Specialişti în woo-woo

Englezescul  woo-woo, sau, mai simplu, woo, este o adăugire relativ recentă la limbajul internautic al comunității sceptic-raționale, și recunosc deschis că îmi place la nebunie. :cool:

Nu am reușit să-i descopăr etimologia exactă, ci doar niște presupuneri. Prima menționare apare cam pe la sfârșitul anilor 80, dar popularitatea în creștere, la care doresc și eu să îmi aduc mica contribuție, este evidentă doar în ultimii  3-4 ani. Pe un site cineva susținea că ar fi vorba la origine de imitarea sunetului lugubru prezent ca fundal al filmelor cu fantome și al altor producții horror vechi și de prost gust. Alții spun că ar fi vorba despre tema muzicală din seria The Twilight Zone. Ar mai fi și unele opinii care susțin că a fost pur și simplu născocit de cineva, fără legătură cu vreo temă muzicală (cine este acel cineva nu e clar). Este cert însă că nu are nicio legătură cu verbul „to woo”, care înseamnă a face curte, sau a cere anumite favoruri.

Dacă în privința originii lucrurile nu sunt tocmai clare, în privința semnificației nu există dubii. Adepții curentelor woo-woo sunt cei care acceptă cu cea mai mare seninătate afirmații neverificate, neștiințifice, iraționale despre lumea înconjurătoare. Sunt persoane care se caracterizează printr-un nivel al gândirii critice deosebit de scăzut și care au o filozofie centrată pe o credulitate nemărginită când vine vorba de „parapupu” (na, că avem și în limba română neologisme pentru de-astea), în schimb sunt foarte rezervați și sceptici în privința unor teorii științifice acceptate în cvasiunanimitate de cercetătorii din domeniu. Termenul woo-woo nu este folosit pentru a desemna aberațiile tradiționale, de tipul religiilor, ci doar pentru trăznăile de tip modern, new age. Fenomene paranormale, terapii miraculoase alternative, conștiință universală, unde misterioase, energii vitale, telepatie, telekinezie, astrologie, premoniții, călătorii în alte lumi, plan astral, miracole, homeopatie, fantome, spirite, entități energetice, magneți, reîncarnare, rezonanțe misterioase, laser, misticism de toate tipurile – iată doar o scurtă listă din articolele preferate de acești indivizi. E interesant faptul că, deși teoriile lor ciudate se intersectează adesea cu cele ale religiilor tradiționale, membrii comunității woo-woo se simt chiar jigniți când sunt comparați cu credincioșii obișnuiți. Consideră că ideile lor sunt moderne și că au un suport științific (aici neapărat adaugă ceva fraze din care nu poate lipsi termenul de cuantic). Pe de altă parte, dacă aud de lucruri precum evoluționismul, strâmbă din nas. Ce e drept, nu se apropie de stupizenia creaționiștilor, de fapt cei mai mulți chiar acceptă cu jumătate de gură evoluția în sine, dar caută explicații diferite pentru ea, imateriale.

Un exemplu tipic de woo-woo este filmul What the Bleep Do We Know!?, o adevărată piesă de rezistență alimentând paranoia credulilor. Cu greu poți găsi atâta lipsă de onestitate intelectuală și științifică îngrămădite la un loc. Bineînțeles că tema preferată este viziunea particulară a scenariștilor asupra mecanicii cuantice, pe care, evident, nu o înțeleg (nu că ar înțelege-o cineva, vorba lui Feynman). Pe de o parte ni se spune că nu știm ce e cu mecanica cuantică, însă pe de altă parte ni se dă răspunsul: e conștiința! The woo-woo factor în acțiune. De altfel, reacția specialiștilor a fost pe măsură, demascând această producție drept un exemplu tipic de pseudoștiință. O scurtă analiză poate fi găsită aici – vă recomand să o citiți. Să mai dau doar niște exemple:

 • Susțin că nativii din America de Sud pur și simplu nu puteau vedea corăbiile, și asta din cauză că ei nu mai văzuseră niciodată așa ceva, așadar corăbiile nu existau în realitatea lor. Dacă vi se pare greu de înghițit, e din cauză că nu sunteți familiarizații cu una din teoriile fundamentale woo-woo, și anume că realitatea nu există ca atare, ci e creată de mintea noastră. Dacă nu am mai văzut corăbii, ele nu există! De unde știu autorii acest lucru? Nu se știe, nu există mărturii în acest sens. Pur și simplu se scoate din burtă ideea că acele corăbii ar fi fost invizibile pentru localnici.
 • Descriu cum meditația transcendentală efectuată de un „sobor” de 4000 de indivizi ar fi redus rata crimelor violente în Washington D.C. (așa zisul efect Maharishi). Totuși, statisticile oficiale arată că rata crimelor a crescut în acea perioadă. S-a demonstrat ulterior că toți cei care au făcut studiul respectiv erau membri ai școlii Maharishi. Evident, pseudostudiul lor nu a putut fi verificat, nu a fost dublu-orb și rezultatele nu au putut fi replicate ulterior.
 • Nu putea lipsi Masaru Emoto, japonezul țăcănit care crede că apa cristalizează mai frumos sau mai urât în funcție de ce cuvinte i se rostesc, ce gânduri i se adresează sau ce etichete se pun pe sticluțe. De exemplu, dacă rostești „iubire” apa cristalizează frumos, și dacă o înjuri cristalele sunt urâte. Evident, pretinsele sale studii au fost de mult dovedite ca lipsite de orice rigoare științifică, și când s-a trecut la testarea oarbă s-a constatat că fenomenul pur și simplu nu există. Totuși, nu e chiar nebun individul, din moment ce a făcut o avere din vânzarea cărților, DVD-urilor și a mostrelor de apă cristalizată în fel și chip. :biggrin:
 • Ni se mai spune că celulele au conștiință proprie, și asta din cauză că în creier se sintetizează neuropeptide cu rol regulator. Nu mă întrebați ce legătură are una cu alta.
 • Mai apar persoane care susțin că își creează propria realitate și propria zi așa cum o doresc. Din nou ideea hazlie conform căreia gândurile creează realitatea. Spre exemplu, dacă te concentrezi asupra imaginii unui Bentley, vei avea unul în garaj. Desigur.
 • Dacă mai era nevoie de vreo dovadă a greierașilor din capul autorilor acestui film, vocea feminină care prezintă o mare parte din comentarii se prezintă pe genericul de final ca fiind JZ Knight canalizând vocea unui spirit pe nume Ramtha, care a trăit în Atlantida acum 35.000 de ani. Iată un snapshot:

Mai poate cineva să-i ia în serios pe acești măscărici?

Titlul de rege neîncoronat woo-woo este meritat, fără îndoială, de Deepak Chopra. Acest individ se bucură de o popularitate remarcabilă, probabil pentru că reușește să facă cel mai desăvârșit talmeș-balmeș mistic cu putință la ora actuală. Prelegerile sale strâng mii de simpatizanți woo-woo. Din aberațiile sale s-ar putea ușor alcătui o enciclopedie amuzantă. Sunt atâția termeni fără sens sau amestecați cu forța, atâția termeni nedefiniți sau folosiți într-un mod impropriu, atâta lipsă de logică și de consistență a ideilor, încât pentru un om rațional este inexplicabil cum poate avea un număr atât de mare de adepți. Voi da câteva citate pentru a vă face o idee despre ce are de spus regele woo-woo.

După cum știți, există o mulțime de dovezi, chiar științifice, că Pământul este un organism viu – ipoteza gaia. Este posibil ca conștiința noastră și tulburările ei să fie legate de turbulențele din natură. Un lucru foarte interesant legat de tsunami este că nu a murit niciun animal. Elefanții. Maimuțele. Iepurii. Păsările. Toate erau atât de conectate la forțele naturii încât au scăpat. … Noi am pierdut acea conexiune. Avem nevoie de un mod în care să transcendem în mod colectiv la un nivel al conștiinței care să ne permită să vedem acea turbulență în mintea noastră colectivă, inseparabil de turbulența naturii. Pentru că suntem parte a naturii. … Oare dacă liniștim turbulența minții noastre comune și vindecăm prăpastia din sufletul nostru colectiv, am putea avea un efect asupra minții naturii, dacă natura are o minte? Ipoteza gaia spune că natura are o minte, și Globul este conștient. Așadar, o masă critică de oameni care s-ar ruga, sau o masă critică de oameni care meditează ar putea, chiar din punctul de vedere al fizicii moderne, prin interacțiuni non-localizate, să scadă turbulențele naturii. Și există precedente similare în religiile lumii.

