, se observa vectorul tuturor acesto forte. Cum am mai spus anterior, teoria evolutiei face uz masiv de matematica pentru a exprima relatiile si fenomenele evolutive.
Nu. Asa ceva nu se intampla. Schimbarea genetica nu este brusca (s-ar dovedi fatala pentru exemplar). Hienele respective nu vor dezvolta brusc labe adaptate pentru innot (adica vor apare direct la urmas). Dar hienele nu traiesc in apa; daca terenul ar fi insuficient, unele dintre ele ar vana si in apa, in incercarea de a supravietui. Din acestea, unele vor fi mai de succes, datorita unor trasaturi intrinseci (la laba putin mai lata, o capacitate pulmonara mai ridicata) care pe uscat ar fi avut putin valoare, sau chiar deloc. Cele mai de succes dintre aceste vor transmite urmasilor trasaturile care le-au facut asa (iar aceste mutatii nu apar una cate una, ci in paralele, in cadrul variabilitatii generale a speciei), trasaturi care se vor cimenta in genomul de baza al populatiei respective. In timp, cele doua subspecii vor evolua separat pentru ca si-au gasit fiecare o nisa separata, in care nu mai exista concurenta intre ele (factorul de presiune care a dus initial la procesul de speciatie – contrar opiniei populare, evolutia nu lucreaza cu “cel mai adaptat”, ci cu “suficient de adaptat” – in termeni liberi). Bineinteles, in apa va exista concurenta din partea altor vietati si factori naturali, care vor modela dezvoltarea ulterioara a noii specii. Daca o asemenea concurenta nu exista, subpopulatia nu va fi stimulata sa se modifice excesiv (fata de fenotipul de baza), va umple habitatul si se va confrunta cu concurenta excesiva a propriilor semeni. Vezi efectele introducerii necontrolate de animale in areale fara pradatori naturali pentru respectivele specii. Concurenta este cuvantul de baza in evolutie – fie ca vine din partea mediului sau a competitorilor (pradatori si semeni).
Asta inseamna ca iti lipseste imaginatia, sau nu ai citit cu atentie lucrarile explicative.
Daca vei trasatura “diferita”, incearca cu evolutia ochiului – de la simpla proteina fotoreceptoare, la celule specializate, la protoorgan, la organ complet dezvoltat. Exista peste 10 variatii de baza ale ochiului (organului fotoreceptor), evoluate separat de-a lungul timpului. Richard Dwkins – parca – are un docuemntar mai vechi in care explica aceats aevolutia, conform datelor oferite de biologi (este destul de vechi, are cam 20 de ani cred, deci de atunci s-au descoperit si lucruri noi). Daca o bacterie ar avea in componenta – printr-o mutatie intamplatoare – o proteina fotosensibila (o proteina care – la detectia unui foton ar fi emis un impuls chimic), acest lucru i-ar fi conferit un avantaj fenomenal fata de alte alte bacterii care nu ar fi fost avertizate de pradatorii apropiati (de exemplu prin ocluzia senzorului), in consecinta ar putea evita acel pradator mai usor, s-ar reproduce cu mai mult spor, transmitand descendentilor proteina respectiva. O functie complet noua apare printr-o mutatie singulara (sau o pereche de mutatii – dar vorbim de o singura proteina aici).
Pai evolutia exista. Este un fapt. Fiintele vii au instinct de conservare? Au. Se reproduc imperfect? Da. Sunt adaptate la mediu? Da. Exista un mecanism de introducere a variabilitatii? Exista. Toate observabile. Teoria evolutiei explica cum are loc respectiva evolutie. Ca orice teorie stiintifica, de altfel. Acum un secol, existau 2 teorii ale evolutiei, in competitie: evolutia darwiniana (care postula mecanismul evolutiv la nivelul reproducerii) si evolutia lamarckiana (care postula mecanismul evolutiv in timpul vietii individului – in sensul ca puteai, de exemplu, sa lasi mostenire copilului tau muschii pe care i-ai facut la sala*)). S-a demonstrat ca evolutia darwiniana este cea care corespunde realitatii, abandonandu-se (in lumea stiintifica) ipoteza lamarckiana.
P.S. Vezi ca geneticieni definesc mai precis evolutia, ca fiind modificarea in timp a frecventei alelelor exprimate in cadrul unei populatii, lucru trivial de observat in cadrul unei populatii (daca exista metode de testare genetica). Evolutia este observatia (experimentala) care se incearca a fi explicata prin teoria evolutiei. Daca spui ca evolutia nu exista, darami intreg fundamentul geneticii moderne (iar respectiva genetica, tin sa atrag atentia, totusi functioneaza). Asa ca trebuie sa deosebim intre fapt (observatie) si teorie – ca de altfel in orice alta ramura stiintifica, inclusiv in fizica!
*) Multa lume (vorbesc mai ales de cei din tabara creationista) inca confunda teoria moderna sintetica a evolutiei cu evolutia lamarckiana :devil:
De fapt, este conspirationist. Eu vorbesc de distributia rezultatelor – daca respectiva distributie este constant in anumite limite precise (in acest caz definite de o anumita varsta “veche” a unui esantion), a spune ca ele sunt in acel domeniu “din intamplare” este ceva absurd. Daca metoda nu ar fi functionala, distributia ar trebui sa fie aleatoare in intreg spectrul de varste “vechi” si “noi”. Ce propui tu este sa alegem aprioric o ipoteza de plecare “rocile sunt noi” in locul celei preupuse “rocile sunt vechi”, nu? In acest caz, poti defini o metoda de datare radioactiva care furnizeze consistent rezultate din categoria “roci noi”? Vorbesc de metode (bazate pe diverse tipuri de descompunere) care sa ofere rezultate consistente intre ele (sa coroboreze metodele), dar sa fie si consistente in cazul distributiei varstei pentru esantioanele testate (rezultatele testate printr-o metoda data sa fie consistente in domeniul “varstelor noi”, nu distribuite random in intreg spectrul).
Ai vreo dovada in ceea ce priveste acest lucru? De exemplu cum a evoluat (in sensul de modificare) perioada de injumatatire a diverselor substante radioactive (daca presupui acest parametru ca fiind o constanta, ajungi invariabil la “varste vechi”)? Si ce curba de variatie este necesara pentru ca rocile sa fie de 6000 de ani (sau o alta valoare similara) – impreuna cu efectele ce rezulta din aceasta variatie (scaderea perioadei de injumatatire pentru o aceeasi cantitate de substanta radioactiva nu duce la cresterea temperaturii si a cantitatii de radiatie emanate intr-un areal dat?)
Un singur argument: cati oameni de stiinta au propus teorii stiintifice (adica riguroase, testabile in mod repetat, care sa ofere rezultate consistente) care sa implice fenomene non-naturalistice? Ca fizician, ar trebui sa stii mai bine. Presupunand ca tu imi dai o ecuatie sa rezolv: x^2+3=7 si eu vin cu demonstratia x^2+3=7 => se intampla un miracol => x=2 imi vei accepta raspunsul (chiar daca valoarea finala este corecta)? Sau imi vei pune nota 1? Nu trebuie sa arat CUM am ajuns la acel x=2, ca metoda este repetabila si consistenta?
Tot asa, un articol care propune mecanisme non-naturalistice va fi acceptat daca se supune rigorilor metodei stiintifice. Pana in acest moment nu a fost cazul. Deci problema nu tine de stiinta, ci de lipsa rezultatelor!!! Pentru ca revelatia nu este o metoda consistenta si sigura de a obtine informatii, din simplul motiv ca nu prea poti separa o revelatie genuina de efectele unei doze de LSD (de exemplu). Nu o poti verifica independent, si toate biasurile personale si efectele cognitive negative se vor manifesta in ele, tot asa cum fiecare credincios, de la musulman la crestin, de la hindu la rastafarian este perfect convins de credibilitatea, adevarul si exclusivitate propriilor revelatii, ignorand sau denigrand cele ale altor persoane. Daca propui o metodologie consistenta pentru analiza acestora, esti invitatul meu sa o expui. Pana una alta, eu raman la ceea ce stiu ca merge. Iar asta NU inseamna limitare – de nici un fel. Inseamna – pana la urma – chiar bun-simt…
Pai “nu prea ” exista? Exista. Demonstrat. Si nu vorbesc de datarea cu radiocarbon. Faptul ca nu se cunosc multe despre ele nu inseamna ca nu exista. Li s-au descoperit urmele, este fapt, gtrebuie luat ca atare.
P.S. Dupa parerea ta profesionala (nu vorbesc de opinii personale) – ce varsta are Universul, Pamantul si respectiv omul? Ca idee…
Evolutia are nevoie de exact atat timp cat este nevoie ca un exemplar sa se reproduca. Efectele evolutiei apar de la generatie la generatie. In cazul unor bacterii asta inseamna si 20-30 de minute. Iar varsta Pamantului a fost determinat SEPARAT de domeniul biologiei. Ca fizician, ar trebui sa stii mai bine. In caz ca sustii ca varsta Pamantului a fost stabilita pentru ca evolutia “avea nevoie” de miliarde de ani, poti prezenta dovezile acestei cosnpiratii? Ca idee, varste de peste 10000 de ani (daca nu ma insel cateva sute de milione de ani) au fost propuse de stiinta oficiala inca inainte ca Darwin sa isi expuna teoria sa; ghiceau cumva viitorul respectii geologi? Varsta “veche” a Pamantului nu este rezultatul unei “cabale evolutioniste”, ci fructul unei stiinte de sine statoare.
