Actorie … alternativă

Am ezitat destul de mult înainte de a publica acest post. E vorba de o tânără de douăzeci și ceva de ani, pe care am revăzut-o după mai mult timp, întâmplător. Având în vedere particularitatea cazului, nu este deloc dificil pentru cei implicați direct sau indirect să realizeze despre cine este vorba, așa încât am considerat corect să-i cer permisiunea direct înainte de a mă apuca de scris. Poate că unii vor avea de învățat ceva din istoria de mai jos. Din păcate, nu o vor citi destui încât să aibă un impact adevărat.

Povestirea începe cu 3 luni în urmă, când pe ușa cabinetului meu a intrat domnișoara în cauză, însoțită de mama ei. O fată deosebit de frumoasă, elegantă, inteligentă, dar pe fața căreia se citeau clar semne de suferință. Mi-a relatat că problemele ei începuseră cu câteva luni în urmă, printr-o senzație de țiuit în urechea stângă, aparent și cu o scădere a auzului de aceeași parte. Ulterior, treptat, au apărut amețeli, o oarecare nesiguranță la mers și mici tulburări de echilibru. Asocierea unor semne vestibulare cu tulburări de auz este, pentru un neurolog, un semn de posibilă afectare a nervului VIII cranian (vestibulo-cohlear). Evident, prima mea întrebare a fost dacă în cele câteva luni de la debut făcuse vreo analiză în acest sens, în primul rând o audiogramă (care arată eventuala scădere a auzului). Răspunsul a fost sec: nu, niciun fel de analiză ORL.

Trecând la examenul obiectiv neurologic, am găsit niște semne sugestive. Nu vreau să vă plictisesc cu detalii tehnice, voi aminti doar pentru eventualii medici care citesc acest blog: nesiguranță la proba Romberg (o probă care verifică echilibrul), hipoacuzie stângă la o examinare grosieră, hipoestezie (scăderea sensibilității) în teritoriul primei ramuri trigeminale pe stânga și abolirea reflexului cornean pe stânga. Toate acestea sugerau o topografie binecunoscută neurologilor, un așa numit sindrom de unghi ponto-cerebelos. Este o zonă străbătută de mai mulți nervi cranieni, printre care și cei suferinzi în cazul pacientei.

În timpul examinării mama domnișoarei a vorbit non-stop, principala temă fiind cât de frumoasă și deșteaptă e fiica ei, care urmează să devină actriță, și ce ghinion cu amețelile astea care o cam supără în ultimul timp. La un moment dat chiar mi-a pus o întrebare care m-a lăsat cu gura căscată:

Domnu’ doctor, oare să nu fi fost totuși deocheată?

După ce am reușit să-mi închid gura la loc :silly: i-am dat un răspuns pe care probabil că unii îl intuiesc, și pe care prefer să nu-l reproduc aici. Suficient să spun că după aceea distinsa doamnă nu a mai rostit un cuvânt, așteptând cuminte să închei consultația.

Întreaga discuție cu pacienta plus examinarea efectuată nu au durat mai mult de 20 de minute, după care imediat i-am făcut trimiterea către unitatea de radiologie în vederea efectuării unei examinări MRI (magnetic resonance imaging) la nivel cranian. Diagnosticul de trimitere a fost de neurinom de acustic, una dintre cele mai cunoscute formațiuni de natură tumorală care se dezvoltă în unghiul ponto-cerebelos. Vă ofer o imagine simplificată în care se vede cum procesul se dezvoltă din teaca de mielină care învelește ramura vestibulară (teaca Schwann).

Rezonanța magnetică a confirmat suspiciunea mea. Era vorba de un neurinom gigant, care deja comprima formațiunile din apropiere, inclusiv trunchiul cerebral. Fiind într-o fază atât de avansată, pasul următor a fost programarea de urgență în vederea intervenției neurochirurgicale, pentru îndepărtarea tumorii.