Expertul nostru se miră că nu au murit elefanți. De parcă elefanții ar trăi pe plajă, să fie măturați de tsunami. Se miră că nu au murit păsări. Hmm … oare de ce? Ia să vedem, un copil de 8 ani ar putea ghici?  Legat de alte animale aflate în conexiune cu conștiința naturii, citez:

HIS Asia: „Prin dărâmături se găsesc mii de animale moarte.” În The Telegraph: „Sunt mii de oameni morți, și zeci de mii de animale moarte.” Times Online: „E un miros insuportabil. Cadavrele umane sunt amestecate cu cele ale animalelor precum câini, pisici, pești, capre.”

Ce ne mai spune Chopra?

Conceptul de corp subtil este acceptat larg în Est, dar mai puțin în Vest pentru un motiv evident: orice este invizibil nu este acceptat de cultura materialistă în care realitatea este definită prin știință.

Așadar, știința primitivă occidentală nu acceptă nimic invizibil. Atomii și toate particulele elementare, undele electromagnetice, microorganismele, câmpurile magnetice etc. = vax. E supărare mare, de ce nu ia de bune și forțele imaginare chopraciene?

Tot așa cum lumea materială este conectată invizibil la nivel cuantic, lumea subtilă este conectată printr-un câmp al conștiinței. O rugăciune, o dorință de a te vindeca, dorința de pace, memoria celor morți, fiecare impuls intră în câmpul conștiinței și i se răspunde până la nivelul ultimului quark și foton. Există atâtea dovezi pentru toate acestea încât nu mai e nevoie să încercăm să adaptăm worldview-ul științific actual de parcă ar fi singurul valid.

Tipic pentru woo-woo este folosirea cât mai frecventă a termenilor cuantic și conștiință, sugerând că ar fi niște lucruri care susțin științific punctul de vedere exprimat. Pe de o parte, pretinde că știința actuală ar justifica pretențiile woo-woo (nici vorbă), iar pe de altă parte, concluzia woo-woo este folosită pentru a invalida știința actuală. E un soi de mecanism de tipul ipoteză —> concluzie obținută prin logica woo-woo —> invalidarea ipotezei inițiale. Nebunie curată. Cum spunea Carl Sagan:

Cei care invalidează rațiunea ar trebui să se gândească serios dacă pledează împotriva rațiunii cu sau fără argumente raționale; întrucât dacă sunt raționale, se bazează pe principiul pe care încearcă să-l distrugă; iar dacă se folosesc argumente lipsite de rațiune (din motive de consistență interioară), atunci se plasează în afara puterii de convingere raționale și nu merită o discuție rațională.

Într-o dezbatere recentă, Chopra a ajuns să spună că Luna nu există dacă nimeni nu o privește, fiind descrisă ca o „supă abundând de incertitudine cuantică”. Mai în glumă, mai în serios, asta i-a dus pe unii să se întrebe: „Oare Chopra nu ar înceta să existe dacă nu-l mai privim?!”. Uite o situație în care mi-aș dori ca o teorie woo-woo să funcționeze. :biggrin:


Etichete: , , ,

Posted 26 iunie 2010 by LazyPawn in category "New Age & alte tâmpenii similare

21 COMMENTS :

 1. By eu_unul on

  Specialistul meu preferat in woo-woo este Nassim Haramein. Acest autodidact are la degetul mic fizica cuantica, istoria antica, istoria religiilor, biologia, geologia si cam toate stiintele din care reuseste sa faca o varza in a sa “teorie unificata a campului”, woooo!
  Lazy, intotdeauna m-am intrebat de ce este cineva sceptic la ce spune un Dawkins dar accepta un Haramein fara sa clipeasca?

  1. By LazyPawn (Post author) on

   Mă gândesc că există tentația de a accepta misticul pentru a evada din cotidian, din ceea ce mulți simt ca banal. E probabil o tentație pe care nu o realizează conștient. Spre exemplu, și mie îmi plac multe filme oricât de trăznite și aberante de tip SF. Evident, le iau ca entertainment.

   Nu-l știam pe Haramein. Se pare că woo-woo-iștii au și rege, și împărat.

   1. By godless1859 on

    Mai degraba sunt indivizi foarte aroganti care nu pot accepta faptul ca a spune “nu stiu” atunci cand nu stii e o mare virtute. Accepta orice fel de explicatie in loc de lipsa uneia, si probabil sufera si de o mare lene intelectuala. Ca sa inveti niste lucruri serioase mai ales atunci cand nu iti plac chiar necesita munca.

 2. By gregor on

  Cu toata experienta in woo-woo pe care o am trebuie sa recunosc ca uneori sunt tentat sa profit de pe urma ei in loc sa incerc sa explic cum sta treaba primind apoi tot felul de complimente ca “nu sunt deschis la minte” sau “cred ca le stiu pe toate”.