Care sunt acele ipoteze de baza din datarea radiometrica care sunt “tunate” pentru a corespunde evolutiei biologice (ignor “evolutia fizica” pentru ca este un termen absgtract, fara un sens real in cercetare)? Am citi lucrari introductive in ceea ce priveste radiodatarea, dar nicaieri nu am intalnit asa ceva. Pot sa ma insel, nu am pretentia cunoasterii exhaustive, dar am mult pana la a ma arunca la ipoteze conspirationiste. Ca fizician – exista vreun parametru determinat de evolutia biologica a organismelor vii – care este introdus in ipotezele de baza ale radiodatarii? O denumire doar, restul caut eu, prin resurse proprii…
Aparitia trasaturilor in fiinte vii este opusul inventiei. Inventia are un scop predeterminat (inventia serveste unui anumit scop). Evolutia nu are. Ea este doar un ciur care selecteaza fiintele cele mai apte de a supravietui. Cum am spus, competitie pura.
Despre ochi, am pomenit ceva mai sus. Literatura de specialitate este destul de vasta (de la documentare, la articole si carti). Si stiu ca lumina nu are culoare propriuzisa. Stiai ca unele animale percep lumina (radiatia) din spectrul UV sau IR?
Nu este explicatia lui Dawkins. Din cate stiu, el nu s-a ocupat de studiul evolutiei ochiului (desi pot sa ma insel). El doar a sintetizat teoriile existente in acel moment si le-a pus intr-o forma accesibila publicului larg (se numeste “popularizarea stiintei” – nu toata lumea are capacitatea de a intelege orice, din orice domeniu, indiferent de gradul de complexitate – unii nu inteleg suficient fizica dar sunbt experti in biologie, altii nu inteleg biologia, dar sunt experti in fizica). Si de ce este naiva? S-au facut studii exhaustive pe animale inrudite la care ochii au evoluat – atat in sensul aparitiei, cat si al disparitiei. S-au identificat genele care controleaza functionarea diverselor aspecte ale ochiului (si implicit locul in care o potentiala mutatie poate afecta – intr-un sens sau altul – structura ochiului si implicit survabilitatea individului respectiv). rezultatul NU este o inventie, este o necesitate. Evolutia nu apare acolo unde resursele sunt infinite (spatiu, hrana, etc). Acolo unde resursele sunt limitate, evolutia este o necesitate, un imperativ pentru supravietuire (este singura metoda descoperita pana acum prin care populatiile pot supravietui; daca cunosti o alta, poti sa o expui aici). Explicatia alternativa ca formele de viata “incipiente” au fost materializate “din nimic” este mult mai greu de crezut tinand cont ca ar incalca toate legile fizicii descoperite pana acum. Asta daca nu se postuleaza existenta extraterestrilor experimentatori care au facut si au dres, ipoteza care – pana la vreo dovada a existentei acestora – nu cred ca merita sa fie luata in seama.
Mitul “complexitatii ireductibile” a fost demontat de mult (nu ca ar fi fost necesar din moment ce el nu a fost dovedit/sustinut dpdv stiintific). Ken Miller, biolog crestin (catolic?) s-a ocupat de asta, de exemplu, maruntindu-i competent pe Behe si Dembski, cei care au incercat sa fundamenteze aceasta ipoteza.
In anumite aspecte, asa mi se pare si mie. Dar daca functioneaza – care este problema? Exista o alta alternativa stiintifica care sa explice evolutia? Daca exista, se pot pune fata in fata, testa, iar in final va ramane doar unul. Asa cum s-a intamplat in trecut cu evolutia darwiniana (depasita si ea) si cea lamarckiana (falsificata).
Ah, deci se poate ca – in lipsa anumitor parametri direct masurabili, acestia sa se aproximeze statistic. Este posibil sa se gaseasca relatii in ciuda comportamentului aleator a unor particule (pentru ca se lucreaza la un alt nivel, “macroscopic”). Exact la fel se intampla si in teoria evolutiei. Concret si masurabil, se poate arata ca replicatorii vii se inmultesc imperfect. Ca exista mutatii (cu diverse efecte). Ca succesul reproductiv depinde (si de) aceste trasaturi, unele determinate de mutatii. Teoria evolutiei explica cum se petrece asta (si o face inclusiv masurabil si cuantificabil). Atata tot.
Draga mork, risti sa iti pierzi prea mult timp cu mine. Comunicarea pe bloguri e dificila, mai ales raspunsuri asa lungi. Ai inteles gresit (vina mea probabil) unele din punctele mele si ai dezvoltat inutil.
Fundamentul pe care iti construiesti tu argumentatia este acela ca doar stiinta poate da raspunsuri, si doar naturalismul este cadrul in care ne putem misca cu incredere.
Cand am spus ca varstele s-au sedentat am inteles anume faptul ca la inceput masuratorile au dat niste varste, dupa care s-a revenit asupra lor. La un moment dat Pamantul era mai vechi decat Universul, sau ceva de genul asta. Nu intotdeauna s-a crezut ca Universul are 13.75mld de ani, ci mult mai putin, un miliard cred.
Cand spui ca animalele nu ar fi putut fi create din nimic fiindca ar fi incalcat legile fizicii, confunzi lucrurile, fara nicio ofensa. Creatia din nimic implica creatia legilor fizicii, deci nu se poate folosii fizica pentru a analiza procesul creatiei care este in esenta supra-natural. Asta este una din greselile facute de multi creationisti. Imping stiinta moderna in locuri unde nu are ce cauta.
Spui ca nu a fost inventie ci un ciur. Eu spun ca insasi toate acele variante care nu au trecut prin filtrul selectiei naturale au fost inventate. Inventia, inovatia, este aparitia a ceva nou, ceva ce nu exista inainte. Primul organism unicelular nu avea ochi, nu avea par, nu avea oase. Aparitia lor, intr-o forma mai buna sau mai rea a fost inovatie. Au ramas formele ce au permis supravietuirea, dar a fost inovatie. Intamplatoare, accident, dar inovatie, ceva nou.
Nu am citit pana acum demontarea argumentului ‘complexitatii ireductibile’, dar din cate vad pe wikipedia argumentul ar functiona asa: se gasesc cazuri in care complexitatea este reductibila. Capcana pentru soarece, un os din ureche, degetul unui panda etc. Deci argumentul cade.
Dar complexitatea trebuie sa fie reductibila in toate cazurile, absolut fiecare mica trasatura, a fiecarui organism viu trebuie sa fie reductibila. Fara exceptie. Daca se gaseste un singur exemplu de complexitate ireductibila, de la euglena pana la creierul uman, acel exemplu invalideaza intreaga teorie evolutionista. Tot. Datari, arbore filogenetic, comparatii, selectii naturale, tot.
Ce este cel mai interesant este ca teoria este ‘adevarata’ desi inca nu s-au acoperit cu explicatii zone importante. Aparitia vietii (in ciuda realizarilor tehnologice din ultimile decenii, a puterii computationale etc.) si, la extrema cealalta, creierul uman. In aceste extreme stau cele doua posibilitati, adevarat sau fals. Este perfect posibil ca in creierul nostru sa fie ceva ce chiar nu putem explica determinist/reductionist. Si atunci ce facem? Si daca raspunsul il aflam peste 10 generatii, oamenii care au asteptat raspunsul intre timp vor fi murit inselati sau degeaba?
Acesta este marele pariu cu existenta pe care il face ateismul naturalist: nu am inca toate raspunsurile, dar sunt sigur ca orice raspuns voi gasii la ceea ce nu stiu, nu imi va contrazice ateismul bazat pe ceea ce stiu. Dar din istoria recenta observam ca pe masura ce aflam lucruri noi, creste volumul de lucruri necunoscute. Asta ne tine ocupati si in suspans.
Acesta este motivul pentru care refuz sa imi reduc analiza la campul restrans al naturalismului. Este mai riscant sa mergi dincolo de ceea ce poti palpa, dar cred ca este necesar.
Nu vreau sa te mai retin. Bucuros accept o discutie la o bere sau o cafea, ca sa putem discuta in detaliu si mai eficient. Poti sa dai de mine la ccpascu@gmail.com
@Cristian Pascu
Foarte posibil, mai ales in ceea ce priveste comunicarea asincrona.
Da, corect. Dar asta numai pentru ca este dovedit ca e singura care functioneaza (prin asta inteleg repetabil si consistent, cu alte cuvinte ceva pe care te poti baza).
Te risti sa postulezi un Creator arbitrar? Cama sta rezulta din ce spui tu aici. In acest caz nici macar Biblia nuiti poate oferi vreo informatie corecta (si nu vorbesc de potential corecta).
Conotatiile termenului “inventie” il fac nepotrivit sa descrie evolutia (inventia implica o persoana – un agent – care o realizeaza). Daca tu doresti sa il folosesti, nu ai decat (desi dpmdv este impropriu folosit si poate introduce un bias personal in descrieri), dar trebuie sa te astepti sa fii corectat.
Cauta transcrierile procesului de la Dover. Depozitia lui Miller trebuie sa fie pe acolo. Mai exista si pe youtube o prelegere (Miller are cateva postate acolo). Argumentul ramane (si retine ca nu este “argument” dpdv stiintific, pentru ca ipoteza respectiva nu a fost sustinuta dpdv stiintific; pentru aceasta trebuie arata de ce complexul respectiv este ireductibil – cu alte cuvinte ca se exclude orice alta explicatie alternativa; in forma propusa este doar un argument din ignoranta, sau cel mult un postulat).
Mmm, nu. Unele lucruri raman fara nici o problema in picioare. Selectia naturala, de exemplu. Ea a fost observata, ca atare, in sisteme biologice. Este un fapt: indivizii cu trasaturi dezirabile au mai mult succes reproductiv. Poti observa asta inclusiv in societatea umana.
Of, domnule fizician. Nu sunteti deloc atent.
In primul rand, cam toate teoriile stiintifice (inclusiv din fizica), au unele zone neacoperite. Dar in cazul de fata, abiogeneza NU face parte din cadrul teoriei evolutiei. Evolutia (asa cum este modelata de teoria curenta) lucreaza bine mersi si cu un prim organism aparut abiotic, cu un prim organism creat de vreun zeu sau plantat de un extraterestru pus pe sotii. De unde stii ca evolutia nu este metoda aleasa de Dzeu pentru crearea diversitatii vietii pe Pamant?