Probabil vă întrebați de ce mă apuc să povestesc aici cazuri medicale neinteresante pentru 99% din cititori. Motivul este răspunsul pe care l-am primit la întrebarea „cum de ați stat de câteva luni de zile fără să apelați la un medic?”. Atunci doamna și-a întrerupt lunga tăcere provocată de răspunsul meu la întrebarea cu deochiul și mi-a povestit că, de fapt, au fost extrem de active și au făcut tot ce se poate (!!) în perioada respectivă pentru a-i restaura sănătatea fetei. Mai exact, au făcut următoarele (citiți și vă minunați, totul este absolut real):

 • Au fost în vizită la părintele ***, renumit pentru harul său (wtf is that?). Acesta i-a spus fetei că suferința ei se datorează gândurilor necurate. (of course, s-o fi gândit la prietenul ei, nenorocita)
 • Au urmat cu mare grijă un tratament homeopat prescris de cel mai mare specialist în homeopatie din județul lor de baștină. Tratamentul vindecă garantat orice tip de amețeală, ba chiar și țiuiturile din urechi. (yeah, sure, apa vindecă totul)
 • Au mers la o consultație (foarte scumpă!) efectuată de un bioenergoterapeut, după care fata chiar s-a simțit mult mai bine … timp de câteva ore. (placebo în acțiune)
 • Au fost la un cabinet din Cluj, unde un anumit domn, folosind unul dintre acele aparate minune de biorezonanță cărora le face reclamă de-alde OTV-ul, i-a spus fetei că are deficit de magneziu și o tulburare ascunsă la ficat. E adevărat că doamna nu a fost pe deplin convinsă de puterile aparatului, întrucât, consultându-l pe soțul ei, diabetic insulino-dependent de 10 ani, aparatul a descoperit doar o litiază renală (inexistentă) – nimic despre diabet. (pe ăștia cu asemenea aparate i-aș băga direct la pușcărie)
 • Au vorbit și cu o doamnă cu puteri speciale din Moldova, PRIN TELEFON, care doar auzind vocea fetei i-a spus că da, e bolnavă, și că boala ei este de natură sufletească de fapt, și i-a dat niște recomandări din care eu, personal, nu am priceput nimic. Totuși, sunt sigur că aș fi observat dacă apărea vreo remarcă legată de nervul VIII. (mda… în Moldova sunt asemenea doamne geniale, am auzit că strâng sute și chiar mii de prostălăi în săli mari de conferință … evident, contra cost)

Iată unde s-a ajuns. Cuvintele sunt de prisos. Am luptat secole pentru a reduce ignoranța și a pune știința medicală pe făgașul pe care-l merită, iar când am reușit, au început să apară o mulțime de escroci ordinari care-și bat joc de naivitatea oamenilor. Dar nu e vina celui care se îmbogățește din așa ceva, e vina prostului care-l crede. E interesant și faptul că indivizi precum doamna în cauză cred în ORICE prostie, cumpără totul la pachet. Orice este irațional și neconvențional e bun! Sub pomposul titlu de „medicină alternativă” se ascund tehnici și tratamente absolut nefolositoare și uneori chiar dăunătoare, cel puțin prin faptul că amână o diagnosticare corectă. În cele mai fericite cazuri, acestea au un efect placebo. Din păcate, am ajuns în situația în care o mare parte a populației a ajuns să aibă mai multă încredere în aceste aberații decât în știință. Preferă să creadă ce le spune vecina la colțul străzii, sau Iliuță la OTV, sau astrologul de servici de nuștiuunde, decât ceea ce a fost testat în cel mai riguros mod de cercetători și medici. Fenomenul nu este doar local, sunt semnale alarmante că se extinde inclusiv în țări mai civilizate decât a noastră. De la aberații gen homeopatie, până la refuzul vaccinării, este o ofensivă fără precedent a iraționalului, o luptă în care nebunia vrea să ia locul științei.