  Chopra cred ca a scos faza cu Luna dupa ce a vazut o lucrare de-a lui David Mermin de prin ’85, dar s-a oprit doar la a citi titlul fara sa mai vada si de continut. Cred ca aplica principiul homeopatic aici, daca citesti doar cateva litere dintr-o lucrare sau o materie ajungi sa stii mai multe decat daca ai fi stat ani sa studiezi chestiile alea. Probabil de asta sunt asa de prost si nu-mi dau sema cum merge lumea.

  1. By LazyPawn (Post author) on

   De citit, poate că citește în stil homeopat, dar scrie în prostie. Carte după carte, reformulări ale vechilor idei. Când cineva „produce” 45 de cărți, variațiuni pe aceeași temă, știi că ceva nu e în regulă. Ah, și a făcut o avere din programele de meditație și vindecare prin forța spiritului.

 3. By Vogelfrei on

  Ai lor ca ai lor da sa-i vezi pe-ai nostri: Melfior-Ra, contele Inccappuciato, Pavel Corut (the one and only) mai tanarul in peisajul romanesc, Oreste.
  “Melfior Ra este o fiinta umana terestra, de gen feminin in aceasta intrupare. Este o persoana modesta. Ea, prin munca interioara oculta, prin initiere, vrere si studiu, a ajuns la posibilitatea dedublarii, a detasarii spiritului de trupul carnal. Astfel efectueaza calatorii astrale in alte dimensiuni spatiale si cunoaste diferite forme de viata. Deasemeni isi cunoaste vietile anterioare si viziteaza ca spirit, CASA ANCESTRALA de unde a descins spiritul ei cu multe zeci de mii de ani in urma.
  Prin calatoriile astrale si regresii atemporale, Melfior Ra, a ajuns sa cunoasca, sa descifreze si sa redea in scrierile sale, multe din tainele Geei si a civilizatiilor care au populat Terra, de-a lungul timpurilor. Astfel a descris cind, cum si cine a construit edificiul numit acum “Marea Piramida” despre care spune Melfior Ra, ca initial se numea, ” PIRAMIDA LUMINII CELESTE ” Sustine acestea intrucit a lucrat ca arhitect la ridicarea edificiului si se numea Melfior Ra, atunci , in aceea vreme.
  Melfior Ra, aduce la cunostinta cititorilor Sai multe informatii cu privire la viitorul omenirii si a Terrei totodata. Aceste informatii, autoarea le primeste prin intermediul contactelor spiritual- vibrationale cu entitati de inalt nivel vibrational, din alte spatii dimensionale.
  Cartile si scrierile Sale, ca articole si rubrici permanente in revistele de specialitate, prin care este solicitata sa raspunda unui numar foarte mare de cititori din tara Sa Romania, (si nu numai ) vin sa afirme si sa confirme ca Melfior Ra, se bucura de o mare audienta la marele public cititor, care a intrat in contact cu vibratia Sa prin ceea ce ea scrie.”
  Pe Dumitru Constantin Dulcan m-as feri sa-l bag la rand cu astia… da si el sare calul..

    1. By LazyPawn (Post author) on

     Wow, se pare că woo-woo-ul autohton e mult mai tare ca cel american.

     Autoarea Melfior Ra, afirma ca a sosit timpul ca bratul Nordic al crucii energetice telurice, prin piramida din interiorul muntelui Retezat, sa-si reverse energiile iar locuitorii acestei zone sa-si implineasca menirea. De aici din aceasta zona se va declansa constientizarea TRECERII OMENIRII IN REGN SPIRIITUAL si conlucrarea dintre fiintele umane terestre si fiintele imateriale -spirituale extraterestre.

     Caz de psihiatrie.

 4. By vamitul on

  Daca vrei sa tragi o burta buna de ras, uite aici: http://ro.rael.org/rael_content/index.php
  Si exemple autohtone cat si “de import” sunt gramada. Am scris acum cativa ani (cand a fost nebunia cu MISA) un reportaj destul de amplu despre diversele secte, culturi, si “religii” turbate care au aparut prin Romania. Una din cele mai haioase era cu un nene din Deva, “adevaraul frate al lui IIisus, reincarnarea lui Eminescu si Einstein” care pregatea “o oaste sfanta” pentru lupta cu “lemurienii care traiesc la 10.000 de metri sub pamant”.