Iar faptul ca oamenii acum nu au explicatii complete inseamna ca trebuie sa respinga ceea ce se cunoaste si sa se refugieze intr-o fantezie teologica (care explica mult mai putin lumea de altfel, fiind in afara capacitatii expliucative a omului?)? Pai in felul asta nu se poate ajunge NICIODATA la cunoastere, decat daca vreun om se naste cu toate cunoastintele posibile. Pozitia propusa este absurda in cel mai inalt nivel, si sincer sunt dezamagit ca un om de stiinta, un fizician, poate formul ao asemenea aberatie. Sa fim intelesi, pentru omul caruia i se rupe de realitatea inconjuratoare, nici mama stiintei nu il poate ajuta, si poate sa se scufunde in ce religie sau in ce lume a fanteziei doreste. Nimeni nu il opreste. Dar daca vrea sa cunoasca cum functioneaza lumea, pe moment nu are o alta alternativa in afara stiintei (care este incompleta – inclusiv fizica). Nimeni nu te obliga cu arma la cap sa inveti lucruri stiintifice (desi alternativa nu este valabila – au existat destui oameni ucisi pentru ca nu au invatat lucruri religioase – sau lucruri religioase “gresite”). Inveti daca vrei. Si eu nu vreau sa arunc pe geam cunoasterea stiintifica numai pentru ca cineva considera ca lipsa cunoasterii este mai buna decat o cunoastere imperfecta. Cum am spus, pur si simplu aberant…
Stiinta nu este ateism. Si aici vorbim despre stiinta.
Dar pariul religios care este: Nu am nici un raspuns sigur, dar ma comport ca si cum as avea, si orice fapt care imi contrazice credinta este respins a priori? Este posibil ca o potentiala descoprire stiintifice sa confirme un creator. Dar pana va apare, aceasta posibilitate este prea redusa ca sa imi fie de folos. Dar ignorarea realitatii de dragul unei dogme… asta nu pot sa o inteleg.
Am intrebat mai sus ce nota mi-ai da pentru obtinerea valorii X din ecuatie. Este un 10 sau un 1? Daca ne luam dupa mindset-ul propus de tine, eu ma astept la un 10…
O discutie tete-a-tete nu cred ca este posibila (nici nu prea am timp, nici nu sunt din Bucuresti si nu am calatorii planificate pe distante mari in viitor).
Oricum, pentru lamurirea confuziilor cu privire la teoria evolutiei (care apar in comentariile postate aici) se pot consulta intai chiar articolele mai vechi ale lui LazyPawn, Wikipedia, Talk Origins, site-ul de teorie a evolutiei a Universitatii Berkeley, etc. Daca nu se cunoaste obiectul de studiu si continutul teoriei evolutiei, este greu de formulat un contraargument pertinent…
Dar complexitatea trebuie sa fie reductibila in toate cazurile, absolut fiecare mica trasatura, a fiecarui organism viu trebuie sa fie reductibila. Fara exceptie. Daca se gaseste un singur exemplu de complexitate ireductibila, de la euglena pana la creierul uman, acel exemplu invalideaza intreaga teorie evolutionista. Tot. Datari, arbore filogenetic, comparatii, selectii naturale, tot.
Da, numai ca un exemplu fara echivoc de complexitate ireductibila ar trebui sa fie un organ sau un animal pentru care sa se demonstreze *nu era posibil* ca componentele lui sa fi evoluat pe rand , fiind nevoie de toate pentru ca organul sau animalul sa functioneze.Nu e suficient sa gasesti un organ sau animal pentru care biologii inca n-au apucat sa gaseasca o explicatie despre cum au evoluat componentele sale.Intelegi diferenta ?
Exista milioane de specii de animale (din cate imi aduc aminte, majoritatea sint insecte).Daca alegi la intamplare o specie de insecte si zici “da’ asta cum a evoluat?” nu se cheama ca ai invalidat teoria evolutiei.
Creationistii au dat-o-n bara pana acum, incercand sa demonstreze complexitatea ideductibila, cu gandacul bombardier, cu coagularea sangelui, cu flagelul euglenei, etc. Evident ca nu se vor opri aici, si vor alege in continuare alte exemple de “complexitate iredictibila” care vor fi la randul lor invalidate de catre biologi.E un fel de “neverending story”.
Nu vreau decat sa salut modul in care a decurs discutia intre Lazy Pawn si Cristian Pascu. Numai in felul asta se poate stabili un dialog intre doua pozitii ireconciliabile. Numai in felul asta putem spera la o societate sanatoasa, in care problemele sensibile si controversate sunt dezbatute fara frica unui atac personal. Unii dintre noi trebuie sa inteleaga faptul ca, dincolo de continutul intelectual al unei discutii, este foarte important si cum ne pozitionam emotional (ton, atitudine etc.) fata de interlocutor (scuze daca fac tocanita de concepte din psihologie, nu ma pricep, dar trebuie sa exprim cumva ceea ce gandesc). Ca sa nu mai vorbesc de usurinta cu care ajung unii sa faca profilul psihologic al unei persoane din cateva randuri scrise pentru un site. Urmarind discutiile de pe site, am gasit ca este mult mai constructiv si interesant ce scrie Pascu (nu pentru ca as fi de acord, ci pentru ca m-a provocat sa ma gandesc cum i-as raspunde) decat niste laim remarks ad hominem.
PS Cum spunea Phil Plaitt, Don’t Be A Dick!
http://www.randi.org/site/index.php/swift-blog/1065-phil-plaits-dont-be-a-dick-talk-at-tam8-now-online.html
Sunt intr-un dezacord teribil cu Phill Plaitt, care expune o regula de comportament absoluta; ca si cum toate chestiile pe care le sustin religiosii neaga realitatea in aceeasi masura. Adevarat este ca toate sunt la fel de absurde (absurdul nu are grade de comparatie). Unele insa, mai ales interpretarile literale ale Bibliei nu trebuie tratate cu nici un fel de mila la nivel lingvistic. Sa nu uitam cu cata mila ne tratau religiosii acum nu foarte mult timp, si nu era vorba despre mila la nivel linvistic. Adevarat este ca religiosii de astazi nu sunt cei de acum 200 de ani, desi daca te uiti pe anumite sondaje executate si in care cetatenii romani ortodocsi declara in proportie de 40% cum m-ar pedepsi pe mine penal pentru faptul ca le critic religia infecta, doar atunci imi dau seama ca musai trebuie sa le critic religia, si sa o critic fara mila.
Totusi, Padre Pio, nici mie nu mi-a placut comentariul tau. Religia crestina este atat de caraghioasa incat iti pierzi vremea atacand persoana care o sustine. Daca era adresat comentariul catre mine iti tineam o prelegere despre ad hominem care numai miloasa nu ar fi fost. Crestinul care sustine aberatiile pe care le sustine se pune singur in pozitia caraghiosului. Mai ales atunci cand incepe sa vorbeasca despre “factor supranatural” ca ipoteza pentru a explica ceva. Misterul, fantasticul, ca explicatie pentru alt mister. Nu stiu de ce mi s-a rupt talpa la pantof, deci este vorba de un liliac in 8 dimensiuni cu puteri supranaturale caruia nu i-a placut talpa pantofului meu; teismul intr-o coaja de nuca.
Nu am protestat impotriva “opiniilor” sale. Un fizician nu are cum sa gandeasca in halul asta!
O mostra din gandirea “fizicianului”:
“Cand am spus ca varstele s-au sedentat am inteles anume faptul ca la inceput masuratorile au dat niste varste, dupa care s-a revenit asupra lor. La un moment dat Pamantul era mai vechi decat Universul, sau ceva de genul asta. Nu intotdeauna s-a crezut ca Universul are 13.75mld de ani, ci mult mai putin, un miliard cred.”
Nu asa gandeste un fizician! Individul pur si simplu se distreaza aici!
Se pare ca m-am inselat in privinta lui Cristian Pascu. Nu-i placut sa recunosti. El, se pare ca, e chiar fizician…
Cand ii citeam comentariile si mai ales replicile credeam ca-si bate joc de noi! Din pacate el era sincer. Ciudat uneori preferi ca oamenii sa nu fie sinceri dar asta e o alta fata urata a credintelor…
Ca pedeapsa, ca am gresit, AM RECITIT toate comentariile lui Cristian Pascu. Nu a fost usor si nici placut!
Doar cateva citate (fara a le comenta!):
“Cu tot respectul, in toata literatura crestina pe care am citit-o (si am citit destula) […]”
“Cel mai natural era ca viata sa ramana in apa, intr-o singura forma fara pradatori si fara concurenti.”
“Si gandeste-te asa: cei care sustin variante nenaturaliste nu au ce cauta in versiunile oficiale, in academii, la televizor.”
“Acesta este motivul pentru care refuz sa imi reduc analiza la campul restrans al naturalismului.”
Daca le-as comenta as ajunge tot acolo dar am pacatuit destul!!
Dar atat de insultat nu am fost de mult. Si, culmea, insulta nu-mi era adresata direct! Cu atat mai grav!
P.S. Pe viitor va trebui sa fiu mai atent. (am mai scris ceva – dar m-am autocenzurat)
Mda, fizicieni sunt sute, termina pe banda rulanta la toate facultatile.
Vreau sa aud si eu citatele unde zice: “Cu tot respectul, in toata literatura [x] pe care am citit-o…” unde x e cel putin 10 religii si macar 2 ramuri de biochimie. Dupa aia vedem cum stam cu timpul liber pt a exorciza demoni si idei aiurea.
E ceva normal sa nu vezi nenaturalisti in academii cum e la fel de normal sa nu vezi drogati, sau oameni cu probleme psihice.