Măi oameni buni, dacă o terapie funcționează, este îmbrățișată cu cel mai mare drag de medici. Se efectuează teste dublu orb pe un număr semnificativ de pacienți, și în clipa în care se constată un rezultat pozitiv cu semnificație statistică, terapia respectivă intră în arsenalul medical. Nu există niciun soi de complot medical de genul „hai să ținem secret faptul că magneții vindecă hipertensiunea”. Tratamentele denumite „alternative” NU au efect. Unele au fost testate și au eșuat lamentabil, iar altele nu au fost testate, pentru că susținătorii lor refuză testarea (oare de ce?).

Intervenția chirurgicală a reușit, viața tinerei nu este în niciun fel de pericol. Din păcate, așa cum se întâmplă de multe ori în asemenea cazuri, fie tumora a afectat nervul facial (cel care asigură motilitatea feței), fie a fost atins intra-operator, cert este că a rămas cu o sechelă probabil definitivă, o asimetrie facială urâtă. Nu prea mai arată a Miss. Visul mamei sale de a o vedea jucând în rolul Julietei probabil că a luat sfârșit, și asta pentru că a pierdut luni de zile apelând la șarlatani. Sau … mai știi? Poate doamna găsește un soi de actorie alternativă pentru fiica ei cu ușurința cu care a găsit remedii alternative pentru o tumoră cerebrală.


Etichete: , , ,

Posted 3 iunie 2010 by LazyPawn in category "Neurologie", "Religie şi societate

32 COMMENTS :

 1. By godless1859 on

  Sper ca ai un soft de monitorizarea a traficului. Eu nu cred ca o vor citi putini, oricum am popularizat articolul, cred ca o sa fie principalul tau hit.

  Oamenilor le este mult mai usor sa empatizeze cu o singura persoana decat cu un grup. Daca le scrii ca suntem toti inselati si escrocati nu prea se alarmeaza. E demonstrat experimental.

  1. By LazyPawn (Post author) on

   Thanks. Da, am un asemenea soft. De altfel, am fost nevoit de curând să-mi găsesc un hosting profesional, că la mine acasă nu mai făceam față cu banda. :smile:

 2. By happyateista on

  Imi pare rău că s-a ajuns la asa ceva. E păcat că la noi nu exista un echivalent al siteului whatstheharm.net, care să arate si anecdote împotriva unui produs (chiar dacă nu e dovada științifică).

  Tatal meu e fascinat de bioenergii și toata paleta de aberaţii cu care vine. Vrea chiar să promoveze aparatură care vede bioenergii și nu știu cum să-l fac să înțeleagă. Primește mailuri în lanț sau pps-uri cu anecdote despre cum s-a vindecat unul sau altul cu nu-știu-ce terapie alternativă și umblă într-o comunitate care crede în asa ceva.

  Cazurile ca cel de mai sus arată cât de ignorate sunt aceste intâmplări de comunitatea CAM. :sad:

  1. By LazyPawn (Post author) on

   Te înțeleg perfect, pentru că și eu am avut discuții similare. La un moment dat am fost într-un grup de intelectuali și când am lansat ideea că homeopatia nu are efect s-au uitat la mine ca la un nebun. Niciunul dintre ei nu știa ce este de fapt homeopatia, nu știau de principiile ei sau de vreun studiu efectuat, dar cu toții aveau cel puțin ”o mătușă” care s-a vindecat folosind vreo cură homeopată. Nu mai vorbesc de isteria cu vaccinurile. E de-a dreptul trist, la americani reapar boli ale copilăriei de mult uitate, pentru că unele mame au început să creadă un anumit tip de propagandă și nu își mai vaccinează copiii. :cwy:

 3. By Bogdan cel Nazdravan on

  Stiti ce mi se pare mie incredibil de trist? Faptul ca, daca cineva ar avea indrazneala sa desfiinteze religia sau macar sa nu mai pompeze fonduri in biserica, ar avea de infruntat o revolutie singeroasa a religiosilor si probabil ca pur si simplu ar fi linsat. Iar asta fara absolut nici un temei legal sau legat de bunul simt (e drept ca exista o lege de libertate a religiilor), dar eu vorbesc de o simpla oprire a fondurilor.
  Mi se pare firesc sa existe o reticenta la schimbarea unui regim politic sau a unui sistem social, pentru ca acolo ai de-a face cu niste autoritati si niste legi omenesti, si oricui ii este frica de puscarie sau persecutii, dar in cazul religiei, in afara de legea !divina!, alta lege nu exista. Deci oamenii sint in stare sa te omoare pentru o lege inchipuita! Asta ma face sa turbez :sad:

 4. By utopicbalcanic on

  Un articol excelent, mi l-a semnalat godlessul si mi-am permis si eu sa il popularizez pe tarlaua mea http://utopiabalcanica.net/ . In pisicii ma-sii, ar merita un loc intr-o gazeta de mare tiraj, fix linga reclamele pestrite la bioenergocristaloenergiile “savantilor rusi”.

 5. By utopicbalcanic on

  A se tine cont ca-i primul blog unde catadicsesc sa-mi fac cont doar de dragul de a comenta. :tongue:

  1. By LazyPawn (Post author) on

   În cazul ăsta mă simt onorat … și sper să revii.

   Later edit: chiar m-am uitat pe site-ul tău, e mortal!

 6. By Bogdan cel Nazdravan on

  Practic, este imposibil sa faci ceva ca sa-i ajuti pe oameni, pentru ca EI nu te lasa! Am ajuns in situatia de acum 2000 de ani, pe cind crestinii vroiau sa-i !ajute! pe pagini sa ia calea cea dreapta, dar spre deosebire de acele vremuri, acum ne este imposibil datorita LEGILOR creeate tot de noi. Chiar am citit cu cita constiinciozitate se ardeau templele pagine si se macelarea orice rezistenta (anii 315-415). Si acum mi-e frica sa nu fie tot asta singura solutie :sad:

 7. By logosfera on

  Au trecut 3 ani de cand sunt ateu si vreo 4 de cand am scapat de teism. De 4 ani nu am mai fost deochiat astfel incat, de fiecare data cand aud oameni ca se tem ca au fost deochiati le recomand ateismul :biggrin:

 8. By AmonRaT on

  De cele mai multe ori cand am pus intrebarea “Bine, daca tu ai o credinta foarte puternica in dumnezeu, ce-ar fi ca de fiecare data cand ai o problema grava de sanatate, sa nu faci nimic, doar sa te rogi si sa astepti sa te vindece dumnezeu?” am primit contraargumentul suprem
  -“A, pai d-zeu lucreaza prin oameni, asa ne vindeca el, oamenii doar cu ajutorul lui d-zeu reusesc sa vindece bolile trupesti!”

  1. By LazyPawn (Post author) on

   Din asta rezultă că eu sunt unealta lui dumnezeu. Cool, am fost promovat. Oare tot el mă inspiră și când promovez ateismul? Sau sunt slugă la doi stăpâni? :biggrin:

 9. By basty on

  Cred că e sănătos să recunoaștem că măcar o parte din vină o are și calitatea actului medical. Nu numai în România, cât și în lume. Diagnostice greșite, proceduri efectuate greșit, uneori cu consecinţe dezastruoase, care împing indivizii mai slabi de înger în direcţii obscure.

  Totodată, a ne opri la nivelul fizic mi se pare cel puţin obtuz. Există un nivel energetic prea puţin cunoscut, a cărui cunoaștere și manipulare o pretind, într-adevăr, mulţi șarlatani și care nu are nimic de a face cu religia, homeopatia sau mai știu eu ce. Înclin să cred că acest mediu energetic, caracteristic fiecărei fiinţe, poate fi influenţat în mod negativ sau pozitiv, cu consecinţe directe asupra fizicului.

  1. By LazyPawn (Post author) on

   Dacă, într-adevăr, calitatea actului medical lasă de dorit, soluția este să investim mai mult în dotări, cercetare medicală și în pregătirea personalului medical. Cu asta sunt de acord.