 5. By Bogdan cel Nazdravan on

  Sinteti slabi! Voi nu stiati ca Iisus chiar a renascut in Romania? Ia priviti aici:
  http://www.messia.ro/
  Cel mai mult imi place cind da citate din Biblie, apoi zice: ‘M-am citat…’ :biggrin:
  Am avut chiar onoarea sa tin in mina cartea Lui si sa vad un discipol. Omul e complet distrus, in pragul sinuciderii, si nu are nici un contact cu realitatea, iar parintii nu mai stiu ce sa-i faca.
  Se pare ca tara asta musteste de spiritualitate si… stupiditate.

  1. By radub on

   Genial messia asta al nostru (il citez):

   “De terapia cu Lumina Divina pot beneficia GRATUIT toti cei care achizitioneaza trei exemplare din cartea Mea autobiografica (adica 50 ron x 3 buc = 150 ron).”

   “Tratamentele pot fi facute si prin fotografie, la distanta. Va asigur ca tratamentul pe fotografie are aceleasi rezultate cu o sedinta facuta la cabinet.”

   =)))))) woooooooooooooo

   Apropo de woo-woo, un debate interesant

   shermer si harris vs. deepak si jane h. shermer cred k zice de vreo 20 de ori “woo-woo”, si deepak incepea sa-l foloseasca :-)

  2. By Vogelfrei on

   ma jignesti, normal ca ca Iisus a renascut in Romania. Stiu si ca s-a nascut in Dacia. Triburile lui Israel erau de neam trac si traiau pe malul Marii Negre. Adam a fost creat in Oltenia, din pamant rosu (Olt e o anagrama pentru Lot). Si fecioara maria tot in romania a trait (de ce credeti ca romania e cunoscuta drept gradina maicii domnului, ha! )

   1. By LazyPawn (Post author) on

    Singurul lucru mai comic decât woo-woo este un woo-woo naționalist.

    1. By EuGandescUneori on

     din categoria woo-woo nationalist am gasit un articol “genial”: http://www.revistanoinu.com/Gradina-Maicii-Domnului.html
     (impuscati-ma daca a mai facut cineva referire la el pana acum)
     A se remarca personajele mentionate: Nostradamus, Eminescu, Herodot, Papa Ioan Paul al II lea, —Iosephus Flavius—; ca sa nu mai zic ca si comentatorii vin cu interpretari personale pertinente si argumente irefutabile!

     Daca interpretam cu grija toate consoanele folosite de Bacovia, o sa descoperim ca Atlantida, gradina Edenului si Triunghiul Bermudelor se gasesc tot pe teritoriul Romaniei!

     1. By LazyPawn (Post author) on

      Haha, ce comentatori plecați cu sorcova pe-acolo. Prin contrast, poate ar trebui reamintit bancul ăla cu Dumnezeu care împărțea bogățiile lumii țărilor, sub privirile Sfântului Petru. … Și zice Dumnezeu -- „Uite, aici facem România, le dăm mare, munți semeți, câmpii, terenuri arabile, păduri și pășuni minunate” … La care Sf. Petru -- „Păi bine Doamne, nu sunt cam prea multe și frumoase pentru o singură țară?” … Dumnezeu răspunde -- „Stai așa că n-am terminat, să vezi ce oameni le dau!” Și ne-a dat. :lol:

      1. By EuGandescUneori on

       Intre timp am avut o revelatie, Romania are forma de peste, si cu totii stim semnificatia acestui simbol. E clar, Romania e tara lui dumnezeu.

       Serios acum, inclin sa cred ca Dawkins si Sagan aveau dreptate cand ziceau ca speculatia e nociva in totalitatea ei, fara exceptie.

       “SFINX statuia din bucegi.eu zic ca x este necunoscuta care daca o inlocuim cu T obtinem SFANT”

       Doamne, mare ti-e gradina maicii domnului in forma de peste! Ma intreb de ce vor atatia sa se care din ea.

 6. By albertus on

  eu personal nu stiu daca Adam a fost ,,creat” in Oltenia,dar se pare ca in Romania va fi noul Ierusalim.si poporul roman va conduce intreaga planeta catre un viitor spiritual maretz.
  asta am auzit,de la unii si altii care spun ca se pricep.

 7. By albertus on

  Uite ca am aflat pana la urma cum a fost facuta piramida lui Keops.spune maestrul Melfior Ra,intr-un clip de pe you tube.a fost facuta in colaborare cu martienii,prin telekinezie.12 oameni se concentrau si ridicau blocurile de piatra prin puterea mintii.

Comments are closed.