Parerea mea e ca ti-ai pierdut vremea pana si insultand pe domu’ fizician… oamenii de genu asta tre lasati in intunericul in care se zbat, nu merita luminati sau bagati in seama. Sunt curios, domnu’ fizician cate lucrari publicate are in care pe langa “analiza din campul restrans al naturalismului” a bagat si explicatii din celalalt camp (care o fi el, ca se pare ca nici autoru nu prea stie), asa, intre 2 ecuatii, cate un “prin voia lui al de sus, azi consideram ca ne-a facut o favoare si ne putem baza pe 1=1″…
Si eu subscriu la faza cu distractia… oameni de genu asta nu pot fi reabilitati prin explicatii… le tre credinta…. iluzii… vise… cat mai contradictorii si mai colorate. Sau medicatie.
Btw, eu cred ca era un liliac verde cu roz, in 7 dimensiuni… asa mi-a dat mie in calcule. Sa nu aud pe careva ca comenteaza, ca e din “analiza campului restrans al naturalismului”.
Nu are legătură cu ce ai scris. httpv://www.youtube.com/watch?v=tZ0rsUofpQM&feature=player_embedded#at=54
Cu siguranta evolutia continua si in societatea actuala a omului dar sub ce factor/i al/ai presiunii selective? Nu avem predatori ori medii care sa avantajeze persoanele cu gene adaptate. Ne este frig, cumparam haine mai groase. Statul (in mod normal) ii ajuta pe cei neajutorati si astfel isi raspandesc genele si cei care in mod normal ar fi cazut prada evolutiei. Pare haotic cand se vorbeste despre o evolutie in randul populatiei umane.
De fapt, mai corect cred ca era sa intreb: Mai exista vreo presiune selectiva asupra omului?
@MD
Evident ca mai exista presiune selectiva. Numai ca acei factori de presiune nu mai au (in general) aceeasi natura ca in trecut. Omul nu se mai fereste de tigri cu dinti sabie, dar se fereste de bacterii si virusi. Omul creeaza societatea ca sa se adapteze la mediu dar tine cont ca fiecre om se adapteaza la respectiva societate, iar skilurile necesare sunt fundamentate biologic. Cineva adept la manipularea societatii in folos propriu va fi avantaj, cineva mai putin adept va “cadea prada evolutiei”. Factorii exista dar sunt mai greu de detectat si cuantificat. Se poate spune ca nu mai exista presiune evolutiva doar atunci cand omul; va avea acces la o sursa de energie infinita (sau cu un output utilizabil suficient ca sa fie considerat infinita) si capacitatea de a controla materia dupa vointa. Desi daca pana atunci mai exista reproducerea sexuala, tot este posibil ca evolutia sa ne dea cu flit din cand in cand…
“Cineva adept la manipularea societatii in folos propriu va fi avantaj, cineva mai putin adept va “cadea prada evolutiei” ”
Nu sunt de acord cu asa ceva. Cine sunt aceste victime care platesc cu moartea si astfel nu reusesc sa isi raspandeasca genele mai departe?
Nu stiu sigur la ce te-ai referit cand ai vorbit despre manipularea societatii.
O prima banuiala este ca te-ai gandit la problema financiara iar inginerii manipulatori fiind profesionistii, cei avantajati de evolutie. Iau drept exemplu o populatie de rromi. Acestia (majoritatea) nu manipuleaza societatea, in consecinta au parte de un financiar foarte slab ajungand inevitabil sa formeze plebea. Se cunoaste foarte bine faptul ca rromii precum si etniile adiacente au o predispunere in a-si raspandi genele cu nemiluita (familii de minim 4 copii), in timp ce persoanele care chiar au un capital inalt (manipuleaza societatea) se rezuma la 1-2 copii. Este posibil ca tu sa te fi referit la altceva prin acea “manipulare” iar exemplul cu rromii sa faca parte din acea manipulare (ei fiind adevaratii manipulatori ai societatii prin faptul ca desi sunt saraci tot ei sunt cei care isi raspandesc genele cel mai eficace). Daca da, atunci evolutia o cam da in bara pentru ca se cunoaste foarte bine ca persoanele din categoria celor cu iq scazut sunt cele care au o afinitate in fi fabrici de copii (o mica dovada care poate sa sustina acest lucru sunt studiile facute asupra afro-americanilor – Race, Evolution and Behaviour de Prof. J. Philippe Rushton- din articolul postat de LazyPawn acum cateva zile). Cu toate ca evolutia urmareste o cale suboptimala, pana acum ne-a dus modelat “destul de optim”.
Recitind ce am scris mi se pare ca exprim mult mai prost in cuvinte ceea ce gandesc. Sper sa intelegi ce am vrut sa spun iar de nu o sa incerc sa reformulez.
Exista destui oameni care mor. Multi mor din cauze situationale (sunt in locul prost ales, la momentul de timp prost ales). Astia sa zicem ca ii excludem (desi o persoana care supravietuieste unui asemenea eveniment poate sa o faca datorita trasaturilor sale biologice, pe care le va transmite urmasilor/potentialilor urmasi). Dar permanent exista o presiune selectiva – ceea ce se schimba este natura acestei presiuni. Te-as provoca chiar sa identifici o comunitate sau o societate in care NU exista asemenea presiuni (sociale si de mediu exterior). Un exemplu – in Africa exista multe tari in care populatia este infectata cu HIV pe scara larga – crezi ca rezistenta la SIDA nu confera purtatorului respectivei mutatii un avantaj semnificativ? Un alt exemplu recent (~10.000 ani) este raspandirea mutatiei care produce ochii albastri. Selectia sexuala este o parte integranta a “motorului” evolutiei – sper ca nu crezi ca asatazi nu mai exista selectie sexuala? Evolutia nu este un “traseu” care trebuie urmat spre un scop anume, ci este adaptarea la mediul curent – fie el puternic diferit de mediul la momentul t-1, fie foarte asemanator. Vrei nu vrei, traiesti intr-un mediu.
Cata vreme exista interactiune cu mediul, exista presiune selectiva…
Manipularea societatii este o parte intrinseca a capacitatii omului de a-si manipula mediul (din care societatea face parte). Doar nu crezi ca omul pur si simplu exista, si asta ii e indeajuns sa se descurge intr-o societate sau alta. Bagajul genetic al omului influenteaza IQ-ul, agresivitatea, libidoul, etc. – toti factorii astia vor influenta probabilitatea de succes in a lasa urmasi. Un om “destept” manipuleaza mai bine mediul inconjurator (societatea) decat unul “prost”. Deci se descurca mai bine, accede la un nivel de succes mai ridicat, are o situatie mai buna, lasa progenituri mai sigure dpdv financiar si educational, cu mai mari sanse sa atinga varsta reproducerii. Reversul este – poate – ca lasa mai putini urmasi iar accidente totusi se intampla. Evolutia ets e un proces eminamente statistic.
Un alt potential exemplu – conformismul social. Cred ca este determinat inclusiv de bagajul genetic (o persoana mai agresiva va avea un potential de conformitate mai scazut) – nu stiu, speculez aici. Dar o persoana mai adepta la acest tip de conformism are mult mai multe sanse sa supravietuiasca si sa lase urmasi decat una mai putin conformisma (care se traduce prin probleme cu autoritatile, izolare sociala, depresie rezultata de aici, etc).
P.S. IQ-ul ridicat este un avantaj evolutiv doar daca mediul predispune spre aceasta. Eu am o banuiala ca mediul actual (chiar cel oferit de civilizatii sufiecient de “iluminate”) nu predispune spre asa ceva. Si sa nu uitam ca mediul INCLUDE societatea (de exemplu presiunea selectiva nu vine doar de la pradatori – concurenti direct in lantul trofic, ci si de la membrii aceleiasi specii sau chiar ai aceleiasi comunitati).
Din ce am sesizat eu, MD a adus in discutie factori specifici care apar in cazul oamenilor, care modifica sau completeaza mecanismul selectiei naturale – si anume factori educationali, culturali si sociali. Si ma refer la urmatoarele:
– Educational si cultural vorbind, anumiti indivizi decid sa faca putini copii (planificare familiala), chiar daca ei sunt foarte bine adaptati (au avere, sunt sanatosi, puternici, inteligenti, educati si au potentialul de a face si creste foarte multi copii; si totusi decid sa faca doar 1-2 copii; ma refer si la barbati si la femei, fara nicio discriminare). Si se intampla in foarte multe cazuri in clasele sociale de sus (bogate), inclusiv (sau mai ales) in tarile dezvoltate. Daca am retinut eu corect (nu am timp sa verific acum), cam in toate statele occidentale, cei din clasele de mijloc si clasa de sus, ca medie, fac 1-2 copii, desi teoretic pot sustine mult mai multi.
– In acelasi timp, indivizi care traiesc in saracie (ca sa nu zic la limita subzistentei), mai putin educati, fac copii pe banda rulanta (MD a dat exemplul cu rromii). Iar statul, in general, in virtutea “statului social” sau al “drepturilor omului”, isi sustine indivizii, cel putin sa supravietuiasca. In general, inclusiv in statele mai putin bogate, in curs de dezvoltare, exista accesul majoritatii indivizilor la un minim de medicamente – gen aspirina, biseptol, unele antibiotice, …exista posibilitatea de a se adaposti de frig in diferite zone urbane (inclusiv constructii sociale, gen ghetouri), …oricum conditii in care in general inclusiv mare parte din cei foarte saraci supravietuiesc cu brio si se reproduc cu brio. Iar multi din clasele de jos, inclusiv in statele sarace sau in curs de dezvoltare, fac cate 3-5 copii, care si supravietuiesc in procent destul de mare si la randul lor fac alti 3-5 copii!