   Pe de altă parte, de unde știi că există „un nivel energetic prea puțin cunoscut?” Să înțeleg că tu, totuși, îl cunoști? Eu cred că este doar în imaginația ta (și a altora). Când vor exista dovezi contrare, voi fi primul care să accepte noua descoperire și să o folosească în practică. Însă PÂNĂ ATUNCI, tocmai asemenea poziții sunt cele care dau apă la moară șarlatanilor pe care îi critici.

  2. By TLP on

   Solutia e chiar foarte simpla: sa facem studii sa vedem daca exista efecte corespunzatoare presupunerilor sau nu.

   Pana atunci, pozitia “open-mind” e pozitia bazata pe principiul Burden of Proof: scepticism pre-emptiv. Adica daca o propunere pare similara cu milioane de bullshituri care i-au precedat, considera-o bullshit pana la proba contrarie.

 10. By basty on

  Îmi pare rău să spun asta, dar îmi dai impresia că te apropii de atitudinea celor pe care îi critici atât de vehement.

  Există o multitudine de fenomene inexplicabile, cărora știinţele exacte nu reușesc să le dea răspuns. Prefer să fiu open -- minded, să am o imaginaţie bogată, să cred că există mai multe nivele și forme ale energiei și să nu accept că lumea înconjurătoare se rezumă la formule și calcule exacte.

  În privinţa apei și a morii, Madoff a fost un șarlatan de primă clasă, asta ar trebui să mă facă să nu mai cred în oportunităţile sistemul bancar și să nu-l mai folosesc? Asemenea oameni trăiesc de pe urma prostimii care apelează la ei, altfel pot muri liniștiţi de foame cu teoriile în mână, chiar și interpretate după cheful lor.

  Îţi înţeleg frustrarea (și a ta și a utopicului balcanic) și o experimentez pe pielea mea de prea mulţi ani, dar a-ţi închipui că știi totul și că informaţiile pe care le deţii explică în totalitate lumea pe care o percepi este din punctul meu de vedere o atitudine eronată.

  1. By LazyPawn (Post author) on

   Te-ai uitat la pagina Vizionare obligatorie, sus? Ar trebui să o faci. Sunt foarte open-minded, dar asta nu înseamnă a accepta ceva ca real doar pentru că așa își imaginează basty. Prezintă dovezi, cum am spus, și îmi scot pălăria. Nu e vorba de frustrare, nu e vorba de închistare, e vorba de a fi cu picioarele pe pământ, nu ca tine, cu capul în nori.

 11. By basty on

  Am vizionat clipul, sunt în totalitate de acord cu ceea ce prezintă.

  Ca o frântură de dovadă în sprijinul celor susţinute de mine și anume a multitudinii nivelelor și a formelor de energie, aduc legea conservării energiei, demonstrată și acceptată.

  Accept faptul că avem perspective diferite asupra lumii înconjurătoare și caracterizez acest lucru ca fiind unul pozitiv. În același timp consider că discuţia adoptă o direcţie greșită, fiind mediată digital și prefer să încheiem aici. Îţi mulţumesc pentru opinii și pentru schimbul de replici.

  1. By LazyPawn (Post author) on

   Nu înțeleg legătura dintre acea lege și niște ipotetice proprietăți ale animalelor sau omului, însă nu mai insist.

   Doresc doar să adaug faptul că afirmația ta conform căreia eu mi-aș închipui că știu totul și dețin toate informațiile despre lumea înconjurătoare este impertinentă și nefondată. Nici eu, nici altcineva nu a declarat sau gândit o asemenea bazaconie. Că doar nu s-a terminat știința. Deosebirea este doar una de atitudine: eu spun „OK, uite aici avem un semn de întrebare, hai să cercetăm, să facem teste, să analizăm despre ce e vorba”, în timp ce oameni ca tine umplu golurile cunoașterii cu produsul irațional al imaginației lor, sau, și mai rău, cu ceea ce și-au imaginat alții (indiferent dacă e nu știu ce carte sfântă sau vreun guru modern).

   Cu excepția acelei afirmații pripite, apreciez tonul folosit.