Medical vorbind, cu toate ca mai exista epidemii zonale, nu se mai moare chiar pe capete (cel putin procentual vorbind) asa cum se murea in evul mediu: de exemplu epidemia de ciuma din evul mediu -moartea neagra – care a exterminat mai bine de 50% din populatia Europei, chiar 2/3 conform unor estimari pesimiste, daca mai tin eu bine minte. Si chiar daca oamenii erau mult mai putini numeric, se estima ca au murit in jur de 90 milioane de oameni la respectiva epidemie, mai mult decat in al 2-lea razboi mondial, cel mai sangeros razboi al omenirii. Ca sa glumesc, doar Potopul a fost mai dezastruos, si a facut o selectie “naturala” pe criterii foarte clare, religioase, inclusiv animale bune si rele – daca mai tin eu minte corect :)))
Dar revenind la problema selectiei naturale in cazul oamenilor, cred ca MD are dreptate si este mult mai “tricky” decat la animale, tocmai datorita faptului ca se adauga acesti factori suplimentari – educational-culturali, sociali, medical-sanitari, chiar si tehnologici, diferiti fata de animale. La animale e ceva mai simplu: in general toti indivizii cauta sa se reproduca, cat mai mult posibil, iar cei mai adaptati, mai puternici, mai sanatosi, mai inteligenti etc reusesc mai bine si mai mult…, perpetuandu-si genele; iar cei slabi nu numai ca nu reusesc sa se reproduca sau intr-o masura mult mai mica, dar sunt si marginalizati si de multe ori nu supravietuiesc.
Si la oameni raman factorii naturali, se aplica selectia sexuala, selectia dupa rezistenta la boli, o anumita marginalizare a indivizilor slabi sau neadaptati si multe altele (deci nu exclud ceea ce a spus Mork), …dar se adauga si celelalte, iar “ecuatia” selectiei se complica.
@mork: Intr-adevar, acum observ cat de eronata era prima mea pozitie in privinta factorilor de presiune selectiva. Sunt inca prezenti si mai mult ca sigur nu vor disparea atata timp cat organisme vii exista.
Ceea ce am dorit sa evidentiez (iar ce ai spus tu m-a ajutat intr-o anumite masura) inainte de existenta unei societati, oamenii neadaptati, neavantajati genetic etc, mureau ,sa zicem, in 90% din situatii. Dar acum, post societate, acea probabilitate (dpmdv) s-a inversat, doar 10% din ei mor. Cel mai probabil aceasta balanta, in timp, va deveni din ce in ce mai instabila, societatea evoluand continuu, iar pe parcurs, procentul celor de supravietuiesc va creste si mai mult. Acest filtru al evolutiei, care inainte separa foarte usor oamenii neavantajati de cei avantajati (primii platind cu moartea) acum lucreaza din ce in ce mai greu. E oare posibil ca evolutia sa aibe de suferit de pe urma acestui lucru?
Crap!
Opera este o tampenie tampita. Tocmai mi-a omorat comentariul meu imens si la obiect din cauza gesturilor mousului (deja dezactivate, dar care merg “ca prin minune”).
Pe scurt:
@MD
“Filtrul evolutiei” nu sufera, ci are mai putin de lucru, chestie normala pentru un mediu stabil. Iar acestui filtru i se rupe cat de “incarcat” este cata vreme nu se atinge pragul de cutoff in care evolutia mediului este prea rapida pentru ca sistemul (specia) sa atinga o stare metastabila. Evolutia este o reactie a unui sistem (specia) la momentul t la un set de forte (presiuni evolutive de mediu – iar “mediu” include si factorii socio-economico-culturali) a carei rezultanta determina forma actuala a sistemului.
@Thekiddo
In reproducerea sexuata exista 2 strategi imari si late – din cate am citit:
– quality-over-quantity
-quantity-over-quality
Ambele sunt eficiente aplicate in nisa lor. Bineinteles aici un factor este si durata ciclului de viata a indivizilor (generatiile) – unele specii precum pestii fac de rusine rasa umana lasand mii de progenituri intr-o generatie.
Oamenii din trecut lasau mutli copii:
– “de rezerva” (mor unii, dar multi supravietuiesc);
– cutume culturale (in China si India medievala copii se puteau vinde, iar “cultivarea” acestora era relativ facila);
– introducerea iluminatului electric, care a dus la schimbarea ciclului de somn (dormit continuu acum versus somn-pauza lucida-somn in trecut), munca pe langa casa nemaifiind legata intrinsec de lumina solara (si deci oferind destul timp liber pentru facut copii – in lipsa contraceptivelor eficiente) *)
Oricum, strategiile respective aplicate de oameni sunt inconstiente, nu stateau oamenii sa se gandeasca:
– “Mai, sa facem mai multi copii, ca 60% din ei vor muri, dar vor ramane destui sa ne perpetuam”;
La fel, la un anumit nivel de bunastare, omul isi gaseste implinire si in alte lucruri decat facerea de copii (ca satisfacere a nevoilor de reporducere caracteristice organismelor biologice).
*) La 9 luni dupa penele de curent pe scara larga din New York (una parca in ’77) au fost varfuri record in nasterea de copii…. 😀
@mork
Deci esti de parere ca in prezent cei din tarile “civilizate” si din clasele bogate/educate care fac doar 1-2 copii urmeaza (inconstient sau nu) principiul quality-over-quantity, in timp ce rromii, arabii, indienii, africanii etc fac cat mai multi copii pe principiul quantity-over-quality (ca sa supravietuiasca cat mai multi, …sa-i utilizeze in diverse scopuri etc)?
Ar fi 2 strategii la aceeasi specie :)… Intr-un fel suna ok…, unii cu cantitatea, altii cu calitatea. Care crezi ca vor avea mai mult succes pe termen lung si foarte lung(urmatorii 50 – 100 de ani, poate chiar 1000 de ani)?
Sa dau si cateva variante SF:
1. Ne paste cumva Idiocracy (nu stiu daca ai vazut filmul)?
2. Vor fi cateva procente de luminati care vor conduce o majoritate de quantity-over-quality (rromi, arabi, africani, indieni etc)
3. Se educa incet-incet si cei quantity-over-quality sau intra sub incidenta legii (vezi modelul China).
4. Se termina resursele (hrana, apa etc), oamenii incep sa moara pe capete, intervine in forta selectia naturala si cei puternici, adaptati, bogati supravietuiesc, iar restul “dispar”.
5. Toti disparem, ajung la putere niste “Ivani cei Groaznici” care au si arme nucleare si aranjeaza ei ca doar cateva bacterii, virusuri si niste alge sa mai supravietuiasca 🙂
6. alte variante …
@Thekiddo
Nu este vorba ca exista o concurenta intre 2 “subspecii”. Sunt mecanisme care “intra in actiune” atunci cand exista anumite presiuni din partea mediului. Si populatiile care constituie baza actualelor “tari civilizate” au trecut prin aceasta faza. Daca nu reuseau sa creeze un mediu cu mai putine “provocari” inca ar fi fost in acea faza.
1. Foarte probabil. Cred ca se va crea o nisa de “confort” tinzand mai degraba spre Idiocracy decat spre Meritocracy. Insa va fi un proces oscilant, tranzitoriu (Lazypawn a explicat frumos ce e cu aceste procese prin analogie cu fluctuatiile bursei, intr-un articolul anterior). Aici e si o problema – desi indivizii pot fi mai inteligenti luati separat, in grup se pot dovedi o “turma proasta” (conformism social, etc.). Distributia inteligentei in randul indivizilor urmeaza o distributie gaussiana (ca de altfel lo gramada de fenomene in natura) dpdv biologic…
2. Foarte probabil ca nu. Asemenea “elite” vor cadea inevitabil, cum s-a mai petrecut de-a lungul timpului. O disparitate puternica intre clase va fi eliminata in procesele tranzitorii intre diferitele stari de evolutie a unei societati (ciclicitate).
3. Nornal ca aceste strategii sunt educabile, Chestia este sa fie cineva capabil sa vada acest lucru si – mai important – sa aiba posibilitatea sa corecteze acest lucru.
4. In cazul acesta bogatii supravietuitori vor fi viitorii saraci lipiti pamantului. In caz ca nu ai observat, “bogatii” nu exista decat acolo unde exista un deficit de nivel de trai, “bogatii” fiind pe panta ascendenta. In plus, tranzitiile de felul acesta nu vor fi line, ci tumultoase. Foarte probabil ca “elitele”nu vor supravietui (sau nu o vor face in forma respectiva, pe care ei o considera “superioara”). Asta e de altfel si problema principala (pe langa lipsa dovezilor) a teoriilor conspirationiste NWO care prevad reducerea fortata a populatiei.
5. O posibilitate. Nu stiu daca dominanta, probabil tot o versiune de “Idiocracy” va domina.
6. Altele:
a. Posthumanismul. Dezvoltarea ciberneticii si a manipularii biologice transforma omul intr-o noua specie, complet diferita de cea actuala, cu limitarile ei, dar probabil superioara in orice privinta celei actuale. Specia “veche” inceteaza sa existe.
b. Disparitia resurselor, extinderea poluarii – specia umana se stinge ca una minora din istoria Pamantului, lasand in urma niste primate jalnice intr-un mediu extrem de neprielnic vietii. Peste 1 milion de ani, o expeditie antropologica extraterestra inregistreaza in muzeele lor ultimele ramasite ale unei inteligente minore din Calea Lactee…
“Nu este vorba ca exista o concurenta intre 2 “subspecii”.”
O vad ca o concurenta/diferenta intre culturi, nu intre “subspecii”, dar care, la un nivel global rivalizeaza pentru “resursele globale”, mai mult sau mai putin.
Iar “cultura” (sau mai degraba subcultura) quantity-over-quality “profita” de descoperirile accesibile populatiilor largi in domeniul medical, tehnologic, resurse sporite de hrana (fata de trecut, inclusiv mai putin alterabila) si se poate inmulti si subzista… (ma rog, cu cateva exceptii – tari din Africa, gen Somalia, care sunt inca mult prea inapoiate; acolo da, selectia naturala e in elementul sau, iar bogatii – ca sunt si acolo- traiesc in palate, au acces la conditii si resurse, iar milioane de saraci mor de subnutritie, malarie etc).
“Si populatiile care constituie baza actualelor “tari civilizate” au trecut prin aceasta faza. Daca nu reuseau sa creeze un mediu cu mai putine “provocari” inca ar fi fost in acea faza.”
Eu cred ca pe langa mediul schimbat (probabil te referi la nivel de trai, conditii sociale, asistenta sociala, accesul la resurse tehnologice, materiale etc), cel mai mult s-a schimbat cultura lor si constiinta (au ajuns la un alt grad de constientizare, alt nivel de intelegere). Ajungand la un anumit nivel de educatie, cultura si intelegere, au constientizat ca este o prostie sa faci copii pe banda rulanta si apreciaza mult mai mult quality-over-quantity.
Dar du de exemplu o satra de rromi in Londra, las-o in mediul ala, exact ca orice alta familie medie de londonezi, da-i tot ce are o astfel de familie, mai putin educatia, si probabil o sa avem surpriza ca tot o gramada de puradei o sa faca… [nu stiu, e doar un exercitiu de imaginatie]
Interesante abordarile referitoare la variantele de evolutie! Poate o sa mai revin, dar momentan resursele de timp ale mele incep sa devina mai limitate pt o perioada… (adica o sa fiu plecat)
@Thekiddo
Dpdv evolutionar este vorba de concurenta intre indivizi. Reactia respectiva este declansata de conditiile specifice unei situatii sau alteia, fiind caracteristica speciei (adica ambele strategii sunt caracteristice). Sa amesteci cultura in asta mi se pare dubios (poate de aia ai pus ghilimele)…
Evolutia este epitomul profitarii de mediu. Exista strategii evolutive care au la baza profitarea de pe urma altor organisme (simbioza, parazitismul, fiintele de tip scanverger, saprofitele, etc). In cazul de fata si “cultura” quality-over-quantity profita de produsele ieftine si mana de lucru ieftina a primei culturi. Cand cultura “saraca” va accede la un nivel de trai suficient pentru a lasa urmasi in conditii imbunatatite, va deveni o cultura “bogata” (quality-over-quantity). Viceversa se aplica de asemenea…
1. Cultura face parte – alaturi de nivelul de trai, conditiile sociale, asistenta sociala, accesul la resurse tehnoilogice, materiale – din mediul in care se dezvolta specia umana.
2. Constiinta nu s-a modificat – specia umana s-a schimbat extrem de putin in ultimele cateva mii de ani (biologic vorbind nu prea ai putea face diferenta intre omul e azi si cel de acum 10 mii de ani). “Alt grad de constientizare” este lipsit de sens in context biologic, influenta acestuia asupra dezvoltarii omului ca persoana vine din educatie, nu din biologic. Si strategia reproductiva aleasa este influentata de gandirea omului – dar mai importanta este asigurarea subzistentei. Este placut sa crezi ca omul isi mentine un standard intelectual ridicat si crede in visurile sale indiferent de circumstante, dar din nefericire realitatea contrazice aceasta idee – etse greu sa “constientizezi” cand esti zi de zi cu burta goala, de exemplu. In momentul in care subzistenta este asigurata (care ESTE un factor de presiune evolutiva, face parte din mediul extins in care evolueaza omul) omul isi poate asigura un sistem educational care – in timp – poate influenta asemenea strategii evolutive (desi – din nou – acest lucru se petrece inconstient – chiar si in cazul descris de tine).
@mork
Da, sunt de acord cu ceea ce spui. Educatia, cultura fac parte din mediul in care traieste omul. La fel si conditiile sociale, asistenta sociala, accesul la tehnologie, materiale, tot asa cum spuneai.
Eu totusi pun accent pe diferenta intre mediul natural, exterior, care tine (cu preponderenta) de factori externi (teritoriu, resurse naturale, clima, alti factori naturali) si mediul pe care si-l creeaza singuri oamenii –hai sa-i zic mediu “specific” (cultura, conditiile sociale, asistenta sociala, tehnologia, accesul la tehnologie etc). [Bineinteles, omul isi transforma si mediul natural din ce in ce mai mult – dar nu insist pe asta].
Iar mediul asta “specific” il diferentiaza major pe om fata de animale. Mecanismul evolutiv, ca principiu/ “ecuatie”, este acelasi ca la animale, asa cum ziceai si tu (adaptarea la mediu / survival of the fittest), dar partea din aceasta “ecuatie” care include mediul asta “specific” creat de oameni (societate) are o pondere destul de insemnata in ecuatie, mult mai mare ca la orice alt animal si de aceea insist pe el.
De fapt, in principiu, nu contrazic cu nimic ceea ce zici si tu, doar accentuam o anumita parte din “ecuatie”, cred…
Iar ca sa analizez pe scurt cateva elemente ale mediului asta “specific” (creat preponderent de om/de societate), top of mind imi apar urmatoarele idei:
– cultura (modelul social / modelul de civilizatie / credinte / valori / educatia etc) cred ca poate afecta destul de mult evolutia, din punct de vedere al favorizarii anumitor tipuri de indivizi si defavorizarii altora; Dar nu la modul ca modelul este dat de cineva (exterior), iar individul este strict reactiv (trebuie sa se adapteze) la model; cred ca este o spirala cauza-efect mai complexa, iar individul/indivizii pot fi avea varianta de a se adapta, dar si de a schimba modelul (nu neaparat de a-l manipula, desi asta poate fi inceputul schimbarii, daca nu sunt alte solutii); Plus, sa nu uitam de conflictele intre modele /culturi (modelul spartan vs cel atenian, crestinism vs musulmani sau alte modele religioase, sclavagism vs liberalism, comunism vs capitalism; modele autoritare vs modele democratice) [ma rog, nu sunt strict numai conflicte intre modele culturale, sunt conflicte mult mai ample, pe teritorii, resurse, putere, dominare etc; dar uneori aceste conflicte au rezultate “la limita”, care tin de foarte multi factori, iar rezultatul poate schimba radical evolutia; sa ne imaginam de exemplu cum ar fi fost daca ar fi castigat nazistii razboiul: probabil ca s-ar fi facut o segregare sociala pe principii rasiale, accesul la tehnologie si asistenta sociala ar fi fost doar pentru unii, iar structura populatiei ar fi devenit, in mod controlat, alta. Iar, cel putin la un moment dat, nazistii au fost foarte aproape de a castiga razboiul. Cateva decizii, cateva detalii daca ar fi fost diferite si soarta razboiului ar fi putut fi altfel, la fel si istoria si evolutia urmatoare a omenirii]. Ce vroiam sa subliniez este cat de important mi se pare acest factor in felul in care poate evolua omenirea; Intr-adevar, este un factor din mediul in care traieste omul, poate fi privit ca orice “factor de mediu”, dar eu vroiam sa-l accentuez si sa-i scot in evidenta specificitatea umana.
– tehnologia si accesul la tehnologie, medicina, conditii sociale – iarasi le-as scoate in evidenta in cadrul mediului pe care si-l creaza omul, specific omenirii. Prin asta, omul modern (contemporan) este diferit atat fata de animale, cat si fata de oamenii ante-modernitate (biologic, intr-adevar oamenii nu sunt diferiti fata de cei de acum 10.000 de ani, dar tehnologic, ca si conditii de viata “standard” sunt mult diferiti; de aceea ne-am si inmultit atat de mult, cu toate ca natalitatea la mia de indivizi era probabil mai mare acum 10.000 de ani).
Iar tehnologia (medicina etc) + modelul social (asistenta sociala) + modelul cultural-educatie (cei quality-over-quantity vs quantity-over-quality) => apare situatia in care indivizii “alfa” (numesc acum asa pe cei adaptati, lideri, inteligenti [cu IQ ridicat], prin analogie cu indivizii alfa de la animale) se inmultesc mult mai putin decat indivizii ceilalti, mai neadaptati.
Tu spuneai ceva asemanator sub forma “IQ-ul ridicat este un avantaj evolutiv doar daca mediul predispune spre aceasta. Eu am o banuiala ca mediul actual (chiar cel oferit de civilizatii sufiecient de “iluminate”) nu predispune spre asa ceva.” Eu sunt totusi mai optimist: chiar daca cei cu un IQ mai mic sau cei needucati si care fac copii pe banda rulanta sunt sustinuti social (in modelul de civilizatie care are ca valori drepturile omului, egalitatea de sanse, asistenta sociala etc) si se inmultesc intr-un ritm atat de mare fata de ceilalti, nu cred ca acestia vor ajunge sa domine societatea. Fie vor creste ca nivel prin educare (alta valoare a modelului actual – cel putin teoretic), fie vor fi folositi ca masa de manevra de o elita cu IQ ridicat si bine adaptati (care desi va reprezenta doar cateva puncte procentuale din totalul populatiei, va fi destul de numeroasa).
Iar legat de varianta de evolutie de care ai vorbit – Posthumanismul, …este o varianta posibila. Momentan sunt multe dispute (de ordin etic, dar nu numai) legate de utilizarea ciberneticii si a manipularii biologice (genetice) in a modifica biologia omului. Nu numai teoretic, ci si practic, cred ca este deja posibil sa fie aplicata manipularea genetica a viitorilor copii (modificarea genetica)… Este posibil chiar ca deja unii sa o si foloseasca, in secret (poate niste elite)… Iar teoretic, asa cum descriai si tu aceasta civilizatie posthumanista, este probabil sa fie “superioara in orice privinta celei actuale”. Dar bineinteles ca apar dispute (nu numai de ordin etic sau religios, ci chiar si dispute cu argumente rationale si analize de tip beneficii-riscuri: cat de mare este riscul sa ajungem niste cyborgi si ce implica asta?, cat de mare este riscul sa ne alteram genetic, dintr-o eroare cu repercursiuni dezastruoase? cat de mare este riscul sa devenim niste cyborgi controlati in mod absolut de catre „cineva” si pierzandu-ne in mod absolut asa-zisul „liber arbitru”? – asta deja implica pierderea unor valori la care tinem f mult in prezent si devine o discutie de etica).