 12. By Teile on

  E într-adevăr trist că astfel de șarlatani au succes în România.Cum de nu ai plecat într-o ţară unde știinţa este apreciată?

  1. By LazyPawn (Post author) on

   Ocazii ar fi fost. Dacă mă gândesc bine, din colegii mei de an cam jumătate au plecat. Problema mea este că sunt un optimist incorigibil, și tot timpul mi s-a părut că lucrurile se vor îmbunătăți „în curând”. :biggrin:

  1. By LazyPawn (Post author) on

   Superb. Unele lucruri sunt ale naibii de actuale … și Kant ăsta nu era prost deloc. :tongue:

   If it is now asked, “Do we presently live in an enlightened age?” the answer is, “No, but we do live in an age of enlightenment.”

   Mulțumesc pentru articol, Maria.

   1. By maria on

    cu plăcere :smile: mulţumescul meu merge către Vasile care m-a redirecţionat către blogul tău.

 13. By Kyu on

  “Holy shit”, nu-ţi înţeleg ezitarea de a publica acest articol … ba din contră, ar trebui urmat de denunţuri al celor care care au prostit mama+fiica cu acele terapii “alternative”. Prin alte ţări sunt luaţi la puricat şi arestaţi asemenea şarlatani, mai ales când e vorba de consultaţii foarte scumpe.
  Ar fi nevoie de o organizaţie gen CSICOP în Romania, care să facă zgomot legat de asemenea cazuri. Când o să vedem şi tricolorul românesc pe această pagină: http://www.ecso.org/skeptics-organisations??

 14. By Dada on

  Un caz oarecum similar am intalnit si eu. In urma cu vreo saptamana eram in curtea spitalului de psihiatrie, iar un medic rezident se dadea de ceasul mortii incercand sa ii exlice unei mame a unui baietel autist ca nu e indicat sa ii intrerupa nici terapia si nici tratamentul. Ea o tinea una is buna: duhovnicul X de la o biserica Sf. Mina sau ceva de genul asta i-ai spus ca baiatul e autist pentru ca dumnezeu are un anume plan cu el si daca ea ca mama intervine in planul divin, baiatul nu se va face niciodata bine. Singura cale de vindecare era evident rugaciunea.
  Am inteles ca acea mama si-a retras copilul din evidenta spitalului Obregia.

 15. By arpisz on

  Felicitari Lazypawn. Inca un articol superb din sirul de articole cu care ne-ai obisnuit, care sper va continua pana la adanci batraneti :smile: .
  Pe mine personal ma scot din sarite persoanele de genul parintilor pacientei tale, din nefericire am acasa un specimen de genul :smile: amator de homeopatie (pana nu demult … se pare ca nu am vorbit 1 ora degeaba), bioenergie, acupunctura etc etc etc. nu reusesc sa inteleg oamenii de genul cum de nu aplica aceleasi metode de a integra informatiile noi ca si cand ar fi vorba de alte chestii mondene … ce ii opreste …….?

 16. By Manasse on

  Foarte mult mi-a placut articolul. In sfarsit incep sa intalnesc oameni care gandesc rational! Se pare ca suntem pe aceeasi unda. Voi urmarii blogul tau! Eventual daca vrei da si tu o visita pe blogul meu: http://manashe.wordpress.com.

 17. By kimera on

  mi-a placut articolul asta, ca si altele, aici am simtit ca am ceva de comentat. cred ca marea noastra problema, a romanilor in aceste timpuri este ca dupa revolutie ne-am pierdut valorile (etice, intelectuale, etc….) de fapt s-a modificat ierarhia lor in societate, totul este un amalgam de valori si non-valori, ierarhizate total diferit de la persoana la persoana. pot spune ca nu mai avem “eroi”, absolut tot este superficial, usor de manipulat. o prietena ma intreba de ce mai stau in Romania, ce cred eu ca le pot oferi copiilor mei? probabil ca sunt o naiva si cred ca lucrurile se vor indrepta, poate ma insel…….

Comments are closed.