Legat de disputele astea, …eu ma refer la ele pt ca intr-o anumita masura cred in varianta existentei unor decizii care sa fie luate oarecum intr-un mod constient si asumat la un moment dat… (mergand pana la nivel de individ). Dar bineinteles, asta poate fi o naivitate din partea mea (idealism utopic), …iar in realitate lucrurile se vor desfasura de la sine, mai mult reactiv, decat proactiv.
@Thekiddo
Mi se pare o distinctie artificiala. In momentul in care un factor X afecteaza evolutia unei specii, natura aceastui factor este irelevant dpdv evolutiv. Evident, pentru omul de stiinta etse important sa il cunoasca, ca sa il poata cuantifica, analiza, etc. Dar evolutia nu face astfel de discriminari.
Da, il diferentieaza intrucatva. Dar sa nu uitam ca sunt si alte fiinte care modifica mediul pentru a facilita propria dezvoltare – de la bacterii care modifica aciditatea solului pentru a preveni concurenta, la coniferele ce otravesc solul pentru alte plante decat conifere sau la castorii care construiesc baraje ce pot afecta ecosistemul destul de serios. Principiul se regaseste peste tot – in cazul omului acesta este mult mai accentuat, reflectand capacitatea acestuia de folosi unelte.
Da, cred ca inteleg ce vrei sa spui, dar distinctia asta mi se pare artificiala…
Da, poate fi unul din cei N factori care afecteaza selectia sexuala, de exemplu. Dar daca tragem linie si adunam, importanta este existenta selectiei naturale. Diferite specii si diferite conditii de mediu au influente – mai mici sau mari…
Tough! Atunci viitorul va fi ceva de genul “Idiocracy” sau o dominatie a mediilor (lucru pe care eu il cred mai probabil) – probabil intr-un model ciclic al civilizatiilor umane (remember A.E.van Vogt – “Odiseea navei Space Beagle” – teoriile civilizatiei ciclioce ale lui Korita 😎 )…
Orice avans major in cunoastere (vezi teoria evolutie de exemplu), tehnologie (vezi introducerea trenului sau a automobilului) sau structuri sociale (de exemplu abolirea sclaviei) a fost intampinat cu rezistenta de societate. Dar in final necesitatea (diminuarea resurselor disponibile, suprapopularea, posibiliteatea dezvoltarii de noi nise) este cea care duce la impunerea respectivului avans. Poate peste 100 de ani indivizii ce isi vor monta moduri genetice a la Deus Ex vor rade de stramosii primitivi care priveau cu reticenta manipularea genetica. Bineinteles, este posibil ca respectiva cale sa fie una detrimentala pentru umanitate…
Foarte posibil… dar respectivele elite au – pe langa acest avantaj – si toate riscurile rezultate din aplicarea unei tehnologii experimentale imature – care nu poate fi aplicata pe scara larga. Si oricum sa nu ne gandim la scenarii extrase din filme SF ci probabil la terapii genetice personalizate…
La fel de bine poate fi si inferioara in orice privinta civilizatiei actuale. Ai vazut trailerul live-action al Deus Ex 3: Human Revolutions? Numai o idee…
Ai ceva impotriva cyborgilor? 😛
Spre deosebire de utilizarea conditionarii (da, si copii sunt conditionati de parinti si mediu) sau a drogurilor pentru suprimarea acelui eluziv “free will”? Nu trebuie sa iei de la oameni ceva cu forta – ceva ce ei sunt dispusi sa cedeze din libera initiativa. Iar liberul arbitru este o marfa ieftina…
@mork
”Ai ceva impotriva cyborgilor?”
Daca se pune ca si oamenii cu pacemakere sunt deja un fel de cyborgi, nu am absolut nimic impotriva.
As avea ceva impotriva in masura in care ma gandesc la civilizatia Borg din StarTrek, de exemplu, care (imi) place mai putin decat civilizatia Federatiei. Dar este o chestie de „imi place sau nu”, adica pur de raportare subiectiva.
Altfel, daca analizam la modul neutru civilizatia Borg -din punct de vedere al unor valori actuale gen coeziune, armonie, comunicare intre indivizi, rationalitate-materialism-pragmatism care au dus si la avans tehnologic, civilizatia Borg este net superioara. Dar balanta inclina in partea cealalta daca se iau in considerare atribute precum „free-will”, drepturile individuale, valoarea indivizilor luati separat, respectul fata de altii (alte civilizatii) etc.
Oricum, posibilele viitoruri ale omenirii sunt subiectul multor filme si carti SF, dintre care ai dat si tu cateva exemple… [n-as spune ca sunt un impatimit SF, …la capitolul filme/seriale SF in general le-am vazut pe cele cu notorietate mai mare, dar la literatura SF sunt cam 0; Ca seriale, mi-au placut destul de mult seriile The Outer Limits, de exemplu. Unele episoade chiar mult. Altele insa mai putin].
”Orice avans major in cunoastere (vezi teoria evolutie de exemplu), tehnologie (vezi introducerea trenului sau a automobilului) sau structuri sociale (de exemplu abolirea sclaviei) a fost intampinat cu rezistenta de societate.”
Da, cam orice schimbare majora este in general intampinata cu reticenta. Era si o teorie – „teoria rezistentei la schimbare”. Asta insa nu este un criteriu pentru cat de „buna” sau „rea” (utila/neutila, avantajoasa/neavantajoasa etc) este schimbarea.
Legat de „buna” sau „rea” eu am un fel de principiu in viata: majoritatea lucrurilor vin la pachet, cu bune si cu rele. Importanta este balanta, daca da cu + sau –, iar la nivel de grupuri/societate este important cum da aceasta balanta pentru majoritatea.
Tu ai dat exemple de schimbari care in cea mai mare parte au fost „bune” (balanta pozitiva). Dar, subiectiv vorbind, chiar si in unele din acele exemple se pot gasi repere fata de care /si indivizi pentru care balanta iese negativa: de exemplu evolutia tehnologica de care ziceai (trenul, masina) aduce poluare si distrugerea mediului inconjurator. Chiar si exemplul categoric pozitiv – abolirea sclaviei poate fi contestat de unii (sclavia sau o forma moderna a acesteia nu ar fi fost ceva atat de rau pentru nazisti/neo-nazisti, iar unii chiar cred ca cei „inferiori” ar trebui sa-i serveasca pe ceilalti. Ca sa nu mai spun de faptul ca i-ar opri sa se inmulteasca atat de mult).
Legat de cunoasterea lucrurilor asa cum sunt – teoria evolutiei sau de exemplu legile fizicii, cunoasterea chimiei etc – aici chiar nu gasesc repere fata de care sa fie un lucru „negativ”. Pur si simplu reprezinta o cunoastere a unor stari de fapt; Dar se gasesc repere fata de care sa poata fi raportate negativ atunci cand vorbim de aplicarea acestei cunoasteri – lucruri care sa implice „to do” – sa creezi ceva, sa aplici ceva – pt ca aceste aplicatii pot fi facute intr-un sens „bun” sau „rau” – de exemplu energia atomica – bomba atomica, utilizarea teoriei evolutiei pentru a considera unele rase superioare fata de altele etc.
Revenind la SF si liberul arbitru (atat cat este momentan), …ai considera oportuna o „colectivitate” de tip Borg, cu toate avantajele unei astfel de rase?
Sau consideri o civilizatie posthumanista de tip cyborg in care sa se pastreze individul si individualitatea? Intr-o astfel de varianta s-ar putea sa nu poata fi evitate conflictele, care ar fi catastrofale, mai ceva ca in filmele SF. Cum ai evita conflictele intr-o societate posthumanista, care ar trebui sa fie „evolutia” omului pentru a evita conflictele? …Pentru ca orice conflict la o capacitate distructiva din ce in ce mai mare si care sa devina accesibila tot mai mult si la nivel individual este o potentiala distrugere a intregii rase…
PS: imi cer scuze, am cam devenit off-topic fata de subiectele abordate pe acest blog. Daca e cazul putem muta „dezbaterea” in personal…
PPS: cum pot sa folosesc formatari in comentariu? De exemplu, cum pot sa citez din mesajul anterior in formatul respectiv de citat? [momentan imi scapa]
@Thekiddo
Ah, the Borg, my old nemesis…
Cred ca Colectivitatea Borg este cel mai inspaimantatoare entitate extraterestra din literatura SF. Dar probabil repulsia provine mai ales din modul in care se realiza conversia dronelor, si mai putin din modul de organizare al Colectivului. Unei drone nascute si crescute in sanul Colectivitatii i se va parea naturala respectiva organizare. Si sa nu uitam ca liberul arbitru nu este suprimat ci orientat spre binele Colectivitatii. Colectivitatea nu foloseste doar trupul dronei, ci in egala masura si mintea sa (de exemplu vezi “Unimatrix Zero” – in speta miscarea de rezistenta)…
Ah – si “teoria rezistentei la schimbare” nu a fost intampinat cu rezistenta? 😆
Oricum, ai subliniat bine – societatea este refractara la schimbare – fie ea buna sau rea. Face parte din inertia sociala…
Am dat cateva exemple din fiecare categorie, cele care mi-au venit mai rapid in minte. Nu am incercat sa ma axez pe exemple pozitive, ci pe exemple…
Observatie – Borgul nu este o rasa ci o colectivitate formata din reprezentatii mai multor specii. Liantul acestia este tehnologic, nu biologic.
Cred ca o civilizatie posthumanista in care sa se pastreze individul si individualitatea (daca se doreste – nu vad nici un motiv pentru care o parte din respectivele minti sa se integreze intr-un hive daca doresc) este mai de dorit din simplul motiv ca ofera mai multa variabilitate si diversitate, deci potential de schimbare si adaptare. Sau – de ce nu – de conflict…
Ma tem ca conflictele nu pot evitate. Simpla concurenta intre indivizi sau modificarea mediului reprezinta un conflict. Intensitatea si modul de rezolvare a conflictului – acolo trebuie sa se “mestereasca”…
Daca vrei sa folosesti taguri de formatare, eu cunoscu urmatoarele:
– bold: b
– italic: i
– comentariu anterior: blockquote
Fiecare eticheta se pune intre paranteze unghiulare (“”) si pentru fiecare bloc de text formatat vor exista 2 asemene taguri – unul normal la inceput si unul in care textul din paranteza unghiulara incepe cu backslash “/” la final. De exemplu:
– text formatat italic
a fost scris ca “- text formatat italic
(am inlocuit i de la italic cu iq ca sa nu imi formateze automat)…
@mork
Bineinteles! De unii cu cea mai mare rezistenta! 🙂 Probabil ca daca intrebi individual mai multi oameni, la modul general daca au constatat ca au o reticenta la schimbare, putini recunosc ca au o astfel de reticenta (considera ca pt ei nu se aplica aceasta teorie; au o rezistenta/ se opun teoriei in cazul lor)… In schimb o sesizeaza la ceilalti, atunci cand ei initiaza o schimbare 🙂
Daca nu pot fi evitate si nici nu se reuseste sa se “mestereasca” modul de rezolvare a conflictelor si eu ma tem ca cu cat vom evolua mai mult (tehnologic, accesul individului la tehnologie, cresterea capacitatilor fizice si de inteligenta – sa zicem prin modificari genetice si cibernetice), cu atat probabilitatea sa ne autodistrugem va creste. Indivizi/grupuri de indivizi fanatici, imbunatatiti genetic si cibernetic, probabil vor deveni capabili sa creeze/ sa faca rost nu numai de bombe artizanale de capacitate mica, ci si de arme de distrugere in masa… Si s-a zis cu noi. [chiar si asa, cand armele de distrugere in masa sunt la nivelul statelor, …adica un pic mai sus de “un oarecare individ” si la un nivel de decizie oarecum “superior”, echilibrul este destul de fragil].
Nu stiu, ma gandeam ca poate exista vreo gena a violentei, care sa poata fi eliminata :)) … Iar toate formele de conflict/concurenta sa devina strict conflicte constructive… Adica sa nu incerci sa-l distrugi pe celalalt, oricat de mult consideri ca iti sta in cale, ci sa creezi/construiesti mai mult tu si sa gasesti alternative (pentru asta ar trebui sa fie si resurse oarecum nelimitate).
Alta varianta prin care sa reducem sansele de conflicte cu potential autodistructiv ar fi varianta integrarii intr-un hive armonios (dar aduce alte riscuri, …de exemplu si hive-ul religios poate fi un hive armonios, dogmatic de armonios 🙂 ).
…Sau varianta renuntarii / limitarii tehnologiei si renuntarea la dezvoltarea/crearea unor eventuali roboti sau cyborgi (care ar putea deveni prea periculosi prin capacitatile fizice si intelectuale, in cazul conflictelor violente si al existentei/persistentei fanatismului, de orice natura).
PS: mersi pt hinturi privind formatarile!
Nu cred ca conflictele pot fi evitate complet, dar cred ca se poate “mesteri” modul de abordare a acestora.
Nu stiu ce sa zic. Metodele de actiune crescute vor fi contrabalansate de metodele de reactie crescute ale celorlalti indivizi. Iar daca specia umana se desfasoara dincolo de barierele planetare (colonizarea sistemului solar/galaxiei) problema autodistrugerii speciei umane dispare.
Iar indivizi cu scopuri opuse, imbunatatiti genetic si cibernetic, vor folosi anihilatori pentru acele arme, vor folosi informatii si vor aresta pe respectivii, etc. Exista o simetrie in cursa inarmarilor…
Nu m-ar mira ca agresivitatea sa fie transmisa genetic (LazyPawn ne poate eventual spune mai multe). Se pare ca exista o asemenea legatura (http://en.wikipedia.org/wiki/Aggression#Biology), agresivitatea fiind un mod de stimulare a competitiei intre indivizi (fundament evolutionar).
Din punct de vedere al speciei asta e suicid.
De unde complexul asta frankensteinian cu privire la IA care devin prea periculosi prin capacitati fizice si intelectuale? Oamenii sunt mult mai ingrozitori decat orice IA imaginat… :heart:
@mork
Nu ma refeream la IA in sine, …ma refeream tocmai la oamenii (indivizii) care ar utiliza asemenea tehnologie, …care ar utiliza robotii sau ar deveni cyborgi (comuniune om-masina). …Oamenii aia, care pot fi „ingrozitori”, asa cum ai zis 🙂
De ce crezi ca renuntarea/limitarea tehnologiei ar fi suicid pentru specia umana? Pentru ca nu ne-am mai putea apara de un eventual asteroid care ar distruge Pamantul sau de distrugerea naturala a Pamantului, cel tarziu la sfarsitul vietii sistemului solar? Da, asta e adevarat. In rest, putem foarte bine supravietui si fara tehnologie, asa cum au facut-o si dinozaurii pt cca 160 de milioane de ani, sau cum o fac alte specii de si mai mult timp.
Si chiar daca specia umana ar supravietui sfarsitului vietii sistemului solar, ce se va intampla cand se termina si viata Universului?… Isi gaseste alt Univers sau il regenereaza pe acesta? …Tough questions…
…Oricum ai lua-o, intr-un final sfarsitul pare ca este inevitabil inclusiv pt specia umana sau urmasii ei… Decat daca… … … surpriza, evolueaza sub o alta forma transcedentala, metafizica /a-fizica, ce poate “supravietui” (in mod constient) in afara spatiului, timpului, fizicului etc. 😉
Oricum, noi personal n-o sa mai apucam sa vedem ce se va intampla… Decat poate daca e de rau, iar specia umana/civilizatia se va (auto)distruge sau va fi distrusa pe parcursul vietii noastre, …poate vom mai apuca sa vedem/sa percepem o frantura din ultimele momente muribunde ale acesteia, ingropati in vreun buncar sau adapost subteran… Dar sper sa nu se intample asta 😉 Si sunt optimist.
…Gata cu filosofia pt moment, am derapat prea mult de la spiritul realist, concret, de actualitate, non-filosofic si non-fictiune al postarilor de pe acest blog, …o sa fac o pauza pana la alte articole care o sa-mi mai genereze idei…
@Thekiddo
Nu vorbesc neaparat de asemenea dezastre naturale, dar specia umana are tendinta de a umple intreg ecosistemul – si mai mult – de a consuma resursele disponibile (chiar in lipsa “tehnologiei” – tine cont ca pana si coliba amarata inseamna tehnologie – nu trebuie sa te gandesti la PC-uri si autovehicule) in ciuda (sau poate chiar din cauza) selfawareness-ului. Si atunci incepe mizeria umana, stagnarea, si in final extinctia (atentie – asta nu inseamna disparitia ca specie ci transformarea in alta specie – evolutie).
P.S. Proasta idee cu exemplul cu dinozaurii. Aia nu avut un Bruice Willis sa ii salveze de asteroid…
Evolutia in alta specie – fie ea si transcendentala – inseamna tot sfarsitul speciei umane.
“In reproducerea sexuata exista 2 strategi imari si late – din cate am citit:
– quality-over-quantity
-quantity-over-quality
Ambele sunt eficiente aplicate in nisa lor. Bineinteles aici un factor este si durata ciclului de viata a indivizilor (generatiile) – unele specii precum pestii fac de rusine rasa umana lasand mii de progenituri intr-o generatie.”
Cred ca faptul despre care discuti poarta numele de strategia de reproducere r-K. Am citit despre ea in Race, Evolution and Behaviour de Prof. J. Philippe Rushton.
“Evolutionary biologists call it the r-K scale of reproductive strategies. At one end of this scale are r-strategies that rely on high reproductive rates. At the other end are K-strategies that rely on high levels of parental care. This scale is generally used to
compare the life histories of different species of animals. I have used it to explain the smaller but real differences between the human races.
On this scale, Orientals are more K-selected than Whites, while Whites are more K-selected than Blacks. Highly K-selected women produce fewer eggs (and have bigger brains) than r-selected women. Highly K-selected men invest time and energy in their children rather than the pursuit of sexual thrills. “
scris de mork
“@MD
“Filtrul evolutiei” nu sufera, ci are mai putin de lucru, chestie normala pentru un mediu stabil. Iar acestui filtru i se rupe cat de “incarcat” este cata vreme nu se atinge pragul de cutoff in care evolutia mediului este prea rapida pentru ca sistemul (specia) sa atinga o stare metastabila. Evolutia este o reactie a unui sistem (specia) la momentul t la un set de forte (presiuni evolutive de mediu – iar “mediu” include si factorii socio-economico-culturali) a carei rezultanta determina forma actuala a sistemului. ”
Iar am dat cu bata in balta in ultima intrebare. Ar trebui ignorata. Evolutia reprezinta adaptarea la mediu, se muleaza pe conditiile ambientale, iar daca mediul este stabil (asa cum ai evidentiat) automat se produce o incetinire. (stagnare in cazuri extreme)
Da, posibil sa fie r-K, dar eu nu am citit-o in aceasta forma. Probabil am avut alta sursa.
Stagnarea nu cred ca este posibila atunci cand avem replicatori imperfecti. O incetinire extrema, eventual…